PR-cikkek

2014.10.27. 15:29

A mesteri cím elérése a szakma krémjébe juttathat

Elkezdődtek a kamara által szervezett és támogatott mesterképzések. (x)

BAMA

A bejáratott baranyai módszer tapasztalatai jól mutatják, hogy a gyakorlati képzőhelyek jelentősége abban van, hogy a diákok nem csak tanműhelyekben, hanem cégeknél, vállalkozásoknál, valós feladatok közben és élő környezetben sajátítják el az adott szakmát, mely komoly minőségi szintet jelent a képzésben. A legnagyobb hozadéka e gyakorlatorientált rendszernek, hogy a cégnél, vállalkozásnál már úgy tekinthetnek egy-egy szorgalmas, jó képességű tanulóra, mint leendő munkatársra. 2015. szeptembertől csak azok a szakemberek oktathatnak tanulókat, akik mestervizsgával rendelkeznek.

Baranya megyében a gyakorlati képzésben részt vevő közel 500 gazdálkodó szervezeteknél az oktatók negyede rendelkezik mesterlevéllel. Annak érdekében, hogy minél több gyakorlati képzőhelyen biztosítva legyen ez a feltétel, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara konzorciumi partnerként részt vesz a „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című 80 százalékban támogatott projektben.

A képzésen részt vevő szakoktatók a mestercím megszerzése mellett a mindennapi vállalkozási gyakorlathoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismereteket sajátítanának el, melyek készségszintű alkalmazása adja a további szakmai, erkölcsi és anyagi megbecsülésük alapjait. Nyáron elkezdődött a szakács és pincér mesterképzés, amely gyakorlati részének befejeztével a résztvevők nem csak sikeres, hanem rendkívül látványos szakmai gyakorlati vizsgát tettek. Az egyik pincér mesterjelölt nyilatkozata szerint „a vendéglátásra is jellemző, hogy állandóan új trendek, technológiák, korszerű megoldások jelennek meg, ezért fontos, hogy az ember képezze magát, mert ilyenkor új szintre helyezi a tudását”. Október végén a pincér és szakács mesterjelöltek szakmai elméleti tudásukról adnak számot a mestervizsga-bizottság előtt. A mesterképzések folytatódnak a gépipari (hegesztő, ipari gépész, gépi forgácsoló), valamint az autóipari (autószerelő, karosszérialakatos) szakmákban.

A képzések megtervezésekor a szervezők kiemelt célja, hogy az élményközpontú gyakorlati oktatásokon k eresztül korszerű, élvonalbeli technológiákat, újdonságokat mutassanak meg a gyakorlati oktatóknak, mely ösztönző erőt jelent számukra és ők is majd tudatosan használhassák azokat az oktatói munkájuk során. Jelentkezés és információ: Purger Valéria mestervizsga koordinátor. T.: 72/507-178, e-mail: [email protected].

A cikk a Baranyai Üzlet kamarai információi az Enterprise Europe Network támogatásával jelent meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!