PR-cikkek

2014.10.26. 17:35

Nagy Csaba: a legfontosabb cél munkahelyek teremtése

A megyei közgyűlés új elnöke szerint Baranya fejlődésének kulcsa az uniós források hatékony felhasználása. (x)

BAMA

A megye már elkészült területfejlesztési koncepciója megfelelő alap, amit most konkrétumokkal, tartalommal kell feltölteni, hogy a Baranyába érkező uniós forrásokat a lehető leghatékonyabban lehessen felhasználni – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Nagy Csaba, a megyei közgyűlés napokban megválasztott, új elnöke.


– Karrierje újabb lépcsőfokára lépett fel, a közgyűlés elnökévé választották.

– Nem szeretek patetikusan fogalmazni, de tény, életem egyik legnagyobb kihívását jelenti a megbízatás. Huszonnégy évvel ezelőtt kerültem be először a pécsi közgyűlésbe képviselőként, azóta kétszer lehettem a megyeszékhely alpolgármestere, országgyűlési képviselő is voltam, az Országgyűlésben az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságban is dolgoztam. Az önkormányzatok világában tehát otthonoson mozgok, az a különbség az eddigiekkel szemben viszont egyáltalán nem elhanyagolható, hogy mostantól nem egy, hanem háromszázegy település érdekeit képviselem. Átérzem ennek a súlyát. Megtisztelő, hogy bíztak bennem a képviselőtársaim. Annak is örülök, hogy egyhangú volt a szavazás, vagyis az ellenzéki képviselők is rám adták a voksukat.

– Hogy látja, a testület tagjaival a továbbiakban is megtalálja a közös nevezőt?

– A képviselő-testület alapvetően másképp állt fel, mint négy éve, több polgármester is mandátumot szerzett, akikre, úgy érzem, támaszkodhatom. A Fidesz-frakción belül például Szekó József, Mohács, és Polics József, Komló polgármestere egyaránt rengeteg tapasztalattal bír. Az ellenzéki képviselők között is vannak településvezetők, úgy gondolom, velük, s a többiekkel is konstruktívan működhetünk majd együtt.

– A megye területfejlesztési koncepciója már kész. Mi a véleménye az örökségéről?

– A dokumentum megfelelő alap, amit fel kell tölteni tartalommal, konkrétumokkal, de változtatásokra is szükség lesz. Közel 1300 projektötlet futott be hozzánk, ezekről haladéktalanul be kell fejeznünk az egyeztetéseket és ezzel párhuzamosan kell elkészíteni 68 darab tanulmányt. Az első teljes munkanapomat a Komlói járásban töltöttem, voltam a mohácsiban, hétfőn a bólyi következik, aztán a többi. Mindemellett hétfőn a megyeházán feláll és munkához lát az irányításom alatt egy új, területfejlesztési kérdésekkel foglalkozó munkacsoport.

– A megyék már nem cipelik koloncként az intézményeiket, viszont kaptak helyettük talán még nehezebb súlyokat, mivel az Uniótól érkező források jelentős része rajtuk keresztül fut át.

– Pontosan. Baranya esetében első körben negyvenmilliárd forintról van szó. A mi tennivalóink lényege abban áll, hogy az ötleteket, javaslatokat megrostáljuk, s a valóban életképeseket támogassuk. Másképp fogalmazva, hogy megvalósítsuk mások álmait.

– Mit nyernek mindezzel a baranyaiak?

– A baranyaiak máris nyertek. A kormány nagyon jó pénzügyi megállapodást dolgozott ki az Unióval, annak nyomán néhány éven belül a horvát határig meghosszabbítják az M6-és és az M60-as autópályát is, ami nagyon fontos a nemzetközi, elsősorban a horvát gazdasági és társadalmi kapcsolatok élénkítése miatt. A megyén keresztül célba juttatható források felhasználásának alapelve, s ebből nem engedünk, hogy új munkahelyek teremtésére, a gazdaság fejlesztésére kell jutnia a legtöbb pénznek, ennek hatásait a megye minden polgára érzékelni fogja. Mint ahogy azt is, hogy többek között óvodák, más közintézmények felújítását is támogatni fogjuk, s kisebb-nagyobb útfelújításokra is sor kerül majd.

– Az alakuló ülésen nem választottak alelnököt. Mikor kerülhet erre sor?

– Azt gondolom, előbb a legsürgetőbb teendőkkel kell végezni, a már említett munkacsoport felállításával és a járásokban tervezett tárgyalásokkal, így ez a kérdés egyelőre nem aktuális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!