PR-cikkek

2015.12.22. 00:11

Műszaki pálya - biztos jövőkép

A továbbtanulás, az egyetem kiválasztása nagy felelősség szülőnek és diáknak egyaránt. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Karán is jól tudják ezt, de azt is, hogy miként képezzenek jó szakembereket. (x)

BAMA

Keresett a mérnöki szakma 

Bachmann Bálint dékán tapasztalatból tudja, a mai telekommunikációval átszőtt, technológia- és technikaközpontú virtuális világunk munkaerőpiacán a mérnöki, az építész és az alkalmazott informatika terültekhez kapcsolódó szakmák iránt globálisan egyre nagyobb igény mutatkozik.

– Ezek a szakmák, véleményem szerint, nagyon érdekesek, állandó megújulást, a kreativitás, az önmegvalósítás lehetőségét rejtik magukban, illetve azt a felelősséget, amit az embernek mérnökként viselnie kell.

Ezt az állítást több jelentős, aktív nemzetközi oktatási együttműködés is alátámasztja. Ez év szeptemberében például prof. Wang Tie, Kína egyik vezető építésze, tartott szabadkézi rajzi kurzust Pécsett. Szoros együttműködést alakított ki a pécsi kar az USA-beli MSU Denverrel is, ahol közös építész minor képzésben, a kar oktatói féléves váltásban oktatnak.

Magyarországon elsőként és egyelőre egyedüliként jött létre Pécsett Energia design tanszék, a würzburgi egyetemen szerzett tudást kamatoztatva, a karon folyó kutatási terület, az „Okos ipari épület” gyakorlati alkalmazásaival épült meg Komlón a Rati Kft. gyáregysége.

Az angol nyelvű képzésekből, a kar aktív ipari és nemzetközi kapcsolataiból a hallgatók közvetlenül is profitálhatnak. Talán kevesen tudják, hogy a PLC (programozható logikai vezérlő – az ipari szabályozástechnikában használt berendezés) versenyt már negyedik éve a kar hallgatói nyerik, maguk mögé utasítva a legnagyobb versenytárs egyetemek csapatait.

A színes képzési paletta, a mérnöki szakmák összekapcsolódása, a tehetséggondozás keretet, egyúttal lehetőséget ad a hallgatóknak a holnap kérdéseit feszegető projektekben dolgozni, hazai és nemzetközi versenyekre eljutni.

Mérnök informatikus, villamosmérnök

Orca autó, drón, gépi látás, 3 D nyomtatás, robotprogramozás, ezek voltak az elmúlt időszak hívószavai, hallgatói és oktatói sikerei.

Számunkra fontos az, hogy az informatikai piac változásai és egyre újabb kihívásai miatt, az oktatásban megjelenjenek az úgynevezett hot topicok, így a képfeldolgozás, 3D-s szimuláció és az automatizálás, az autonóm rendszerek legfrissebb kutatási eredményei. Rendszermérnök szakirányon pedig előtérbe kerül az információbiztonság (defenzív és etikus hacker-technikák egyaránt), adatközpontok kialakítása és tervezése és a kvantuminformatika.

Frissességünket az is segíti, hogy céges partnereink is részt vesznek az oktatásban, közülük a legrégebbiek, a teljesség igénye nélkül: IBM, Balabit, Omikron, Oracle.

Mérnök informatikus mesterképzésünk központi témájával, a sokprocesszoros rendszerek területén elért eredményeinkkel, Magyarországon elsőként, 2014-ben elnyertük az NVIDIA-tól a CUDA Oktatási Központ címet.

Akik a ma keresett programozási környezetet és nyelveket (Linux operációs rendszeren, C és C++, valamint Java programnyelv) szeretnék megtanulni, azoknak a Villamosmérnök alapképzésben a beágyazott mikroszámítógépes rendszerek szakirányt ajánljuk.

A létesítmények villamosítása és automatizálása szakirányról pedig a hallgatókat szívesen fogadják hazánkban és határainkon túl olyan területeken, ahol elektromos,- számítógépes vagy kommunikációs hálózat, elektronikus eszköz, mérő- és szabályozó rendszer működik.
 
A pécsi gépészmérnök képzés

Legújabb kutatások szerint a mérnöki, a három legkeresettebb szakma egyike a munkaerőpiacon. Nincs ez másként gépészmérnökként sem. Karunk két szakirányban, Üzemfenntartó gépész és Épületgépész specializációban indít képzést.

A gépészeti elemek tervezéséhez és üzemeltetéséhez, valamint az épületgépészeti rendszerek fenntartható, energia-hatékony, komfortos üzemeléséhez szükséges korszerű ismereteket sajátíthatják el a hallgatók megbízható, stabil oktatói és vállalkozói – ipari háttérrel, érdekes, gyakorlati problémákat feldolgozó projektekkel.

Előtérben a duális képzés

A felsőoktatásban is egyre nagyobb szerepet kap a duális képzés, amely során a hallgatók nem csak elméleti ismereteket szereznek, hanem a megfelelő gyakorlati tudást is elsajátíthatják. Erre a garanciát a partnercégek jelentik, gépészmérnök területen például a Hauni Kft., a Matro Kft., a Viessmann Kft., az informatika területén az ITSH Kft. és a GIS szoftverek világpiacán vezető ESRI Kft., az építő- és az építészmérnök területen az ABeton-Viacolor Térkő Zrt., és a Melio-Start Kft, villamosmérnök képzésben az EON Zrt., a Kontakt-Elektro Kft. és a Techniq 2000 Kft, környezetmérnök területhez kapcsolódóan a Biokom Kft és a Tettye Forrásház Zrt.

A hallgatók közel ugyanannyi időt töltenek a vállalatnál, mint a felsőoktatási intézményben, és a teljes tanulmányi időre juttatást kapnak.

Nyílt nap 

2016. január 15-én, pénteken délelőtt 10 órától (Pécs Boszorkány út 2.) ízelítőt adunk az intézmény életéből, képzési kínálatából, és a korszerűen felszerelt laborokból. Gyárlátogatásra invitáljukk az E.ON és az ITSH képzési partnereinkhez az érdeklődőket.
 
Egyre több lehetőség, egyre több érdekes kihívás, a jövő kérdései várják a holnap a mérnökeit. Ehhez a csapathoz pedig Pécsett érdemes csatlakozni!
 
http://felvi.mik.pte.hu/, https://www.facebook.com/pmmik/

[caption id="" align="alignleft" width="650"] FESTO alapú vágóautomata
[/caption]

Címkék#pr-cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!