PR-cikkek

2016.01.29. 16:14

Kodály – a sokszínű iskola

A családias hangulatú gimnáziumban spanyolul, olaszul és zenélni is megtanulhatnak a diákok. (x)

BAMA

Kiemelkedő nyelvtudást biztosít a magyar–olasz és a magyar–spanyol két tanítási nyelvű tagozat. Az ének-zene oktatás már harmadik éve hatosztályos formában működik. A zene iránt érdeklődő nyolcadikosok az általános tantervű osztályban (tagozatkód: 04) fakultatív képzés keretében megtanulhatják az ének-zene tagozat teljes tananyagát.

A zenetagozatos lányok az európai hírű Bartók Béla Leánykarban, a fiúk pedig az újonnan alakult Kodály Fiúkórusban énekelhetnek. A gimnázium zongorás termeit az Eck Imre Művészeti Iskola rendelkezésére bocsátja, így a zeneiskolai képzés a tanulók órarendjéhez igazodva helyben történik.

Használható nyelvtudás

Az itt érettségiző gyerekek nemcsak tanulják a nyelvet, de beszélik is. A két tanítási nyelvű tagozatok diákjai már az alapozó év után külföldi tanulmányi kirándulás keretében a célországban próbálhatják ki nyelvtudásukat. Az egyetemi diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgát a kodályos tanulók többsége már a középiskolai tanulmányok alatt megszerzi. A nyelvtagozatosok a két tannyelvű bizonyítvánnyal együtt olasz, illetve spanyol nyelvből államilag elismert felsőfokú nyelvvizsgát kapnak.

Stabil tudás a diplomához

Az itt tanító pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, így a Kodály Gimnázium elvégzése után a diákok színvonalas hazai és külföldi egyetemeken tanulhatnak tovább. Erről tanúskodnak az egykori kodályos diákok videoüzenetei, melyek megtekinthetők az iskola honlapján.

Kimagasló versenyeredmények

Az iskola diákjai minden évben bekerülnek olasz és spanyol nyelvből az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjébe, ahol többször végeztek már az első három hely valamelyikén. Az országos spanyol fesztiválról (ENIBE), valamint az olasz két tanítási nyelvű gimnáziumok országos versenyéről (Festival d’Italiano) mindig értékes helyezésekkel térnek haza a kodályos diákok. A zenetagozat és a humán osztályok tanulói rendszeresen indulnak a keszthelyi Helikoni Ünnepségen, az Éneklő Ifjúság minősítésén, regionális és országos diákszínjátszó találkozókon, versmondó- és szépkiejtési versenyeken.

Koncertek, fellépések

A zenetagozatos diákok rendszeresen utaznak külföldi fesztiválokra, nemzetközi és hazai kórusversenyekre. A Bartók Béla Leánykar gyakori szereplője a Filharmónia és a Pannon Filharmonikus Zenekar koncertjeinek. Többször felléptek már a világhírű Muzsikás Együttessel, 2015 nyarán pedig a Pécsett megrendezett Europa Cantaton is nagy sikerrel szerepeltek.

Külföldi utak, cserekapcsolatok

Bármelyik osztályt is választják a gyerekek, a kodályos évek alatt lehetőségük lesz eljutni külföldre. Az olaszos és spanyolos diákok számára tanulmányi kirándulásokat szerveznek. A kórusok külföldi versenyek és fesztiválok állandó résztvevői, a humánosokat pedig tematikus kirándulásokra viszik a környező országok irodalmi és történelmi fellegváraiba.

Nemzetközi projektek

A gimnázium folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy sikeres EU-s pályázatok révén külföldi iskolákkal együttműködhessen. A jelenlegi hat országos Erasmus+ projekt előnye a nyelvgyakorláson túl, hogy a tanulók megismerkednek külföldi diákokkal, oktatási rendszerekkel, különböző kultúrákkal is. Megtanulnak csapatban dolgozni, s az utazások között a legújabb technológiák segítségével a projekthez kapcsolódó feladatokat elkészíteni, miközben életre szóló barátságokat kötnek. A Határtalanul projektben való részvétel célja pedig a magyar identitás és a közös kulturális örökség ápolása a nagyváradi partneriskolával.

Több mint iskola

A Kodályban a diákok bizalommal fordulhatnak a pedagógusokhoz, akik a családias iskolai légkör megóvásán fáradoznak. A tanárok igyekeznek érzelmi támaszt is nyújtani számukra ebben az egyre személytelenebbé váló világban. Ez a bizalommal teli, támogató légkör elősegíti, hogy a gyermekek tehetsége, kreativitása könnyebben kiteljesedhessen.

Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium

CÍME: 7629 Pécs, Dobó István u. 35-37.

TELEFON: 72/539-040

facebook:

Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium – hivatalos

Tagozatok:

ÉNEK-ZENE hatosztályos gimnáziumi képzés

(beiskolázási tagozatkód: 02)

A hatosztályos gimnáziumi képzés keretében az ének mellett általános tagozatra is jelentkezhetnek a kisdiákok. Mindkét esetben a 02 számú tagozatkódot kell megadni a jelentkezési lapon.

OLASZ–MAGYAR két tanítási nyelvű osztály

(beiskolázási tagozatkód: 01)

SPANYOL–MAGYAR két tanítási nyelvű osztály

(beiskolázási tagozatkód: 05)

A nyelvtagozatokon a képzési idő 5 év, a jelentkezőknek nem kell előzetesen ismerniük az olasz, illetve a spanyol nyelvet. Egy év alatt megszerzik azt a nyelvtudást, mely szükséges egyes tantárgyak célnyelven történő elsajátításához.

HUMÁN tagozat (beiskolázási tagozatkód: 03)

Elsősorban azoknak ajánljuk, akik különösen kedvelik a magyart és/vagy a történelmet, érdeklődnek a művészetek iránt. Szívesen olvasnak, írnak verseket vagy novellákat, járnak színházba. Az érdeklődő gyerekek csatlakozhatnak az iskolai színjátszócsoporthoz, s elindulhatnak különféle versenyeken.

ÁLTALÁNOS TANTERVŰ osztály

(beiskolázási tagozatkód: 04)

Ebbe az osztályba azokat a tanulókat várjuk, akik még nem döntöttek továbbtanulási irányukról, vagy minden közismereti tárgy egyformán érdekli őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!