PR-cikkek

2016.04.03. 18:09

13. Medvehagyma Fesztivál a kultúra, a gasztronómia jegyében

Felépült a Medvehagyma Ház, a térség bemutatóközpontja, és elkészült az interaktív Medvehagyma-szoba is, melyet a különleges ételekben, kulturális és ismeretterjesztő programokban dúskáló 13. Medvehagyma Fesztiválon április 9–10-én avatnak fel Orfűn. (x)

BAMA

– Negyedszázada költöztem ide, s volt egy szomszéd nénim, aki már akkoriban is árult medvehagymát a piacon – vázolja a kezdetet Serényi Ákos, a medvehagyma fesztivál kitalálója. – Ő mutatta meg nekem, hogy mi mindenre jó a növény, aztán 13 éve beillesztettem a medvehagymát a vendéglátásba is, azóta létezik a találkozó. S hogy mitől lett ilyen népszerű? Egyrészt mert nem kerül semmibe: az ember csak kimegy az erdőbe, és szed egy-két marékkal. Másrészt közismert az egészségvédő, tisztító hatása. Gondoljunk csak bele, azért medvehagyma, mert téli álmát követően a medve is ezt ette először, ezzel tisztította meg a szervezetét. No és különleges gasztronómiai élmény a fogyasztása, a hagyma és a fokhagyma közötti a zamata, ami jól passzol a magyaros ételekhez. Tény az is, hogy ma már a neves fővárosi éttermekben mindenütt használják, sőt a magyar csapat kivitte magával a szakácsolimpiára, de azért azt megjegyezném, hogy az orfűi Muskátli Vendéglő az egyedüli olyan hely, ahol egész évben kaphatók medvehagymás ételek.

Az már Hoppál Péternek, a térség országgyűlési képviselőjének az érdeme, hogy a medvehagymaszósz a parlament étlapjára is felkerült. Az államtitkár lapunknak azt emelte ki, hogy párját ritkító Baranya épített kulturális öröksége, természeti kincsekből is akad itt számmal, így tehát csak dicsérni lehet azt a tevékenységet, amilyen lendülettel és precizitással méri fel és gyarapítja a megyei önkormányzat Baranya Értéktárát. Ilyen fesztiválok pedig azért kellenek, hogy az itt rendezett nemzetközi találkozók – mint például az Europa Cantat résztvevői – örömmel térjenek vissza újra magánemberként is felfedezni a környék különlegességeit. Hozzátette, az Orfűi Medvehagyma Fesztivál annak a tökéletes mintája, hogy kell napjainkban egy turisztikai fejlesztést létrehozni és fenntartani. Mert ez a rendezvény civil kezdeményezésre született, helyi önkormányzati segítséggel indult, megyei támogatással fejlődött, és országos népszerűséget szerzett.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke pedig így fogalmazott: – A héten adtuk be azt a pályázatot, mely 65 millió forintos turisztikai fejlesztést eredményezhet, és ennek a pénznek a jelentős részét Orfű környékén tervezzük felhasználni. – Kiemelte továbbá, hogy ez a terület egyértelműen fejlesztésre érdemes, nem véletlen, hogy az új közlekedési program egyik első eleme az Orfű–Magyarhertelend út rendbetételével foglalkozik. Másrészt most együttműködési tájékoztatót szerveznek az Orfű melletti települések részére, miután szeretnék Kovácsszénáját, Orfűt, Magyarhertelendet is hozzákapcsolni az Ős-Dráva programmal megvalósult kerékpárúthoz.

Füziné Kajdy Zita polgármesterasszony azt tette hozzá, hogy sokat dolgoznak a sikerért, de nagy motiváló erő a természeti környezetük, amit nem lehet nem szeretni. Ez hozta össze a civileket, a vállalkozókat, az önkormányzatot, s ennek újabb eredménye a medvehagyma-kollekció gyarapodása, mert már van Medvehagyma Parkjuk, Medvehagyma Térplasztikájuk, s ehhez csatalakozik most a Medvehagyma Ház és a Medvehagyma-szoba.

Fesztiválprogram

Április 9.
9.15 Kisvonat indul a medvehagymamezőre – egész nap, folyamatosan
10.00 Fesztiválmegnyitó. Műsort adnak az orfűi Fekete István általános iskolások és a Tolnai ifjúsági fúvószenekar
10.30 A Medvehagyma Ház átadója
11.00 A Medvehagyma-szoba megnyitója a Kemencés Udvarban található Tájházban
11.30 Énekvarázs Dalkórus műsora
12.00 „Jó ebédhez szól a nóta” – zenél a Mágocsi Ifjúsági Fúvószenekar
12.00 A Teleki Catering és Goják Csaba mesterszakács bemutatója
12.45 A Hangoló zenés gyermekszínház műsora
13.50 és 15.00 A Band Of StreetS fellépése
14.30 Perpatvarieté – A SonadorGrupo színtársulat előadása
15.30 A Regisztráltak Együttes és a Pécsi Baptista Gyülekezet zenés színházi műsora
16.15 Nagy Bandó András humorista és író előadása
17.00 Köztársaság Bandája koncert

Április 10.
9.15 Kisvonat indul a medvehagymamezőre – egész nap, folyamatosan
10.20 Schiller László gasztronómiai szaktanácsadó ételkészítési bemutatója
10.45 Villár Sándor mézes-mázas előadása, mézkóstolóval
11.15 Tóth Béla mezőgazdasági mérnök előadása a medvehagymáról
11.45 Golyák Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács főzési bemutatója
12.00 és 14.00 A Magyarhertelendi Bordalkör fellépése
12.00 Gerzsei József, Nagydorog főzőmestere medvehagymás húspogácsát grillez
12.30 A közösségek, a fesztiválünnepek és a Hungarikumok szerepe a turizmusban – dr. Bokor Béla előadása
13.00 Hangoló zenés gyermekszínház
14.30 Perpatvarieté – A SonadorGrupo Színtársulat előadása
15.00 Nagy Bandó András műsora
15.30 Magyarszéki asszonykórus
16.00 Magyarhertelendi countrytáncosok bemutatója
16.30 Mecsek Táncegyüttes műsora
17.00 Táncház a Mecsek Táncegyüttessel

Medvehagyma-szoba a tájházban

A tájház a római katolikus templommal egybeépülve Orfű Mecsekrákosi településrészében áll. Lábazat nélküli, négy szegmensíves tornácú épület, melyben konyha és két szoba található, ahol kiállításjelleggel népi bútorok, asztal, pad, székek, kelengyésláda, szuszék, bölcső, edények, egy szép szövőszék, népviseletbe öltöztetett életnagyságú bábu és képek kaptak helyet. A tornác templommal ellentétes végéből nyílik még egy szoba, itt április 9-től interaktív Medvehagyma-szoba látható. Belépve virtuális erdőbe toppan a vendég, egy fotókiállítás kellős közepére, a falakon a medvehagyma-kultúra legfontosabb állomásait illusztrálják. A tárlat interaktív albumlapozó és érintőképernyős számítógép segítségével tekinthető meg, a tárlókban pedig medvehagymás termékek kerültek. A tájház május 1-től október 15-ig látogatható

Malomfejlesztés és látogatóközpont

A „Malom a múltból, látogatóközpont a jövőből” elnevezésű pályázat keretében felépült egy ökoturisztikai látogatóközpont a Pécsi-tó partján, illetve a meglévő Malommúzeum bővítése is megtörtént 447 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással. Az ökoturisztikai fejlesztésként létrehozott Medvehagyma Házban a látogatók a Nyugat-Mecsek érdekességeit, a természettel harmóniában fejlődő üdülőterületet, Orfűt és a négy tóból álló tórendszer ökológiai értékeit ismerhetik meg interaktív, játékos formában. A projekt a Malommúzeumot egészíti ki egy papírmalommal, mely a papírkészítés teljes folyamatát mutatja be. A malom felépítése országos néprajzi és ipartörténeti szenzáció, hiszen napjainkra az összes kallómalom-típus minden egyes példánya eltűnt Magyarország területéről, így a hajdan volt papírmalmok is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!