PR-cikkek

2016.04.20. 13:06

Délszláv vendégjárás

Élénk nemzetközi összefogás adhat új lendületet térségünk turizmusának – az új kezdeményezés elsősorban az idősebb látogatók érdeklődésére épít. (x)

BAMA

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara partnere annak a COSME-pályázatnak, melynek célja a nemzetközi együttműködési projektek fejlesztése és támogatása a turisztikai szektorban, a kis- és középvállalkozások bevonásával és szoros együttműködésben a tagállamokkal.

A projekt neve: SORT – Seniors On Reciprocal Tourism röviden megfogalmazza annak célját, azaz az 55 év feletti korcsoport számára alakít ki turisztikai csomagot, melyben a kölcsönösség is helyet kap az önkéntességen keresztül.

A pályázati anyagot a görögországi Larisában, az oktatás, kultúra és turizmus területeken tevékenykedő Mentores szociális vállalkozás nyújtotta be. A konzorciumban részt vesz továbbá Bulgária, Románia, Horvátország, Szlovénia és Olaszország is egy-egy szervezettel.

A részt vevő szervezetek vállalják, hogy létrehoznak egy helyi munkacsoportot, melyben turisztikai szakember, időskorúakkal foglalkozó orvos, terapeuta, dietetikus és idegenvezető is jelen van. Közösen dolgoznak ki egy tíznapos turisztikai csomagot, mely szem előtt tartja a korosztály sajátos igényeit, valamint az adott régió nyújtotta lehetőségeket.

A projekt másik alappillére az önkéntes munka. A beutazó turistáknak ott-tartózkodásuk ideje alatt lehetőségük lesz szakmájuknak, végzettségüknek vagy hobbijuknak megfelelően tudásuk megosztására valamilyen önkéntes munka keretén belül. Ennek kedvezményezettje lehet a helyi közösség valamely csoportja: tanulók, fiatalok, nők, idősek, speciális igényekkel rendelkezők stb. Így valósul meg a turizmusnak egy új formája, mely a kölcsönösségen alapul, a benne részt vevők egyszerre adnak és kapnak.

A helyi munkacsoportok áprilisban alakulnak meg, és különböző programokat dolgoznak ki mind az 55 év feletti vendégek, mind a helyi közösség számára. Ebben természetesen helyet kap az adott régió kultúrájának, hagyományainak bemutatása, épített és természeti kincseink megismerése, a gasztronómia, a sport és a gyógyturizmus is.

A munkacsoportok üléseinek eredménye lesz egy tíznapos programcsomag. Ennek rövidített – ötnapos – változatára fogad valamennyi ország vendégeket. A magyar csoportot várhatóan szeptember végén fogadja a horvát partner, míg októberben mi látjuk vendégül a szlovén vendégeket.

A rövidített, „kísérleti” program után történik egy értékelés és egy záró találkozó, ahol valamennyi partner közösen értékeli és összegzi az eredményeket, a tapasztalatok alapján javítja a csomag tartalmát, annak érdekében, hogy a célcsoportnak minél izgalmasabb és színesebb kínálatot biztosítson. A folyamat teljes leírása elérhető lesz nyomtatott és digitális formátumú kiadványban (SORT Guide).

A program, illetve az általa megvalósuló modell a partnerek reményei szerint a jövőben is működőképes lesz, eredményei időben és térben is kitágulnak. Szeretnék elérni, hogy kis létszámú csoportok induljanak a részt vevő országok mindegyikébe, sőt újabb országokat is bevonjanak. A program segítséget nyújthat a turisztikai szektor résztvevőinek – vendéglátóhelyeknek, szálláshelyeknek stb. – a szezon meghosszabbítására, illetve a tipikus turisztikai szezonon kívüli vendégfogadásban.

Jól indult az idei baranyai szezon

Repülőrajtot vett idén a megyében a turisztikai ágazat, jó hír, hogy ez nemcsak a vendégek, hanem az itt eltöltött vendégéjszakák számában is megmutatkozik. Már az év első hónapjaiban is kedvezően alakult a baranyai turisztikai szolgáltatók forgalma, és úgy tűnik, a lendület azóta is kitart. Most tart a hagyományos tavaszi „nyugdíjas-invázió” – ilyenkor nagy számban érkeznek német, amerikai, japán és olasz nyugdíjas-csoportok Pécsre – emellett az általános és középiskolás osztálykirándulók gyarapítják jócskán a vendégforgalmat. Az oktatási intézményfenntartó központok belépése egy érdekes jelenséget generált a diákturizmusban. Míg hetekig pang a piac, néhány napon a kapacitásuk tízszeresét is értékesíteni tudnák a szállásadók. Az üzleti és hivatásturizmus szerény mutatói pedig a megye gazdasági helyzetére vezethetők vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!