PR-cikkek

2016.11.20. 17:58

A természet újabb kincse a Baranyai Értéktárban

Az ormánsági gímszarvas is bekerült a Baranyai Értéktárba. De vajon hogy került erre a területre gímszarvas? (x)

BAMA

Az 1800-as évek végétől Draskovich Iván gróf ormánsági birtokán szakszerű gímszarvas- gazdálkodásba kezdett. A céltudatos, magas színvonalú tenyésztés és selejtezés eredményeként az 1937-es berlini nemzetközi vadászati világkiállításon már fő attrakcióként mutatták be a Draskovich-uradalomban elejtett 10 legerősebb gímszarvastrófeát. A II. világháború pusztítása a vadaskertet sem kímélte, így az ott élő gímállomány a környező területen szóródott szét, de rekordméretű agancsok folyamatosan előkerülnek.

1963-ban ejtették el például azt a 15 kg trófeasúlyú bikát, mely akkor a nemzetközi világranglista 2. helyén végzett. A Draskovich Iván által elkezdett munkát a háború után az Mecseki Erdőgazdaság folytatta, a szakszerű munka eredményeként Sellye környékén az Ormánság lett az ország egyik legkiválóbb gímszarvasos tájegysége. A „Draskovich szarvasok” genetikai örökségeként (hosszú és vastag, szépen gyöngyözött agancsszár, hosszú középág, erős terpesztés, 4–5 ágú szép korona, 13–15 kg trófeasúly) még napjainkban is fogalom az ormánsági szarvas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!