PR-cikkek

2016.12.27. 09:11

Egynapos csípőműtét a Da Vinci-ben

Alig egy hónappal ezelőtt számolt be a sajtó az első hazai egynapos csípőprotézis-műtétről, amely immár a pécsi DaVinci Magánklinikán is elérhető a páciensek számára. (x)

BAMA

A pécsi DaVinci Magánklinikán a személyi és tárgyi feltételek egyaránt adottak az egynapos csípőprotézis-műtéthez, mely lehetővé teszi a betegek mielőbbi visszatérését az otthonukba, a családjukhoz.

Dr. Domán István Ph.D. ortopéd sebész hét évet praktizált az Egyesült Királyságban, itt sajátította el azokat új műtéti módszereket és eljárásokat, amelyeket itthon is alkalmaz gyógyító munkája során. Mint mondta, egynapos csípőprotézis-beültetéseket több éve végeznek az Egyesült Államokban és több nyugat-európai országban is.

– Gyakorlatilag már több mint két éve alkalmazzuk a Da Vinci Magánklinikán az izomsértéssel nem járó, minimál invazív csípőprotézis beültetéseket. Az újdonság abban rejlik, hogy immár 24 órán belül hazamehet a beteg – reggeli műtét esetén akár már este –, azonban ez természetesen szigorú szabályokhoz kötött. 

" width="640" height="360" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen>

Az eljárás lényege, hogy a csípőízületet a környező izmok átvágása, megsértése nélkül közelítik meg, majd végzik el a beavatkozást. A páciens így 1 hét helyett mindössze 1-2 napot tölt kórházban, rehabilitációja pedig 3-4 hónapról 3-4 hétre rövidül.

A beavatkozás sokkal kisebb megterheléssel jár, gyorsabb a gyógyulás, hamarabb talpra áll a páciens, csökken a kórházi tartózkodási idő. Természetesen a páciensek részéről is igényként fogalmazódott meg, hogy minél gyorsabb legyen a folyamat, minél kevesebb kellemetlenséggel járjon és otthon lábadozhasson a beteg.

Ugyanakkor fontos, hogy nem minden páciens alkalmas az egynapos beavatkozásra, az új eljárásnak számos feltétele van, többek között a jó általános egészségi állapot, az előzetes felkészítés, segítő személy jelenléte a páciens otthonában, valamint az is előírás, hogy egy-két napig olyan távolságra kell lábadoznia a kórháztól, ahonnan fél órán belül elérhető az intézmény. 

Más újdonság is fűződik dr. Domán István nevéhez a csípőműtétekkel kapcsolatban. Egyes betegeknél kétoldali csípőkopás esetén egy ülésben (egy műtét alkalmával) mindkét oldalra is végez minimal invaziv technikával csípőprotézis beültetést. Ilyenkor a beteg néhány nappal ugyan tovább tartózkodik a kórházban, azonban összességében rövidebb a felépülési idő, mint két külön műtét esetén.

További újdonság a Da Vinci Magánklinikán a csípőízület-megtartó műtét, a csípőkopáshoz vezető gyakori állapot, az ún. csípő ütközési szindróma esetén. Az elváltozás rendszerint fiatal, illetve középkorú betegeket érint, a csípőízületet alkotó csontok alaki eltérése korai kopáshoz és a csípőfunkciók romlásához vezetnek. Az elváltozás idejekorán történő felismerése és kezelése a tüneteket mérsékli, illetve akár teljesen meg is szüntetheti.

A Da Vinci Magánklinikán a nyugat európaihoz hasonló környezetben, a legújabb műtéti technikák és legkorszerűbb implantátumok alkalmazásával várják a betegeket. Mivel nincs várólista a klinikán, ezért a csípőműtéteket négy-hat héten belül elvégzik.

Da Vinci Magánklinika
7635 Pécs, Málics Ottó utca 1. (Kikelet Hotel mellett)
E-mail:
[email protected]
Tel : +36 (72) 512-050

-->

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!