PR-cikkek

2016.12.27. 10:00

Megnőtt az építkezési kedv

Az Új Ház Centrum – Léta-Ker Kft. felkészülten, új áruházzal várja az érdeklődőket. (x)

BAMA

Megmozdult az ingatlanpiac, ami az új építkezéseknél is érzékelhető. A térség egyik legnagyobb építőanyag-kereskedő vállalkozása, az Új Ház Centrum – Léta-Ker Kft. időben rákészült a változásokra, új áruházat épített, mely már teljes elánnal üzemel. Az országos, a dél-dunántúli ágazati helyzetről és a társaság sikereiről Kisgéczi László közgazdásszal, a kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

– Öt éve belekezdtek egy félmilliárdos fejlesztésbe. Hol tartanak most?

– Már harminc fölött van az alkalmazottaink száma, és rekorderedménnyel, 1,7 milliárd forintos árbevétellel zártuk a 2016-os esztendőt. Új áruházunk második üteme is elkészült, így már kétezer négyzetméteren és két szinten kínáljuk a termékeinket. A barkácsrészlegünk is teljes kínálattal várja a vásárlókat, és elkészült a beltéri ajtók bemutató tere is. Öt éve kezdődött az áruházépítés, és most eljutott arra a szintre, amit eredetileg elképzeltünk.

– Igaz, hogy nyolc-tíz év alatt megtérül egy ekkora beruházás?

– Én így látom, és a tavaly bejelentett áfa- és csokintézkedések is jelentősen segítenek ebben. Az is biztató, hogy most 21 ezer bejelentett építési engedély van az országban a korábbi 8-9 ezerrel szemben.

– A házépítéseket illetően milyen az általános piaci helyzet?

– Mennek föl valamelyest az ingatlanárak, ám a kamatok nem mozdulnak, így a megtakarításokat az emberek továbbra sem a bankban őrzik. Az ingatlanépítéseknek komoly lökést adhat Pécsett az is, ha megépül az új campus, és a tervezett szinten nő a hallgatók száma. Az máris jól látható, hogy sokan vesznek kis lakásokat befektetési célokkal. Elindult az a folyamat is, hogy a fiatal családok nagyobb társasházi lakásokba, családi házakba költöznek, s ilyenkor az értékesített kisebb lakás is felújításra kerül. Az új építések száma pedig jelentősen növekszik.

– Az építőanyagárak mennyire követik a növekvő építési kedvet?

– Egyelőre nem volt jelentős áremelés, de ez 2017-ben valószínűleg bekövetkezik, mert a gyártók nincsenek felkészülve az ilyen mértékben fokozódó igényre.

– Mit prognosztizál az építőanyag-kereskedelemben?

– Úgy látom, hogy két-három jó év következhet. Nagyobb a létbiztonság, több a munkalehetőség, a forintalapú hitelek sem drágák, most érdemes építkezni.

– Hol áll most a Léta-Ker a regionális összevetésben?

– Az első-második helyen, és azt hiszem, a pozíciónkat a jövőben is meg tudjuk tartani. Persze ehhez igyekszünk megőrizni és bővíteni jól bevált szolgáltatásainkat. Így a házhoz szállítást saját járműparkkal, az üres raklapok visszahozatalát, a megmaradt árukészlet visszavételét, a látványtervezést a fürdőszoba­részlegen.

– Mennyiből jön ma ki egy kis családi ház felhúzása?

– Normális minőségben úgy 200-250 ezer forintos négyzetméterárral kell kalkulálni, amiben nincs benne a telekár. A szerkezetet kell jól megtervezni, a hő-, víz- és hangszigetelést, a tetőt és a falazatot, az összes többi elem könnyebben cserélhető.

– A Léta-Ker a térségi sport- és kulturális életben is aktívan közreműködik. Miről szólt az elmúlt évben a társadalmi szerepvállalásuk?

– A Mecsek Rallye fő szponzora voltunk, emellett támogattuk a nyári színházat, a Tüke Alapítványt, a Közbiztonsági Alapítványt, Mecsekalján a birkózóklubot, az óvodáknak pedig igény esetén ingyen biztosítjuk a homokozókba a homokot.

Három belvárosi építkezésen 300 lakás készül

Volt idő (2003–2004 körül), amikor hazánkban egy év alatt 40 ezer lakás épült. Tavaly ez a szám 9 ezer alatt maradt, 2017-ben pedig 12–13 ezer lakás felhúzása várható. Ebben is igen nagy a regionális szórás, Győr-Moson-Sopron, és Budapest messze kimagaslik. Baranya a Dél-Dunántúlon nem áll olyan rosszul. Pécsett tavaly közel kétszáz lakás kapott használatbavételi engedélyt, ehhez képest Tolna megyében mindent összeadva 90 ház épült. Napjainkban pedig három nagyobb pécsi építkezésen (Pátria-parkoló, Megyeri tér és a nagypostával szemközti részen) több lakás készül, mint az elmúlt évben a városban összesen. Ha csak a társasházakat nézzük, akkor Pécsett alsó hangon 300 társasházi lakás építése folyamatban van, és ehhez jönnek a családi házas építkezések. S van még egy fontos új tényező, amire érdemes odafigyelni. Napjainkban már nem a családok, hanem a generálkivitelezők intézik az anyagbeszerzést, mert így 5 százalékos áfatartalommal kell csak kalkulálni, míg magánerő esetén 27 százalékot fizetünk a vásárláskor, utólag, számla ellenében jön a banki visszatérítés ötmillió forintig, de addig az összegig is igen macerás az ügyintézés.

7631 Pécs, Tüskésréti út 48–50.
Mobil: +36-30/994-6999
Tel.: +36-72/324-939
Fax: +36-72/210-724
e-mail: [email protected]
www.letaker.hu

-->

Címkék#pr-cikkek
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!