szponzorált tartalom

2018.04.27. 09:49

Fitneszpark épül, megújul a mesekert

A fejlesztésekről és beruházásokról szólva Lép Péter polgármester elmondta, Magyaregreggyel közösen nyertek csaknem húszmillió forint pályázati támogatást egy traktor és a hozzá tartozó különböző eszközök, adapterek megvásárlásához, amelyeket az önkormányzati utak karbantartásánál hasznosítanak.

A Digitális Jólét Programba két pályázatot is beadott a település, elsősorban informatika eszközök – laptop, tablet, telefon, projektor – beszerzésével kapcsolatban. Az eszközöket a faluházban, valamint a polgármesteri hivatalban szerelnék fel, illetve tervezik a Wi-Fi-hozzáférés kialakítását is.

– Immár hosszú évek óta komoly problémát jelent a településen, hogy kicsi az ivóvízellátást biztosító kút hozama, illetve túl kicsi a hozzá tartozó 30 köbméteres tározó is – mondta a polgármester. – Így aztán évente többször is előfordul, hogy a forró nyári napokon, illetve egy-egy műszaki meghibásodás vagy csőtörés alkalmával a szomszédos Vékényről hozza a vizet a szolgáltató lajtoskocsival. Öt évvel ezelőtt kidolgozott a szolgáltató egy tervet, amely szerint a megfelelő kapacitású vékényi kútról egy megfelelő átmérőjű gerincvezetéken érkezne az ivóvíz, azonban ez az elképzelés egyelőre nem valósult meg. Hiába adtunk be több pályázatot is ezzel kapcsolatban, sajnos egyik sem nyert támogatást. Szászváron hasonló a helyzet, így most arra várunk, hogy az ő segélykérésük milyen meghallgatásra talál.

A Leader-programban szintén több pályázatot is beadott a falu, a tervek szerint fitneszparkot alakítanak ki, felújítják a Mesekertet, a temetőben pedig kiépítik a LED-es közvilágítási rendszert, amelyhez napelemek biztosítják majd a szükséges energiát. A térfigyelő kamerarendszer fejlesztése szintén napirenden van. A faluház bővítésére és fejlesztésére, valamint új eszközök beszerzésére szintén adott be pályázatot az önkormányzat, ezzel kapcsolatban az elbírálásra várnak.

Idén összesen tíz helybelinek biztosít munkát az önkormányzat a közfoglalkoztatási programban, amelynek keretében állattartással, földműveléssel foglalkoznak. A közelmúltban csaknem 1500 fenyőcsemetét ültettek el a prgram keretében, a tervek szerint néhány év múlva ezeket karácsonyfaként értékesítik majd.

A nyolcadik pálinka- és párlatversenyre várják a nevezéseket és a mintákat

Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Kárászi Pálinka- és Párlatversenyt május 12-én, amelyre még várják a nevezéseket. A versenyen kereskedelmi pálinkafőzdék, bérfőzetők és magánfőzők egyaránt részt vehetnek, az indulóknak fajtánként minimum 0,5 liter versenymintát kell beküldeniük. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat. A versenytételeket a Kárászért Egyesület – 7333 Kárász, Fürdő utca 10. (Faluház) címre kell eljuttatni. Nevezés május 7–9. 9.00–12.00 és 14.00–18.00 óra között.

A verseny színvonalát jelzi, hogy a fővédnök Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke lesz, a zsűri elnöke Béli Géza, okleveles pálinkamester, a verseny szakmai igazgatója pedig Krizl Edit, okleveles pálinkamester. Védnökök: Huber Éva, a NAV Baranya Megyei igazgatója, Rittlinger József, a NAK Baranya Megyei elnöke, Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. A program délután 13 órakor a körsétával indul, fellép a Mázai Bányász Fúvószenekar, a magyaregregyi néptáncosok, Rumi László, a Dobos–Karsai páros, este pedig a Band of Streets és a B-wersyo, lesz kézműves vásár, fakörhinta és népi játékok.

A település vezetői

A 333 fős község polgármestere Lép Péter, alpolgármestere dr. Csősz Gyula.

A képviselő-testület további tagjai: Finta Szilárd, Olaszi Róbert Zoltán, Pap Judit Elza.

Jegyző: dr. Markó Gábor, aljegyző Szalmáné dr. Keszler Teréz.

Háziorvos: dr. Temesi Gyula.

Plébános: Gyurosovics Mihály.

A közmunkások vezetője Wehovszky István. Az IKSZT vezetője Szamosné Áman Orsolya.

A Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

7333 Kárász, Petőfi u. 36.

Telefon: 72/420-074.

Honlap: www.karasz.hu, e-mail:

Címkék#Kárász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában