szponzorált tartalom

2020.08.28. 09:24

Denevér-hotellánc az erdőkben

Az erdő Földünk egyik legkomplexebb életközössége, egyaránt megtaláljuk benne a talajban élő mikroorganizmusokat, a földfelszínen élő mohákat, gombákat, a lágy- és fás szárú növényeket, valamint az itt élő rendkívül gazdag állatvilágot.

A Mecsekerdő Baranya megye erdőterületeinek a felén, mintegy 55 ezer hektáron gazdálkodik a Mecsekben, a Zselicben és az Ormánságban. Az erdők hetvenöt százaléka valamilyen védelemmel érintett – Natura 2000-es vagy országos jelentőségű, illetve helyi védettségű terület. A gazdálkodás során a természetes erdődinamikai folyamatokra épülő, folyamatos erdőborítást eredményező erdőkezelési mód kiemelt jelentőségű. Ezekben az „örökerdőkben” egymás mellett él minden korosztály a csemetétől az egészen öreg fáig, ami jelentős ellenálló képességet és biológiai sokszínűséget eredményez. Azt is mondhatjuk, hogy ezeknek az erdőknek a legerősebb az immunrendszere.

Különös gonddal óvják a vadon élő fajokat

A biológiai sokféleség, vagy más néven biodiverzitás megőrzésére, a természetes élőhelytípusok és a vadon élő fajok megóvására a Mecsekerdő szakemberei különös gondot fordítanak. Az egyik ilyen tevékenység többek között a korhadt, élettelen fatörzsek hátrahagyása is, ami avatatlan szem számára sokszor feleslegesnek tűnhetnek, ám az erdei ökoszisztéma körforgásában óriási szerepe van. Ezek az álló vagy fekvő „holtfák” otthont és búvóhelyet nyújtanak számos fontos állat- és növényfajnak: odúlakó madaraknak és emlősöknek, kétéltűeknek, gombáknak és rovaroknak.

A denevér rovarevő, az emberre ártalmatlan

A denevérek is előszeretettel találnak otthonra a visszahagyott fák odvaiban, üregeiben. A gyakori tévhitekkel ellentétben az Európában fellelhető denevérfajok mindegyike rovarevő, vagyis az emberekre nézve teljesen ártalmatlanok. A denevérek az egyetlen olyan emlősök, amelyek aktív repülésre képesek, a kártevő rovarok elfogyasztásával ráadásul rendkívül sok hasznot hajtanak az embernek. Az erdei életközösség fontos részei, gyakorlatilag azt a tevékenységet végzik éjszaka, amit a madarak napközben.

Szállást építenek az erdő lakóinak

Magyarországon 28 denevérfajt tartunk nyilván, ezek jó része a Mecsekben is megtalálható. A régió kifejezetten tevékeny a denevérvédelem terén, a kilencvenes évek elejétől kezdve komoly denevérkutatási- és védelmi mozgalom bontakozott ki. Mivel az erdei denevérek állományában az utóbbi fél évszázadban drasztikus csökkenés tapasztalható, a Mecsekerdő felelős erdőgazdálkodóként aktív tevékenységet vállal a természetes élőhelyek megőrzése és védelme érdekében.

Ősszel is lesz még denevérprogram

Az idén indult program keretében az erdészet egy „denevér-hotellánc” kialakítását kezdte meg: különböző típusú denevér odúk és telepek kihelyezésével segítik a fajok és kolóniák megtelepedését, és a populációk fennmaradását. Elsősorban olyan erdőállományokban érdemes kihelyezni ezeket a mesterséges élőhelyeket, ahol kevesebb az idősebb, odvas fa, emellett a minél szélesebb körű szemléletformálás érdekében az erdészeti erdei iskolák bázisai is meghatározták a helyszínek kijelölését.

Családi programokat is szervez az erdészet

A program keretében az erdészet által szervezett nyílt túrák, családi programok és a nyári erdei táborok alkalmával igyekeznek a nagyközönséget is megismertetni a denevérekkel és életmódjukkal. Szakértők bevonásával nem csupán érdekes előadások meghallgatására, hanem tevékeny közreműködésre is van lehetőség: az érdeklődők és a gyerekek közösen készíthetnek és helyezhetnek ki odúkat az erdőben, így az ismeret­átadás mellett tevékeny közreműködőként vesznek részt a természetvédelemben.

A következő denevéres programhoz ősszel lehet kapcsolódni, a XXIV. Erdők Hete programsorozat részeként október 3-án Sás-völgyben játékos természetismereti vetélkedővel és odúkészítéssel várják a természetbarátokat.

Címkék#mecsekerdő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában