szponzorált tartalom

2020.09.26. 10:00

Élhető vidéket kell teremteni a lakóknak

Több folyamatban lévő fejlesztéssel büszkélkedhet Kétújfalu, de a már elkészült beruházásokról is érdemes szót ejteni. Épül, szépül a község, hogy egy élhető vidéket teremtsen a lakosság számára.

Fotó: BG

A szó szoros és átvitt értelmében is új utakon jár Kétújfalu, a község faluképe nagyot változott az elmúlt években. Korszerű orvosi berendezéseket kapott a korábbi években megújult orvosi rendelő, jelentős, nagy forgalmú útszakaszok újultak meg, a Zrínyi utcai faluközpont már-már kisvárosias képet mutat, és az elkövetkezendőkben megújul az iskola, az óvoda, valamint bölcsőde építésére is pályázik az önkormányzat. Röviden így lehetne összefoglalni a fejlesztéseket a községben, ennél azonban sokkal több minden történik a faluban.

– Mindenek előtt nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ezen beruházások, fejlesztések a magyar állam támogatásával, azaz pályázati támogatások segítségével valósultak meg, amelyért köszönettel tartozunk – szögezte le Klózer Gyula, Kétújfalu polgármestere. A községvezető szerint valóban érezhető, hogy a kormány most az élhető vidék megteremtésének lehetőségét adja a falvak önkormányzatainak kezébe. Ezzel a lehetőséggel természetesen Kétújfalu is él, számos nyertes pályázatról számolhatnak be.

Egy tavalyi Magyar Falu Programban nyert pályázatnak köszönhetően újulhatott meg az orvosi rendelő bútorzata, továbbá korszerű orvosi eszközök és informatikai berendezések biztosítják a 21. századi ellátást.

A Magyar Közút Zrt. a Magyar Falu Program támogatásával újította meg a Szigetvár-Drávafok összekötő út, Bürüs bekötőúttól Kétújfalu Teklafalu felőli belterületi határáig tartó szakaszát. Ezen kívül megújult szintén ennek az összekötő útnak a Hoboltól a Bürüs bekötőig tartó szakasza is majdnem 3 kilométeren.

A sportolókat sem szabad kihagyni a sorból, a focicsapat nemrég a Megye II-ből a Megye I osztályba jutott fel. A felkészüléshez a megfelelő feltételek is adottak, az idén a TAO-támogatásoknak köszönhetően a focipálya gyepét egy új automata öntözőberendezés tartja frissen, és megkezdődött az öltözők és mellékhelyiségek felújítása is. Mindemellett a sport­egyesület minden tagja új felszerelést is kapott.

Átgondolt fejlesztési koncepció

Kétújfaluról a fenti jelentős fejlesztések ellenére a legtöbbször a község határában folyó kőolaj-kitermelés kapcsán beszélnek az emberek. A polgármester elmondta, az ebből származó iparűzési adó 2019-ben valóban jelentkezett a költségvetésükben, ugyanakkor kiemelte: a falu adóerő-képességének jelentős emelkedése új élethelyzetet teremtett, hiszen ezek a bevételek nem mindig ugyanolyan mértékűek lesznek, emiatt alapos tervezésre, átgondolt működésre van szükség. A polgármester azt is fontosnak tartja, hogy először egy élhető települést kell létrehozni, azaz az önkormányzatnak munkahelyeket kell teremtenie, munkáltatókat kell idevonzani, megfelelő infrastruktúrát kell kiépíteni, illetve a lakosság helyben tartásának érdekében működjön bölcsőde, újuljon meg az óvoda, legyen korszerű az iskola, a szolgáltatások helyben legyenek elérhetőek. Ezután következhet csak egy olyan komplex fejlesztés megvalósítása, melynek tervei már elkészültek. Elsőként azonban az alapok megteremtésére fókuszálnak, az óvoda és az iskola felújítására például már van elnyert pályázatuk.

Szakmát tanulhattak

Míg 4-5 évvel ezelőtt a közfoglalkoztatottak száma Kétújfaluban megközelítette a 100-at, mára 22-re csökkent a létszám, mely mindenképpen sikerként könyvelhető el. A közmunkaprogramból kikerült emberek az elsődleges munkaerőpiacon kaptak állást, illetve két vállalkozást is létrehoztak a dolgozók. Klózer Gyula polgármester elmondta, az elmúlt években is számos olyan képzést szerveztek a Baranya Megyei Kormányhivatal Szigetvári Munkaügyi Kirendeltségével közösen, mely által hasznos szakmák elsajátításához segítették hozzá az embereket.

Rehabilitációs program indult

Nyolc településről összesen 27 megváltozott munkaképességű dolgozó végez munkát az önkormányzati hivatal földszintjén kialakított műhelyben, ahol az ERFO és a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. foglalkoztatja a munkavállalókat. A dolgozók könnyebb irodaszer-előállítási és csomagoló munkát végeznek.

Már működik az asztalosműhely

Asztalosműhelyt alakított ki az önkormányzat az Együttműködünk Szociális Szövetkezettel. A „Kétújgyalu manufaktúra” jelenleg 3 szakembernek biztosít hosszú távú, stabil munkahelyet. Májusban Kétújfalu köztereire szánt filagóriákat és szemeteseket készítettek, de az közintézmények felújítási munkálataiból is kivették a részüket. A szövetkezet tervei között szerepel a mikortérségi önkormányzatok részére közterületi bútorok gyártása, de a magánszféra asztalosipari igényeinek versenyképes áron történő kiszolgálása is.

Szépül a horgásztó környezete is

Négy új esőbeállót készített a Kétújgyalu manufaktúra a tavat üzemeltető Gyöngyös Horgászegyesület számára. Az egyesület tagjai az idén vállalták a tó környékének karbantartási munkálatait.

Több módon is támogatják a gyerekeket

Számos foglalkozáson, kiránduláson, fejlesztő programon vehettek részt, táborozhattak a gyerekek a szigetvári önkormányzat által – az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program keretében – elnyert pályázatoknak köszönhetően. A támogatott projekt a járás hét településének bevonásával valósul meg, és olyan programokat finanszíroztak, amelyek elősegítik a társadalmi beilleszkedést, az életen át tartó tanulást, a személyes fejlődés és foglalkoztathatóság szempontjából nélkülözhetetlen alapkészségek elsajátítását, különösen a hátrányos helyzetű gyermekek esetében.

Szintén a gyerekeket szeretné az önkormányzat bevonni a hamarosan megnyíló Alkotóház programjaiba is. Az önkormányzat ez év elején vásárolt egy tájjellegű házat, melynek belső terei még hordozzák a régi népi jelleget. A tervek szerint itt olyan kézműves foglalkozásokat tartanak majd, ahol a résztvevők a népi mesterségek fortélyait tanulhatják meg, de teret ad a ház tréningek, képzések, előadások megrendezésére is. A programvezetők célja, hogy a gyermekektől kezdve egészen az idősebb, szépkorú lakosokig minden korosztály örömét lelhesse az Alkotóházban. Egy névadó és egy alkotópályázat meghirdetésével egyébként már a megnyitás előtt is alkotásra buzdították a lakosokat.

Az önkormányzat a szociális rendeletének megfelelően számos módon támogatja az itt élő családokat, általuk pedig a gyerekeket is.

A nevelési- és tanévkezdéshez az óvodások esetében 20, az általános iskolások esetében 30, a középiskolások esetében pedig 40 ezer forinttal járul hozzá az önkormányzat. A felsőoktatásban tanuló hallgatók számára jelenleg havi 10 ezer forintot nyújtanak a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat keretében, melyet a közeljövőben 15 ezerre emelnek, ehhez kapják még a hallgatók az állam által nyújtott ötezer forintot.

A községben ezen kívül szeretnék arra ösztönözni a diákokat, hogy javítsanak tanulmányi átlagukon, melyért a tanév végén pénzjutalmat ad az önkormányzat. A kitűnő tanulók pedig még magasabb összeget, 100 ezer forintot kapnak a teljesítményükért.

Megnyitott a Reménység Háza

Eredményesen pályázott tavaly a Magyar Falu Programban a Drávafok-Kétújfalui Társegyházközség, így az elnyert támogatásból sikerült felújítani a parókia épületét. A korábban lakóházként funkcionáló ingatlanból közösségi tér lett, és számos közösségépítő program megszervezésére nyílt lehetőség. A szépen felújított épületben – mely a Reménység Háza nevet kapta – tavaly decembertől többek között rendszeres kézműves foglalkozásokat, biblia órákat, filmvetítéseket, előadásokat szerveznek.

Gyémántmise a templomban

Ünnepi szentmisét tartottak a kétújfalui Szent Mihály Katolikus Templomban Keczely Károly pappá szentelésének 60. évfordulóján. A gyémántmisére nemcsak a helyi, hanem a környező települések hívei is eljöttek. Varga László megyés püspök prédikációjában háláját fejezte ki Károly atya 60 éven át tartó hűséges szolgálatáért. Az atyát emellett a kétújfalui egyházközösség elnöke, a Házas hétvége mozgalom képviselői, Bíró László püspök, Rónai József diakónus, valamint a képviselő-testület és a lakosság nevében Klózer Gyula polgármester is köszöntötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában