szponzorált tartalom

2020.09.17. 10:00

Robog az új falubusz Marázán

Elindult a falugondnoki szolgáltatás Marázán. A falugondnok az új falubusszal jelentősen megkönnyíti a helyiek életét, illetve az idős­korúak komfortérzetét jelentősen növeli.

Minden adódó pályázati lehetőséget igyekszik kihasználni a marázai önkormányzat. Hoffmann János, a község polgármestere ennek kapcsán örömmel számolt be arról, hogy az idei évtől elindult a falugondoki szolgálat, a falubuszt tavaly a Magyar Falu Programban nyert támogatásból tudták beszerezni. Szintén tavaly nyertek támogatást a Horvát utca és a ravatalozó közti útszakasz felújítására, mely már meg is valósult. Emellett a hivataltól már megújult egy járdaszakasz a Leader-program keretében nyert támogatásból, és tavasszal folytatódik a járdafelújítás egészen a falu elejéig. Erre egy már elnyert belügyminisztériumi pályázati támogatásból nyílik lehetőség.

A Magyar Falu Program idei kiírásaira is pályázott az önkormányzat, szeretnének a ravatalozó és a faluház felújítására forrást nyerni. Utóbbi épülettel sajnos komoly statikai probléma van, vélhetően a régmúlt időkben történő megannyi átalakítás során keletkezhettek a gondok. Két útszakasz felújítására is pályázatot nyújtottak be, melyek közül a Zöld utcáról szóló beadványukra még nem kaptak visszajelzést, a Tollsöprű utcára vonatkozó igényüket pedig tartaléklistára tették.

A Marázáért Egyesület szintén a Magyar Falu Program keretében szeretne egy platós kisteherautó beszerzésére támogatást nyerni, ezzel a falu közterületeinek karbantartásához szükséges gépeket tudnák szállítani.

A polgármester elmondta, szeretnének megoldást találni a templom felújítására is, a már 220 éves épület állapota ugyanis rohamosan romlik, és sajnos egyelőre a pályázati lehetőségekből is kiszorulnak. Önerőből viszont sajnos nem lesznek képesek felújítani, hiszen nagyon nagy munkákat kellene végezni a templom tetőszerkezetének romlása miatt.

Köszönet illeti a lakosságot a fegyelmezett hozzáállásért

Hoffmann János polgármester a járványhelyzetről szólva elmondta, a lakosság nagyon felelősségteljes és fegyelmezett hozzáállást tanúsított a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, melyet ezúton is szeretne megköszönni az itt élőknek. Egy plusz szociális segítővel igyekeztek úgy megszervezni a napi teendőket, hogy az időseknek ne kelljen kimozdulniuk otthonról. A községvezető elmondta, a továbbiakban is mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy mindenki biztonságban érezze magát.

Visszaköltöznek a faluba a fiatalok

Hoffmann János örömmel számolt be arról, hogy az utóbbi időszakban tapasztaltak szerint a fiatalok kezdenek visszaköltözni Marázára. Míg korábban 10-12 eladó ház is volt a faluban, mára a legtöbb elkelt, sőt sokan várják is, hogy vissza tudjanak költözni, érdeklődnek, hogy mikor tudnak ingatlant vásárolni. Az önkormányzat négy építési telket is kialakított a falu elején, melyet ingyen adnak az itt letelepedni vágyóknak. A négy telekből már kettő elkelt.

Megtartották a kápolnabúcsút

A járványhelyzet miatt az idén az önkormányzat úgy döntött, hogy a lakók egészségének megőrzése érdekében nem rendezi meg a babgulyásfőző versennyel egybekötött majálist. A polgármester elmondta, nagyon sajnálják, hiszen ilyenkor meg szokott telni a falu, az elszármazottak is visszajönnek, hiszen nagyon összetartó közösség él itt. A minden évben szeptember 8-án megrendezett kápolnabúcsút viszont megtartották. A Mária-kápolna Marázától délre, másfél kilométerre, az erdő szélén helyezkedik el. A búcsú alkalmával a falu lakói körmenettel vonultak a kápolnához, ahol a szentmise után kaláccsal, pogácsával látták vendégül a résztvevőket.

A település vezetői

A 200 lakosú község polgármestere Hoffmann János. Alpolgármester: Morschauser József, a képviselő-testület további tagjai: Kiss Róbertné, Morschauserné Takács Bernadett, Mosztbacher József és Morschauser József. A német nemzetiségi önkormányzat elnöke: Kiss Róbertné, tagjai: Hoffmann Jánosné és Hoffmann János. Jegyző: dr. Tamás Dávid, falugondnok: Morschauserné Takács Bernadett. Plébános: Erb József. Háziorvos: dr. Rajnai Gabriella. Családsegítő: Vice Hajnalka. Házi gondozó: Krizák Sándorné. A Marázáért Egyesület elnöke Magyar Lászlóné. A nyugdíjasklub vezetője: Morschauser Józsefné.

Az önkormányzat elérhetősége: 7733 Maráza, Fő u. 50. Telefon: 69/350-612.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában