pr-cikk

2021.09.15. 11:39

Baranyában átlag feletti, Pécsett átlag alatti volt az áremelkedés az ingatlanpiacon

Nemrég adta közre a KSH és az MNB is a legfrissebb 2021 első negyedévére vonatkozó lakásárindexét. A régiós térképeken jól látszik, hogy átlagosan hány százalékkal drágultak az ingatlanok. A megveszLAK.hu-nál megnéztük, hogy az ingatlanok kínálati árai hogy változtak az utóbbi egy évben.

 

Lakásárindexek alakulása

Sokan évek óta hangoztatják, hogy most aztán végre kidurran az ingatlanlufi és az árak emelkedése megáll, vagy a visszájára fordul, ennek ellenére az összesített adatok alapján az áremelkedés 2014 óta folyamatos a használt lakások piacán.

Ami nem látszik az összesített adatokon az az, hogy helyenként már valóban elérték az árak a maximumot, vagy annak a közelébe kerültek. Ráadásul az utóbbi egy évben mért magasabb infláció el is vitte a használt lakások áremelkedésének a jelentős részét.

Városi lakások árváltozása 2020 I. és 2021 I. negyedév között

Az MNB Lakáspiaci jelentéséből látszik, hogy a városi lakások árváltozása régiónként elég nagy különbségeket mutat. Míg Budapesten alig volt áremelkedés, addig Pest megyében ötödével drágultak a lakások. Az összes régióban átlagosan 12,7%-al lettek drágábbak a lakóingatlanok az MNB lakáspiaci jelentése alapján.

A fenti térkép szerint Baranya megyében az országban a harmadik legnagyobb volt az árváltozás.

Lakóingatlanok kínálati árának változása 2020 július-2021 július között megyénként

A lakóingatlanok kínálati árai jellemzően 5-10%-al magasabbak a valós eladási áraknál. Sokan nem hívnak ingatlan értékbecslőt, hanem a szomszédok, vagy a hirdetési portálokon látott árak alapján lövik be a hirdetési árakat, így alaposan mellé lehet lőni.

Az ingatlant keresők viszont sokkal valószínűbben találkoznak a hirdetési árak emelkedésével a hirdetési oldalakon, mint az MNB, vagy a KSH grafikonjaival. A kínálati átlag négyzetméterárak emelkedésében viszont nem lehet elkülöníteni az infláció növekedését. Először lássuk, hogy az utóbbi egy évben mennyit emelkedtek az átlag négyzetméterárak megyei bontásban.

A térképen látszik, hogy Baranya megyében az országos átlagnál (13%) magasabb volt az ingatlanok kínálati árának a növekedése (15%). Ez szinte tökéletesen megegyezik az MNB jelentésével.

Lakóingatlanok kínálati árának változása 2020 július-2021 július között megyénként a legnagyobb városokban

Kicsit más képet fest az utóbbi egy év ingatlanár növekedésről, ha a megyék helyett a megyeszékhelyek lakóingatlanainak az átlagárát nézzük meg. Pest megyét a legnépesebb városa, Érd képviseli.

Baranya megyével ellentétben a megyeszékhelyen, Pécsett valamivel alacsonyabb volt az ingatlanok kínálati árának a növekedése (11%), mint az országos átlag (13%).

Pécs ingatlan árai elérték a csúcsot?

Pécs ingatlanpiacán nagyon érdekesen alakultak az utóbbi pár hónapban az árak. Ha összességében nézzük a pécsi lakóingatlanok négyzetméterárát, akkor csak azt láthatjuk, hogy 2021 áprilisa óta stagnálnak az árak. Érdekesség még, hogy egy átlagos pécsi lakóingatlan átlag négyzetméterára pont fele annyiba kerül, mint egy budapesti lakóingatlan átlag négyzetmétere.

Pécsen az eladó házak átlagos négyzetméterára 2021 májusában elérték a csúcspontot 315000Ft/m2-el. Májustól augusztusig folyamatosan csökkent a házak négyzetméterára. Augusztusban már csak 302000-t kellett fizetni négyzetméterenként átlagban.

Ezzel szemben a Pécsen hirdetett eladó lakások átlagos négyzetméterára 2021-ben szinte folyamatosan emelkedett. A pécsi téglalakások átlag négyzetméterára 2021 januárjában még 419000Ft volt, ezzel szemben augusztusban már 498000Ft, ami elég durva növekedés. A panellakásoknál hasonlóan alakultak az árak. Januárban egy átlag panel négyzetméteréért még csak 310000Ft-ot kellett fizetni, de augusztusban már 364000Ft-ot.

A fenti adatokból látszik, hogy aki Pécsett akar lakást venni, annak érdemes minél előbb megkötni az üzletet, aki pedig családi ház vásárlását tervezi, annak nem kell annyira sietnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában