PR-cikk

2021.09.10. 00:00

Kalandokkal várja látogatóit az ünnepen a leghősiesebb város

Évek óta kedvelt családi programot jelentenek a Zrínyi Napok. A szervezők idén is számos programmal készülnek: koncertek, kiállítások, történelmi látványosságok, táncos és színházi előadások, illetve megemlékezések egyaránt részei lesznek a hétvégének. A vár ingyenesen látogatható szombaton és vasárnap is.

20210812 Szigetvár Népszerű a szigetvári Zrínyi vár az idei szezonban. A várban a közeljövőben felújítási munkálatok kezdődnek. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Fotó: L. L.

A szervezők kiemelt célja, hogy minden korosztály találjon számára értékes kikapcsolódási lehetőséget.

Szeptember 10-én, pénteken, 13 órakor a Szín Art Sziget kiállításmegnyitójával indul a nap a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskolában. Ezt háromkor szabadtéri elektrográfiai kiállításmegnyitó követi Újrakezdés címmel a Szigetvári Vigadó téren. Fél négykor a Violinok kamaraformációja tart street-art koncertet a Vár utcában és a Sóház Galériában.

Délután ötkor a Hősi Kereszt­nél megemlékezést és koszorúzást tart a Szigetvári Várbaráti Kör és a Rákóczi Szövetség, melyre mindenkit várnak, aki tiszteletét fejezné ki a várvédő hősök emléke előtt.

Az esti előadások sorát a Misina Néptáncegyüttes Makrancos hölgy táncjátéka nyitja meg a Szigetvári Vigadóban este hétkor. Fél nyolctól pedig a Zrínyi téren csendülnek fel koncertek: a The Small Town Foxes zenekar, a Peet Project és a RockToRock biztosítja a jó hangulatot.

Szeptember 11-én, szombaton, délelőtt tízkor Zrínyi 1566-emlékfutásra indulhatunk a belvárosban a Végvári Futókért Alapítvány szervezésében. Ugyanebben az időpontban megtekintető a haditechnikai kiállítás az ejtőernyős hagyományőrzők részvételével a vár nyugati oldalánál.

Tizenhárom órakor a Vigadó-galériában a Léghajó Meseszínház adja elő A három kívánság című bábelőadást. Fél kettőtől pedig a Szelindek zenekar szolgáltat hangulatos, korhű térzenét a vár főbejáratánál. Kettőkor a Júnúsz emre/Yunus Emre tér névadó ünnepségét tartják a Török háznál, illetve ugyanekkor lesz a Sikkes történelem, a múlt divatja című fotópályázat eredményhirdetése a vár szabadtéri színpadán. A délután során a Zrínyi téren táncegyüttesek lépnek fel, nevesül a Csillagvirág Egyesület, a Style&Passion SE és a Kapronczai Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. Háromkor a Vigadóban a Kisváros-sorozat sztárjaival vehetünk részt közönségtalálkozón.

Fotó: L. L.

Háromkor a dzsámi fényjelenségének szemtanúi lehetünk. Negyed négykor Szulejmán Szultán Szigetváron címmel tart előadást dr. Pap Norbert. Fél négy után pedig a magyar-török barátság Rózsakertátadása lesz a várban, melyet a Szigetvár ostromát megidéző hadijáték követ a Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület szervezésében. A főtéren ezután a Szélkiáltó zenekar ad koncertet, majd este hatkor, akik délután lemaradtak volna, ismét megtekinthetik a vár ostromát. Az esti koncertek fellépői pedig a Diabolus in Musica este hatkor a főtéren, fél hétkor a dzsámiban Dévényi Ildikó, Lukács Melinda és Tóth Gábor énekel a Karády című zenés játékban. Nyolckor a Bon-Bon zenekar szórakoztatja az egybegyűlteket, majd az estét az Ethno Sound Club zárja tíz órakor.

A várban szombaton délelőtt tíztől kettőig a gyermekek kalandos Hőspróbán vehetnek részt a vár hagyományőrzőivel, ahol sárkányokkal és a törökkel is megküzdhetnek. Szintén tízkor indul tárlatvezetés a múzeumban, majd délben díszlövést adnak le a barokk óratoronyból. Fél egykor a Zrínyi-vár hagyományőrzőinek viselet- és fegyverbemutatója idézi meg az elmúlt századok katonai és nemesi világát, majd negyed hatkor újabb fegyver- és hatásbemutatóra kerül sor.

Fotó: L. L.

Vasárnap, 12-én szintén hőspróbával, tárlatvezetéssel, déli díszlövéssel, majd fél egykor viselet- és fegyverbemutatóval várnak a várban, négykor pedig ostrombemutatóval. Tizenegykor ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz a Magyar-Török Barátság Parkban, kettőkor a hagyományőrző alakulatok ünnepi jelentéstétele következik. Háromkor a Vigadó téri Zrínyi-szoborra kerül koszorú, majd a Tinódi Vegyeskar és a Zrínyi Miklós fúvószenekar dallamait hallhatjuk. Este hatkor az Égben élő legendák-koncerten pedig Cserháti Zsuzsa, Balázs Fecó és Somló Tamás dalait szólaltatja meg Keresztes Ildikó, Hevesi Tamás, Gudics Máté és az Abrakazabra Zenekar.

A program az este nyolc órai záróünnepséggel és az ezt követő tűzijátékkal ér véget. Ez idő alatt is figyelni fognak az óvintézkedésekre, a látogatók több helyszínről tekinthetik meg a tűzijátékot.

Írjon! Szóljon!Várjuk olvasóink leveleit (címünk: Tatabánya, Mártírok út 44.). A normális hangvételű írások között nem válogatunk, azokat közöljük. A Programajánló rovatban közzé tesszük a következő időszak – kiemelten a hétvége – eseményeit. Az ingyenes események ingyen bekerülhetnek a lapba. A belépőjegyes rendezvényeket hirdetésben lehet reklámozni.

Fotó: L. L.

Várták már a nyitást

A járványhelyzet miatti korlátozások, a kulturális, szabadidős és turisztikai létesítmények lezárása Zrínyi városát sem érintette könnyen. Nagyon várták már a nyitást és a vírushelyzet enyhülését. A szigetvári vár és a város azonban ragaszkodott a dolgozóihoz, nem a létszámcsökkentés mellett döntöttek. Az utóbbi nyári hónapok során már több ezer látogató érkezett a várba, fellendítve a vírus miatt korlátozott forgalmat.

A Zrínyi Napok méltó megkoronázását jelentik a nyár végi forgalmas időszaknak, a vár környéke és Szigetvár városa így ismét megtelik élettel, turistákkal és kikapcsolódásra vágyókkal. A rendezvény során minden szükséges egészségügyi és biztonsági intézkedés biztosított lesz.

A Zrínyi téri nagyszínpadon a zenei produkciókat az ott felállított kordonon belül védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni. Az ételudvar, a Vigadó programjai és a vásári forgatag azonban szabadon felkereshetők. Hasonlóképp felülhetnek a kalandra vágyók a vidámpark játékaira, igazolvány nélkül is. A várban zajló felújítások okán több program helyszíne a főtér lesz.

Hőlégballon is várható

Mindhárom nap során látogatható a Kézművesek utcájának kirakodóvására a Szinergia Egyesület szervezésében, ahol különleges portékák közül válogathatunk. Végig nyitva lesz a vidámpark a Sporttelep területén. Ételudvarban csillapíthatjuk éhségünket a főtéren, valamint a hagyományőrző alakulatok táborhelyét is megtekinthetjük a vár délnyugati oldalánál. Szintén itt a Magyar Ejtőernyős-Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör bemutatósátra lesz látható. Szombat délután jó idő esetén lehetőség lesz hőlégballonos függeszkedésre is, illetve az Európa-sátor és a Csorba Győző Könyvtár standja várja a látogatókat a vár mellett. A Vigadó téren gyermek kézműves programok és népi játszóház színesíti a programot, a Sóház Galériában pedig a Kapos-Art Szigetvári Művésztelepén született alkotásai tekinthetők meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában