Hirdetés

2022.05.26. 11:00

Mateklecke és önállóság: mi mindenre jó a homokozó?

Végre itt az igazi tavasz, egyre több időt lehet a szabadban tölteni!

Előkerülnek a különböző kerti játékok, minden gyerkőc kedvenc kinti tevékenysége, a homokozás pedig akár egész napra lefoglalhatja a lelkes építőket vagy éppen energikus rombolókat.  

Ráadásul egy kisebb homokozó és egy homokozó szett már egy egészen apró kertben vagy teraszon is kényelmesen elfér. A praktikusságon túl azonban további nyomós okai is vannak annak, hogy egyre többen szerzik be otthonra is ezt a népszerű kültéri játékot.

A következő készségeket biztosan fejleszthetjük homokozás közben:

Fejleszti a kicsik finommotorikus készségeit 

Felügyelet (és megfelelő fényvédelem) mellett már az egészen pici babákat is bátran megismertethetjük a homokkal való játékkal. A gyúrás, ásás, öntés, építés segít a gyerekeknek finommotorikus készségeik, szem-kéz koordinációjuk fejlesztésében és az izmok erősítésében is. 

Megismerkedhetünk a különböző formákkal, színekkel 

Ha a homokozó mellett még néhány, a munkálatokhoz szükséges színes kellék is bevetésre kerül, a zöld halacskák, sárga vödrök és lila lapátok segítségével minden színt és formát egy csapásra megismerhetünk a játékon keresztül. Egymás mellé építhetünk kisebb vagy nagyobb tornyokat, gyúrhatunk golyót, formázhatunk kockát, sőt, ha nagyon elszántak vagyunk (vagy igazán profi homokozó szett van a birtokunkban), egy hexagon vagy akár a Millennium Falcon sem jelenthet akadályt. 

Bevezethetjük a matematikai alapfogalmakat

A sikeres gombóc gyúrása vagy egy támadásálló homokvár építése a látszat ellenére bizony komoly szaktudást igényel. Építkezés közben a gyerekek saját tapasztalataikon keresztül, kísérletezés útján tanulják meg, hogy kevesebb vagy több víz kell egy adott mennyiségű homokhoz, a kisebb vagy a közepes méretű vödörrel érdemes-e feltölteni a vizesárkot. Arkhimédész törvényének megértése szó szerint gyerekjáték lesz!

Fejleszti a koncentrációs készséget

A hozzávalók arányainak pontos kimérése, a falak “mérnöki” igényű kivitelezése vagy a tökéletes halacska megalkotása mind odafigyelést és elmélyült koncentrációt igénylő feladatok. A gyerekek észre sem veszik, mégis napi egy órányi homokozás alatt számos, az iskolai tanulmányokhoz és az életben való boldoguláshoz szükséges alapvető készség elsajátításához járulnak hozzá ezek a játékok. 

Önállóságra tanít

A homokozás strukturálatlan játék, vagyis nincsenek szabályai, keretei. A rendelkezésre álló anyagok és eszközök céljáról a gyerek (vagy az együtt játszó gyerekek) döntenek. Háromtornyú vár épül, gluténmentes epertorta sül, vagy fergeteges homokgolyó-csata veszi kezdetét? A gyerekek szabadon használhatják fantáziájukat, hozhatnak és megváltoztathatnak döntéseket, szembesülnek azok következményeivel. Tehát önállóságot tanulnak. 

Teret ad a kreativitásnak

Az a néhány négyzetméternyi terület az udvar végében a fantázia birodalma. A két kezünkkel megalkothatunk egy egész várost, megmenthetjük Némót, ellovagolhatunk a naplementébe, vagy űrhajóval bebarangolhatjuk  a galaxist.  

Fejleszti a szociális készségeket 

Ha a testvérek, barátok vagy szülők is csatlakoznak a közös játékhoz, valósággal feltesszük a koronát a homokozás közben szerzett készségek listájára. Az ötletelés, a játékokon való osztozkodás, a sikeres kompromisszumok kötése, a közös alkotás észrevétlenül ad a konfliktusok megoldásához nélkülözhetetlen kommunikációs eszközöket a gyerekek kezébe. 

Mire érdemes figyelnünk a megfelelő homokozó kiválasztásánál? 

  • Mindenképpen megbízható minőségű homokozót válasszunk! Ehhez ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról, egy jól ismert játék webáruház kínálatából csemegézve nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés.  
  • A homokozó homok is első osztályú legyen! Ne érjük be egy kezünk ügyébe akadó zsák akármivel, hiszen egy ismeretlen származású, durva homok rengeteg apró idegen anyagot (szilánkot, éles kavicsdarabot) tartalmazhat. Lehet, hogy észre sem vesszük, a gyerekek érzékeny bőrét viszont felsérthetik.
  • Tartsuk tisztán a homokot! Fedjük le, amikor nincs használatban és ne engedjük, hogy a háziállatok benne játszanak. Rendszeresen gereblyézzük át, hogy megtisztítsuk a bejutott törmeléktől. A higiénia érdekében évente érdemes teljesen lecserélni a homokot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában