Hirdetés

2022.06.29. 10:01

Magyarmecske folyamatosan fejlődik

Grandiózus fejlődésen ment keresztül Magyarmecske az elmúlt évben, méghozzá oly mértékben, melyet még Balogh Imre polgármester is elégedetten nyugtázhatott. Márpedig három polgármesteri és két alpolgármesteri ciklus után mondhatni, elég sokat látott már a község elöljárójaként.

Az elmúlt évben a Magyar Falu Program keretén belül nyert pályázaton felújították a játszóteret, a község járdáinak jelentős részét, az orvosi rendelőt, a templomot és az óvoda udvari játszóterét is, ráadásul a temetőhöz is sikerült megpályázni a megfelelő modern karbantartógépeket.

– Folyamatosan pályázunk és igyekszünk kihasználni a lehetőségeket – értékel Balogh Imre, aki elmondta, hogy a Magyar Falu Program viszonylag rövid idő alatt korábban nem tapasztalt érdemi fejlődést hozott a község életében. A polgármester szerint a hála elsősorban Nagy Csaba országgyűlési képviselőnek szól, rajta keresztül pedig a vidéket kiemelten támogató magyar kormánynak jár.

Magyarmecskén a közmunkaprogram egy évtizede eredményesen működik. A szokásos karbantartóprogram mellett a mezőgazdaságban is dolgoznak közmunkások, méghozzá két hektár területen termelnek zöldségeket és burgonyát. A közfoglalkoztatási programban megtermelt zöldségeket az önkormányzat által fenntartott óvodában és iskolai étkeztetésben, illetve a közétkeztetésben hasznosítják. A település intézményei mellet öt környező falu óvodái és szociális intézményei számára is szállítanak folyamatosan. Az élelmezés színvonalának fenntartásához elengedhetetlen a közfoglalkoztatási programban megtermelt zöldségek és burgonya felhasználása.

– A szociális étkeztetésben a konyhánk napi háromszáz adag ételt főz le és szállít ki a rászorulók részére, és ezt kiemelten fontos feladatunknak tekintjük – meséli a polgármester, aki joggal büszke arra, hogy a megtermelt élelmiszert nem értékesítik, hanem eljuttatják a rászorulók részére.

A közfoglalkoztatási programban jelenleg 14-en dolgoznak a mezőgazdaságban, míg a szociális munkában jelenleg nincs teljesen feltöltve a keret és csak 12-en vesznek benne részt, köszönhetően annak, hogy többeknek sikerült elhelyezkedniük időközben a munkaerőpiacon.

Az önkormányzat érdeme továbbá az is, hogy a faluban az iskola, az óvoda és az orvosi rendelő mellett közösségi ház és nemrégiben modernizált könyvtár is működik, mégpedig a pécsi Csorba Győző Könyvtárral szoros együttműködésben.

A falunak természetesen a közeljövőre is vannak tervei.

– Van még egy további járdaszakasz, amit szeretnénk idén felújítani, és szükségünk van egy új falubuszra is, amire tavaly beadtunk pályázatot – sorolja Balogh Imre, aki elárulta, hogy az előző falubuszt a működőképessége végéig használta a település lakossága, míg a jelenlegi még üzembiztos, de elöregedett, így időszerű a cseréje, amiben immár fontos szempont az is, hogy a leendő gépjármű akadálymentesített legyen. 

Magyarmecskén szombaton falunap lesz, amelyen a település egész lakosságát vendégül látják egy finom ebédre, majd ezt követően egy koncerttel ünneplik meg az elmúlt időszak kiváló eredményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában