Hirdetés

2022.06.28. 10:01

Még élhetőbb várost teremtenek

A villányi városvezetés komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a lakosságszámot növelni tudja. Építési telkek kialakítását tervezik, és egy új bölcsődére is pályázott az önkormányzat.

Egy új bölcsőde kialakítására pályázott az önkormányzat az Európai Unió nyújtotta Helyreállítási Alapnál. A projekt keretében a régi óvodaépület helyén egy teljesen új építésű, kétcsoportos (2 x 16 férőhelyes) bölcsődét szeretne létrehozni az önkormányzat. A férőhelyek várhatóan rövid időn belül megtelnek, hiszen ezzel párhuzamosan a városvezetés építési telkeket szándékozik kialakítani, hogy a családok számára ne legyen akadály az otthonteremtés. Ezzel együtt az óvoda a jövőben újra visszatérhetne a 4 csoportos működéshez. 

A pályázat már egyszer pozitív elbírálást kapott, azonban a megpályázott 420 millió forint helyett 195 millió forintot ítéltek meg a döntéshozók. A villányi önkormányzat kifogást emelt a döntés ellen, amelyet – legújabb fejleményként – el is fogadott a szervezet, ám ez még nem jelenti egyértelműen azt, hogy a magasabb összeget elnyeri a város a beruházásra. Várhatóan újraindul az elbírálási folyamat. 

– Bízunk benne, hogy mindez csak technikai kérdés, és megkapjuk a teljes megpályázott összeget a bölcsődeépítésre, de várjuk a döntést – mondta Mayer István, Villány polgármestere. 

Tervezik már az új lakópark parcelláit

Mint arról korábban már hírt adtunk, a villányi önkormányzat közművesített építési telkeket tervez létrehozni annak érdekében, hogy megfelelő választ tudjon adni azokra a lakossági igényekre, amelyek a letelepedni szándékozók irányából érkeznek. Az új lakóövezetet a Wesselényi utca és az elkerülő út közötti tömbben szeretnék kialakítani, ahol körülbelül 20-30 családi ház építésére ideális telket kínálnak majd, és a 800-1000 négyzetméteres parcellák mellett lennének nagyobb 2-3000 négyzetméteres telkek is, ahol kisebb társasházak is épülhetnének. Hiszen azokból éppúgy hiány van Villányban, mint a családi ház építésére alkalmas telkekből.

A projekt előkészítése megkezdődött, a szükséges területekhez kapcsolódó megállapodásokat az önkormányzat igyekszik megkötni, emellett a területek művelésből való kivonásokat elindították, geodéziai felmérések indultak el, és a parcellakiosztások tervezése is megkezdődött. Látványterveket is készítenek, amelyek már alkalmasak lesznek arra, hogy hirdetni tudják a telkeket, és az elővásárlásokra így sort lehet majd keríteni. Ezzel kapcsolatban az érdeklődők már felvehetik a kapcsolatot az önkormányzattal a [email protected] villany.hu e-mail-címen. 

– Továbbra is az a célunk, hogy a jövő év második felére kimért parcellákat tudjunk kínálni azoknak, akik építkezni szeretnének. Mire pedig az építkezések befejeződnek, addigra az önkormányzat elvégzi a területek közművesítését is – mondta a városvezető. 

Megkezdődött az új, műfüves focipálya építése

Örömteli a városban sportolók számára, hogy a Villányi Torna Club is részese a Magyar Labdarúgó Szövetség sportfejlesztési programjának. Az elnyert közel 200-250 millió forintos nagyságrendű támogatásból ennek köszönhetően egy nagy műfüves pálya épül, illetve a meglévő kis méretű MLSZ műfüves pályát fedetté alakítják. A fedéssel heteken belül elkészülnek a kivitelezők, és a másik pálya kialakítása is megkezdődött már, mellyel várhatóan ősszel elkészülnek a szakemberek.

Sportbemutatót tartanak az új pumpapályán

Megújult a sportpálya melletti kerékpárút a Magyar Falu Program keretében nyert támogatásból, mellette pedig az Országos Bringapark Program 2022 pályázatának keretében nyert 20 millió forintból és ugyanekkora önkormányzati önerőből elkészült egy 160 méter hosszúságú pumpapálya. A projekt sikeres zárásaként július 9-én 13 órakor (a Rozé Fesztivál keretében) egy görkorcsolyás, rolleres, kerékpáros bemutatót tartanak ezen a pályán. 
Turisztikai fejlesztésekre pályázott az önkormányzat

Összesen 1,4 milliárd forint értékben négy pályázatot nyújtott be a helyi turisztikai fejlesztésekre irányuló felhívásokra a villányi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. A tervek szerint a város több pontján fejlesztenék a területeket gyalogossétányok, parkolóhelyek, valamint pihenőparkok kialakításával. A turisztikai attrakciók összekötését tervezik egy színvonalasabb belvárosi városkép létrejöttéért. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában