Hirdetés

2022.07.01. 10:01

Alsómocsolád a jövő mesés falujává vált az elmúlt évek során

Alsómocsolád nem csak kivételes természeti adottságaival, hanem az itt folyó innovatív településfejlesztésével tűnik ki a hegyháti járás települései közül.

Fotó: Vagany Zoltan photoart

A Hegyháti járás mesebeli faluja, Alsómocsolád festői környezetben fekszik, a keletről erdős dombok, nyugatról tavak között elterülő településen minden adott ahhoz, hogy az ideérkező mesében érezze magát. Egyrészt adott a táj, amely önmagában is mesebeli, „felfedezetlen tündérbirodalom”, másrészt adott a történelmi múlt sok-sok történettel, harmadrészt adott mindaz, amit a falu lakói és vezetői az utóbbi években létrehoztak. 

Alsómocsolád vezetése és lakossága e gondolat szellemében változtatta Alsómocsoládot a XXI. század és egyben a „jövő falujává”. A község összközműves, valamennyi útja aszfaltozott, csapadékvíz elvezető rendszere kiépített. Vezetékes ivóvízhálózattal rendelkezik. A keletkező szennyvizet, saját – úgynevezett élőgépes – szennyvíz tisztítómű tisztítja. Távközlési és informatikai kapcsolatai korszerűek, minden igényt kielégítenek. Bekötőútja elsőosztályú, közvilágítása modern. Közterületei tiszták, rendezettek, számos képzőművészeti alkotással díszítettek. Nincs bűnözés, az itt lakók nyitottak minden újra és szeretettel fogadják az ideérkezőket.

 

A  mindennapokat a település méretének ellentmondóan széles és korszerű intézményi hálózat – Őszi Fény Integrált Szociális Ellátó Intézmény, SZÍN-TÉR Művelődési Ház, Teleház, Erdei Iskola, Vendégház és Konferencia Központ, turisztikai szolgáltató egységek, Szolgáltatóház, Vegyes- és Italbolt, Egészségház – teszi komfortosabbá.

Az itt élők által megfogalmazott jövőkép szerint: „Alsómocsolád egy XXI. századi, élhető, barátságos, értékeit őrző és megújító, a helyi gazdaságából gyarapodó, lakói számában növekvő, innovatív, okos település.”

Küldetése: „Olyan élhető, a polgárai által védett, megbecsült és szeretett település létrehozása, mely megtartja népességét, visszavonzza elszármazottait. Válaszol a kor kihívásaira. Keresi és megtalálja kitörési pontjait. Emberi léptékek szerint fejlődik. Folyamatosan megújul. Nyitottá, érdekessé és vonzóvá teszi a települést ország-világ számára. Felkutatja azokat a lehetőségeket, melyek helyi, térségi és szélesebb igényeket is tudnak gazdaságosan szolgálni.”

Itt dolgozták ki az okos falu fogalmát

A kormány által 2015. év végén elindított, a digitális ökoszisztéma egészét érintő Digitális Jólét Programban foglaltak gyakorlatban történő alkalmazási lehetőségeinek kidolgozása érdekében az önkormányzat életre hívta a „Smart Village” Műhelyt. A műhely résztvevői 2016. májusában Alsómocsoládon megtartott többnapos műhelymunka során dolgozták ki az „Okos falu” fogalmát. Eszerint „okos falu az olyan közösségi alapon szerveződő kezdeményezés, amely az információs technológiák adta lehetőségeket hivatott hasznosítani a vidéki térségekben. A kezdeményezés lényege a közösségi erőforrások összekapcsolása információs, technológiai vívmányokkal. 

Megvalósulásának hozadéka, hogy határokat bont a vidékiek számára sokszor nehezen átlátható modern nagyvárosi világ, és a falusi életmód között. Eszközei révén segíti a demográfiai egyensúly kialakulását, a korábbi elöregedési és népességcsökkenési tendenciák pozitív irányba fordítását. A vidéki környezetben élőket felruházza azzal a tudással, melynek révén a fejlesztéseket és új technológiai vívmányokat valóban kezelni tudják. Az okos falu olyan nyitott, együttműködő, és befogadó közösség, mely megmutatja a vidéki élet valódi értékeit és magasabb szinten újrateremti a vidéki életformát.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában