Hirdetés

2022.08.18. 09:23

Születésnapot ünnepel Szederkény

Szederkény az idén lesz 750 éves, az első írásos emlékek ugyanis 1272-ből származnak. Ez alkalomból a település önkormányzata komplett rendezvénysorozattal készül az augusztus 19. és 27. közötti időszakban.

Az ünnepi rendezvénysorozat augusztus 19-én a térségi nyugdíjas-találkozóval kezdődik a művelődési házban. 15 órakor a megnyitó után a Szederkényi Nyugdíjas Egyesület ad elő egy színdarabot, majd Sárkány Kázmér operaénekes szórakoztatja a közönséget. Utána a nyugdíjas-egyesület tánccsoportja lép fel, majd vacsorával és kötetlen beszélgetéssel zárul az este. Erre a rendezvényre érkezik Szederkénybe az ausztriai Anger település delegációja is, akik az egész hétvégén a falu vendégei lesznek, és a két település vezetői másnap – az elmúlt néhány év jó kapcsolatára alapozva – testvértelepülési megállapodást is kötnek. 

Sütés-főzés, sportprogramok 
Szombaton, a rendezvény fő napján már reggel kezdődnek a programok, mégpedig a Falusi Vendégfogadók 14. Nemzetközi Sütő-főző Fesztiváljával. Ezt a rendezvényt a Baranya Megyei Falusi Turizmus Egyesület szervezi. Öt-hat fős csapatok jelentkezését várják, akik akkor szembesülnek majd azzal, hogy milyen alapanyagokból kell egy komplett menüt elkészíteniük, amikor a verseny elkezdődik. 
Délelőtt 10 órakor a rendezvény látogatóit a tájház ünnepélyes megnyitójára várják. Az örökségvédelem alatt álló ingatlant a községi önkormányzat és a német nemzetiségi önkormányzat pályázati támogatásaiból renoválták. 
11 órakor ünnepi szentmise kezdődik a szederkényi templomban az Intermelody kórus közreműködésével, és ekkor áldják meg a szederkényiek kenyerét is. 
Délután 15 órakor hagyományteremtő szándékkal rendezik meg az Első Szederkényi Parasztolimpiát, amelyre szintén 5 fős (legalább két hölgytaggal rendelkező) csapatok jelentkezését várják a szervezők. A versenyzőknek játékos, vicces, de embert próbáló vetélkedőkben kell helytállniuk: lesz egyebek mellett bálagurítás, talicskarodeó és gumicsizmával célba dobás. 
17 órakor a színpadhoz várják a rendezvény látogatóit és a versenyző csapatokat, ekkor hirdetik ki az eredményeket, emellett kitüntetések, érdemrendek átadására, valamint a testvértelepülési kapcsolat aláírására is ekkor kerül sor. Ezután a gálaműsor fellépői váltják egymást: műsort ad a Baranya Táncegyüttes, az Intermelody énekkar, a Bólyi Művészeti Iskola Harmonikazenekara, Sárkány Kázmér operaénekes és Kéméndi Tamás harmonikaművész. 21 órától nosztalgiabál kezdődik az Asterix zenekarral. 

Geszti Péter jön a legjobb slágereivel 
Vasárnap reggel ralibemutatóval indul a nap, Lepold Zsolt szervezésével 9 órától a raliautók a művelődési háztól a nyomjai templom érintésével, a nyomjai utcán keresztül vonulnak fel, és újra a művelődési házhoz érkeznek vissza. Délután focikupa veszi kezdetét a Szederkényi Sportegyesület szervezésében, amely során a jelenlegi focicsapat mérkőzik meg az elszármazottak csapatával. 
20 órától Geszti Péter ad két­órás koncertet a sportpályán felállított színpadon. Hallhatóak lesznek majd a különböző formációkban – a Rapülők, a Jazz+Az, illetve a Gringo Star együttesben, valamint szólóban – alkotott slágerei. A Best Of Geszti koncertre jegyek már kaphatók a szederkényi művelődési házban, Pécsett az Árkádban, a Líra könyvesboltban és Bólyban az Erzsébet Vigadóban. 

Nem csak a hétvégén lesznek programok 
A rendezvénysorozat hétfőn este 20 órakor a tájház udvarán folytatódik, ahol a német nemzetiségi önkormányzat szervezésében az Oberon Társulat drámai hatású színdarabját a Bündeltanzot tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás a svábok kitelepítését dolgozza fel. 
Szerdán 17 órakor kerékpártúrára várják a helyieket és a sportolni vágyó környékbelieket. A résztvevők az új Szederkény–Hásságy kerékpárúton a Belward pincészetbe tekernek, ahol borkóstolóval és pincevezetéssel fogadják őket a házigazdák, innen együtt indul vissza a csapat Szederkénybe. 
Az ünnepi rendezvénysorozat része az augusztus 27-én 17 órától kezdődő Szederkényi Sváb Zenei Fesztivál a német önkormányzat szervezésében, valamint a hagyományos Szüreti Fesztivál, amelyet szeptember 17-én tartanak meg. 
A sváb zenei fesztiválon többek között a Fekeder Muskinatennel, az Intermelody kórussal, a Karasica Táncegyüttessel, az Arnold család zenekarával, a Branauer Stimmungsparade-dal, az Unterrock zenekarral találkozhatnak az érdeklődők, a fő fellépő pedig a Szederkénybe már szinte hazajáró Junge Paldauer lesz. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában