Hirdetés

2023.01.25. 09:21

Három tipp, hogy a régi bútor hamar új fényben tündököljön

Manapság a hatalmas választék miatt könnyű új bútort venni a lakás egy-egy zugába, azonban létezhet egy még egyszerűbb megoldás. Nem csak a köztudatban egyre inkább jelen lévő környezettudatosság miatt, de érzelmi okokból is jó döntés lehet egy régi bútor felújítása. Ennek ugyanis története, múltja van, ami az esztétikum mellett lelkületet is adhat egy mindennapi tárgynak.

Forrás: 123RF.com

Egy-egy praktikával olyan bútorokat is modernné, jó állapotúvá tehetünk, amelyekről talán már lemondtunk volna. Ilyen szempontból akad olyan munka, amely nagyobb figyelmet, több időt igényel, máskor akár a legegyszerűbb változtatás is elég lehet. Nézzük, mit tehetünk!

Három tipp, amellyel feldobhatjuk a régi darabokat

Amennyiben saját magunk újítunk és házi megoldásokat alkalmazunk, fontos pontosan utánanézni, mely anyag milyen bánásmódot igényel, milyen festékeket és technikákat alkalmazhatunk. Lényeges, hogy ne a legnagyobb bútorral kezdjük a felújítást: inkább kisebb berendezési tárgyakat válasszunk, azokon gyakoroljuk a szükséges lépéseket. Ha pedig szereztünk egy kis tapasztalatot, nyugodtan belevághatunk a nagymama tálalószekrényének renoválásába is.

Tisztítás, fertőtlenítés

Mindegy, hogy ismerőstől, rokontól származik, a régi bútorokat akkor is érdemes tisztítani és fertőtleníteni, ha pontosan tudjuk, hogy az előző tulajdonosa vigyázott rá. Baktériumok, élősködők is beköltözhetnek vele a házba, éppen ezért első lépésként mindig a gondozással indítsunk. A fa bútorokat erre kialakított speciális szerrel tudjuk áttörölni, hogy az esetlegesen beleköltözött szút eltávolítsuk. A különböző kárpitokat szintén erre kínált fertőtlenítő sprayvel kezelhetjük, valamint tanácsos különböző rovarirtókkal – például bolhairtóval – átfújni, nehogy kellemetlen meglepetésként érjen minket egy-egy rovarral való találkozás.

Mivel a régi bútoroknak szaga is van, ecetes vízzel áttísztítva őket ezt is megszüntethetjük, míg a textilfelületekre szórjunk szódabikarbónát, dörzsöljük az anyagba, majd néhány óra elteltével porszívozzuk át. Ez szintén elveszi a kellemetlen szagokat.

Folteltávolítás

A sok évtizeden át használt bútorok természetes módon rozsdásodhatnak, vagy őrizhetnek magukon réges-régi, makacsul beléjük ivódott foltokat, amelyeket sokszor nem kis feladat eltüntetni. Nyugodtan kezdjünk a házi praktikákkal ez esetben is: citromlevet és sót összekeverve például eltávolíthatjuk a rozsdafoltokat. A textilbe került ragadósabb anyagokat jégkockával lefagyaszthatjuk, majd megpróbálhatjuk lemorzsolni. Míg a tinta- vagy festékfoltokat megkísérelhetjük alkoholos vattával kiszedni. Ha a fabútorokon vízfoltok maradtak, használjuk az olívaolaj és az ecet kettősét: fele-fele arányban elosztva tisztítsuk át vele a foltot. Míg az ecet tisztít, az olaj helyreállítja a fa szerkezetét.

Egy régi bútoron karcolásokkal is lehet találkozni: erre a legjobb praktika, ha színtelen cipőkrémmel átkenjük, majd egy puha ronggyal áttöröljük a felületet. A mélyebb karcolásokra színben passzoló krétát kereshetünk, miután átszíneztük vele a problémás részt, színtelen körömlakkal fedjük le azt!

Festés, lakkozás

Különösen népszerű a vintage stílus, amely kapcsán remek inspirációt szerezhetünk például a mangófabútorokból. Utóbbi darabokat ugyanis, mivel jól formálhatóak, gyakran munkálják és festik az említett stílusban. A festés és lakkozás előtt fontos, hogy homogén felületet hozzunk létre, ezért a munkát finom csiszolással kell kezdeni. Ha félünk belevágni, nyugodtan keressünk segítő videókat az interneten, valamint kérhetünk tippeket a közeli festékboltban is arról, hányas csiszolópapírt érdemes használni.

A festékeket illetően szintén fogadjunk meg tanácsot szakemberektől. Ne ijedjünk meg! Az első réteg mindig maszatosabb, csúnyább. Előfordulhat, hogy 3-4 réteg festék szükséges, amelyet száradás után szintén finom csiszolópapír használata követhet, zárórétegként pedig valamilyen olajat, például kenderolajat használhatunk.

A megelőzés is fontos

Természetesen növelhetjük bútoraink élettartamát, ha odafigyelünk az ápolásukra. Fabútorok esetében mindig azonnal töröljük fel a ráömlött folyadékot, szennyeződést. Ritkán használjunk nedves rongyot, mert a gyakori átmosás károsítja a fa szerkezetét.

A kárpitot, textilfelületeket szintén alaposan és rendszeresen tisztítsuk meg. Ma már remek textiltisztító sprayket találhatunk, amelyekből pár fújást a kárpitba dörzsölve megvalósítjuk a frissítést, tisztítást és fertőtlenítést is. Védjük kárpitjainkat takarókkal, párnákkal, amelyek könnyebben moshatóak!

Lehet új a régi

Talán nem gondolnánk, de teljes felújítás helyett sokszor egy-egy apró trükk is elég a megújuláshoz. Miért kellene lecserélni a tökéletes állapotú mangófabútort, a régi diófaasztalt, vagy a tölgyfabútorokból összeállított nappalit, csak mert kicsit újítanánk a stíluson? Ha áthúzzuk a kárpitot a kanapén, új textilt választunk a székekre, kicseréjük az üveget a tálalón, olyan apró, de nagy hatású változtatást hajtunk végre, amely szinte teljesen megújítja a legősibb kincseket is.

Ne féljünk hát megtartani a régit: ami kicsit kopottabb, éltesebb, fáradtabb színű, az nem rosszabb, csak több titkot őriz és gazdag a múltja. Merjünk belevágni a felújításba: már a fenntarthatóság, a múlt ápolása és az anyagi vonatkozások miatt is megéri. Így nemcsak a pénztárcánkat tekintve, de az eszmei érték szempontjából is kifizetődik a munkánk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában