Hirdetés

2023.01.25. 09:12

Mennyi idő felépíteni egy házat?

Életünk egyik legnagyobb felelőssége és vállalkozása kétségtelenül egy saját otthon felépítése, hiszen az ezzel járó feladatok a megfelelő telek kiválasztásától a tervek elkészítésén át egészen a kivitelezésig terjednek. Alábbi cikkünkben körüljárjuk, milyen lépésekből áll egy ház felépítése, milyen technikákat alkalmazhatunk és mennyi idővel számoljunk az egyes állomásoknál, hogy az építkezés végén elégedetten dőlhessünk hátra új otthonunkban.

Forrás: 123RF.com

Házépítési feladatok

A nulláról felépíteni egy házat nemcsak anyagilag, de mentálisan is emberpróbáló feladat. Amikor azonban felgyúl bennünk a vágy egy saját tervezésű otthon iránt, érdemes egyet hátralépni ahhoz, hogy helyes döntéseket hozhassunk. Lássuk, milyen lépések következnek az álmodozás és az inspirációs képek összegyűjtése után, ha házépítésre vállalkozunk!

Minden a telekkel kezdődik, hiszen az első és legfontosabb lépés eldöntenünk, hogy hol is akarunk építkezni. Számíthat a környék, a dolgozók munkahelyeinek közelsége, a környék iskolái, a család tagjaitól való távolság és a zöldövezeti részek megléte is – csak hogy néhányat említsük. Amennyiben leszűkítettük a környéket, jöhetnek az elérhető telkek adottságai, és a konkrét építési hely kiválasztása.

Kiválasztott telkünk adottságaihoz mérten papírra kell vetnünk elképzeléseinket egy építési tervhez. Pontosan tudnunk kell, hány szobát szeretnénk, milyen elosztással és elhelyezkedéssel, hol legyenek nyílászárók – egyszóval saját igényeinkre szabott elrendezést kell találnunk leendő házunknak. Ne feledjük: ha nem vagyunk pontosak, a kivitelező nem fogja tudni megkezdeni a munkát, vagy a végeredmény nem lesz olyan, amilyet szerettünk volna.

Ezt követi az építési engedély megszerzése, ami sosem rövid folyamat, hiszen rengeteg dokumentum beszerzése, kitöltése, beküldése és elfogadtatása szükséges hozzá, mely bármely fázisban elakadhat a bürokrácia útvesztőinek egyikében. Az engedélyeztetés folyamatával egyidőben érdemes elkezdeni a szükséges közművek, vagyis a víz-, gáz- és áramellátás lehetőségei felől érdeklődni az illetékes szolgáltatóknál.

Talán a tervezésnél is fontosabb, hogy jó kivitelezőt találjunk álomotthonunk megvalósításához, aki megérti igényeinket, képviseli érdekeinket a munkálatok során, és rendelkezik a megfelelő szakemberekkel az egyes részfolyamatok tökéletes megvalósításához.

Mitől függ, hogy mennyi idő?

A legfőbb dolog, ami miatt leendő lakástulajdonosként aggódhatunk egy házépítés során, a projekt befejezéséhez szükséges idő. A házépítés hosszadalmas folyamat, melyben rengeteg olyan változó tényező van, ami esetlegesen meghosszabbíthatja időkeretünket az elrugaszkodott tervektől az időjáráson át a beton öntőformával legyártott egyedi részletekig.

Tervezés és változtatás

Otthonunk általános kialakítása jelentősen befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a befejezés. Minél összetettebb leendő otthonunk kialakítása, annál több specifikációra lesz szükség, ráadásul előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban meggondoljuk magunkat. Ilyenkor szem előtt kell tartanunk, hogy ezek a változtatások meghosszabbíthatják az építési folyamat hosszát.

Időjárás

Az időjárás jelentős szerepet játszik abban, hogy mennyi időbe telik az otthonépítés. Függetlenül attól, hogy a hónap melyik időszakában járunk, a rossz időjárás megakaszthatja a projektet és napokat vehet el a haladásból.

Munkaerő

Amikor az építőipari szezon beindul, vegyük figyelembe, hogy a munkaerő-ellátás tekintetében problémákba ütközhetünk, megfelelő szakember híján. Amennyiben generálkivitelezővel dolgoztatunk, jó eséllyel saját szakembergárdát biztosít az építkezéshez, mielőtt más projekteken kezdenének dolgozni.

Speciális alapanyagok

A speciális anyagokat vagy ritkán látott kivitelezésű formákat, méreteket tartalmazó tervek esetében előfordulhat, hogy késedelemmel kell számolnunk. Ha az adott anyagok hiányoznak, vagy nem állnak rendelkezésre a szükséges időpontban, próbálkozhatunk házi megoldásokkal, például előállíthatjuk magunknak beton öntőforma segítségével, de még így is időigényes folyamat lesz.

Mennyivel számoljunk?

Ahogy látható, egy házépítés időkerete rengeteg mindenen múlik: hazánkban általánosan két év kell ahhoz, hogy egy házat kulcsrakészre felépítsenek. Ha azonban precíz tervezéssel vágunk bele, és tartjuk magunkat az előre eltervezett részletekhez, egy jó kivitelezővel ennél gyorsabban is felépülhet új otthonunk. Persze az is gyorsíthatja a folyamatot, ha minél nagyobb összeget költünk, hiszen egy kis pénzzel könnyebben újabb lendületet adhatunk a munkálatoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában