Hirdetés

2023.05.23. 08:55

Fontos cél a helyi gazdaság fejlesztése Szederkényben

Jelentős pályázati forrásokkal gazdagodott Szederkény az elmúlt időszakban, melyekről Maml Balázs polgármester adott tájékoztatást.

Nagyságrendileg 600 millió forint támogatást nyert Szederkény önkormányzata az ipari park kialakítására. 

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében sikerült beadnunk egy komoly pályázati anyagot, és pár héttel ezelőtt megkaptuk a pozitív bírálatról szóló értesítőt – számolt be róla Maml Balázs, Szederkény polgármestere. Mint fogalmazott, ez Szederkény jelenlegi legnagyobb projektje és pályázati sikere. A fejlesztés keretében a korábban előkészített ipari övezet közművesítése fog megtörténni, és természetesen az ipari parkban lévő ingatlanokat szeretnék értékesíteni, elsősorban a helyi és környékbeli, meglévő vagy induló vállalkozásoknak. A tervezésfázis már lezajlott, így miután a forrást biztosították a beruházáshoz, közbeszerzési eljárás keretében választják majd ki a kivitelezőt. A projekt megvalósítása előreláthatólag a következő évben fog megkezdődni. 

Hogy a fejlesztésnek van létjogosultsága, arra a legjobb bizonyíték, hogy az ingatlanok felét – szerződés, előszerződés, vagy szóbeli megállapodás által – már értékesítették, úgy, hogy még egy kapavágás sem történt a területen.

Mindemellett természetesen várják még a jelentkezőket, és igyekeznek minél több kisebb-nagyobb vállalkozásnak – megfelelő infrastruktúrával – helyet biztosítani. Az ODW-Elektrik Magyarország Kft. (német autóipari cég magyarországi leányvállalata) már 25 éve van jelen Szederkényben, a térség legnagyobb, dinamikusan fejlődő vállalata, amely közel 500 főt foglalkoztat. A cég mintegy két hektárt vásárolt, és egy logisztikai központot tervez kialakítani a területen. Lesz kamionparkoló, ezenkívül kisebb szolgáltató cégek szeretnének itt telephelyet létesíteni. 

 

– Igyekszünk ezzel megadni a lehetőséget azoknak a helyi vállalkozásoknak, akik jelenleg a településen belül folytatják a tevékenységüket, hogy külterületen, egy erre kialakított infrastruktúrával felszerelt, közlekedési szempontból is megfelelő helyen tudják folytatni a tevékenységüket, fejleszteni a vállalkozásaikat – mondta a községvezető. Amellett, hogy a Magyar Falu Program keretében nagyon sok intézmény, közterület, és utak újultak, vagy újulnak meg, fontos távlati célja az önkormányzatnak a helyi gazdaság fejlesztése is. Ez a pályázat ehhez a célhoz segíti közelebb Szederkényt. 

A másik fontos célja a településvezetőknek, hogy az itt élők számára még élhetőbbé tegyék a falut. Ennek érdekében is sikerrel pályázott az önkormányzat, és az elnyert támogatásnak köszönhetően az Élhető települések (szintén TOP Plusz) program keretében három helyszínt fejleszthetnek. A jelenlegi falumúzeum helyén egy ifjúsági klubot alakítanak ki, a Sica parkban egy klasszikus zöld övezetet hoznak létre, és az ifjúságnak kedvezve, külön az ő kérésükre a régi nyomjai oldalon lévő új telepen egy extrém park (BMX, gördeszka, pumpapálya) létesül. 

A Magyar Falu Program keretében fejlesztették az iskolát

A Szederkényi Általános Iskolában újabb komoly fejlesztést valósított meg a fenntartó Mohácsi Tankerületi Központ. A Magyar Falu Program keretében közel 50 millió forint támogatásból tetőcsere, vízelvezetés, térkövezés, kerítésépítés és homlokzati felújítás történt. Ezáltal megszépült a régi épületszárny belső udvara, és a hátsó udvar arculata is megújult. 

Napelemeket szereltek fel

Az elmúlt hónapokban több szederkényi középületre napelemeket szereltek fel a megemelkedett rezsiköltségek csökkentésére: 18 panel került a hivatal tetejére, 16 a Művelődési ház és Könyvtár épületére, és a két Nyugdíjas Apartmanházra összesen 74 panelt szereltek fel, bízva abban, hogy ezek a teljes villamosenergia-szükségletet fedezik. A gázfogyasztást is sikerült valamelyest csökkenteni, az intézményeink működésének racionalizálásával, illetve a hivatal két szárnyának összevonásával. 

– Hosszabb távon szeretnénk az összes önkormányzati ingatlanunkat energetikai szempontból fejleszteni (nyílászárók cseréje, hőszigetelés, napelemrendszerek). Ezekre jelenleg nincs pályázati forrás, ezért megtakarításainkból próbálunk rá összegeket kiszorítani – mondta Maml Balázs. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában