szponzorált tartalom

2018.05.15. 19:43

A dobogó legmagasabb fokára állhattak a szakmájuk legjobbjai

Az idén tizenegyedik alkalommal megrendezett kamarai Szakma Kiváló Tanulója és Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken minden eddiginél több, országosan 7032 diák vett részt.

A versenyek döntőjére, a Szakma Sztár Fesztivál keretében került sor, melyben negyvenhárom szakmában kétszázharminchárom tanuló mérte össze tudását. A baranyai versenyzők közül nyolcan állhattak fel a dobogó valamelyik fokára, hárman közülük a legfelsőre. A Szakma Kiváló Tanulója Verseny célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén. A pécsi kamara 440 pályaválasztás előtt álló tanuló utazását szervezte meg a helyszínre.

A pécsi Benkő Bianka, a PSZC Simonyi Károly Szakgimnázium és Szakközépiskolájának tanulója, a szakma alapjait a Knoch Bőrdíszműves Kft.-nél sajátította el. Ő a bőrdíszművesek versenyében bizonyult a legjobbnak. Mint mondja, nagy örömet okozott számára, hogy ezen a jelentős megmérettetésen a döntőbe jutott, ami nagy meglepetésére sokkal könnyebb volt mint a középdöntő, egy többfunkciós neszesszert és egy laptáskát kellett készíteni, ami szerencsére semmilyen problémát nem okozott. Természetesen, mint minden versenyző ő is nagyon izgult, mert nagy volt a tét, de amint elkezdődött a verseny elmúlt és csak a feladatra koncentrált.

– Az érzést, amikor a nevemet hallottam, mint első helyezett, azt nem lehet megfogalmazni, fantasztikus volt – emeli ki.

– Ebben az esztendőben ketten is az élmezőnyben végeztek, Bianka az első, míg Matók Petra, második lett – mondja hangjában nem kis büszkeséggel Knochné Kaiser Ildikó, a Knoch Bőrdíszműves Kft. cégvezetője. – Várható volt a siker, ugyanis nemcsak gyorsan, de szépen is dolgoznak. Nagyon örültünk az elért eredményeiknek. Mind a ketten továbbtanulnak, leérettségiznek. Csaknem húsz éve foglalkozunk tanulókkal, a mostani szép eredmények a koronát tették fel rá.

A gépgyártás-technológiai technikusok közül a dobogó legfelső fokára a PSZC Zipernowsky Károly Műszaki Szakgimnázium diákja, Korán István állhatott fel.

– Amikor jelentkeztem a versenyre, úgy gondoltam nincs semmi vesztenivalóm, s ha sikerül jó helyezést elérnem, akkor nem kell év végén technikusi vizsgát tennem, meg, ha munkahelyet keresek jó ajánló levél lehet, egyben jó lehetőség arra, hogy felmérjem tudásomat, mi az erősségem, s miben kell még fejlesztenem magam – kezdi beszélgetésünket.

Szólt arról is, hogy az országos döntőbe öten jutottak be. Egy palackprés készítése volt a feladat. E mellett 3D-s, 2D-s számítógépes rajzokat, CNC- programot készítettek.

– Nagyon örültünk, amikor kiderült, hogy a tanítványunk végzett az első helyen – veszi át a szót, Dusa András az iskola tanára, aki egyben Korán István osztályfőnöke is. – István jó eredménye a benne meglévő olyan tulajdonságoknak is köszönhető – a szakmai elméleti és gyakorlati tudása mellett –, hogy nagyon jó a stressztűrő képessége, kreatív, gyors, de egyben pontos is. E mellett a számítástechnikában is otthon van, az országos Autocad versenyen harmadik lett.

A hűtő- és légtechnikai rendszerszerelők között Kulina András, a PSZC Simonyi Károly Szakgimnázium és Szakközépiskolája, a GLT Delta Kft. tanulója állhatott fel ebben az esztendőben a dobogó legmagasabb fokára.

– A versenyre való jelentkezéskor az volt az igazán csábító, hogyha sikerül jó helyezést elérni, akkor nem kell szakmunkásvizsgát tenni. Az országos döntőbe Pécsről ketten jutottunk tovább, ahol a feladat Split klímarendszer telepítése volt. Mindenki nagyon örült az elért eredményemnek, a gyakorlati helyemen egy oklevéllel is elismertek, amit a cég két tulajdonosa és a gyakorlati oktatóm is aláírt – mondja.

– Igyekszünk megszerettetni a hozzánk jelentkező tanulókkal a szakmát, talán ennek is köszönhető, hogy szinte minden évben van közöttük néhány, aki részt vesz a szakmunkástanulók részére kiírt versenyeken, s általában sikerrel veszi az akadályokat is – hangsúlyozza Csukás Béla, a GLT Delta Kft. szakoktatója.

„Fedezd fel Önmagad!” –találj életpályát!

Idén nyáron, június 25–29 között egyhetes pályaorientációs tábort szervez a szigetvári központú „Nő-Köz-Pont működtetése Nyugat-Baranyában” szervezet az 5-6-7. osztályos általános iskolás gyermekek részére.

Az egyhetes (5 munkanap) napközis jellegű táborban érdekes és hasznos programokon keresztül a gyermek olyan élményeket szerezhet, melyek nagy segítséget nyújthatnak a pályaválasztással, továbbtanulással kapcsolatos döntéséhez. Az idei program játékos vetélkedőkön, céglátogatásokon, önismereti és kreatív foglalkozásokon keresztül rendkívül széles körben mutatja be a szakmák világát.

A tábor résztvevői robotot fognak összerakni, programozni; autószalonban az autószerelés titkaiba avatják be őket és autózni is fognak; filmet forgatnak egy igazi filmstúdióban; megnézik hogyan „készül” a környezetbarát távhő és a kreatív munka sem marad el. Lesz ezen kívül kulturális program, sport és pihenés is.

Jelentkezési határidő június 11. A tábor helyszíne: Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (7625 Pécs, Majorossy I. u. 36.) és az együttműködő vállalkozások. A programról további információ és jelentkezés: Strasz Eszter [email protected], 20/359-6340 és Purger Valéria [email protected], 20/530-1503

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

7625 Pécs, Majorossy I. u. 36.

Telefon: 72/507-148

Honlap: www.pecsikamara.hu

Harc a munkaerőért – erőforrás konferencia

A hazai kkv-k állandó problémája a munkaerőhiány, a megfelelő munkatársak megtalálása és megtartása. A kamara idén harmadik alkalommal rendezi meg a Humán Konferenciát, melyen a külső és belső tartalékokról, a teljesítményértékelésről, és a IV. ipari forradalomról is szó lesz.

A munka világa változik, több olyan, évszázadokon át működő modell megdőlni látszik, ami eddig biztos pontot jelentett a foglalkoztatásban. A vállalat eredményessége függ attól, hogy a munkatársak ismerik-e a vállalat alapvető céljait, és hisznek-e azokban. Mennyire tudnak azonosulni az értékrendjével, és mit hajlandóak tenni a célok elérése érdekében?

Bemutatkoznak a kamara „Innováció a motivációban” pályázatán nyertes vállalkozások, amelyek a „szakma presztízsének megteremtése”, és a „munkaerő fejlesztése és megtartása” kategóriákban alkalmazott módszereiket mutatják be a résztvevők számára.

A Módszervásár – Infopiac műhelybeszélgetésen mindenkinek lehetősége lesz kérdéseinek feltevésére, érveinek kifejtésére: itt 8 téma közül lehet választani a www.humankonferencia.hu weboldalon. Érdekességként a résztvevők akár ki is próbálhatnak majd egy intelligens robotkart. A 2018-as Humán Konferenciára május 24-én kerül sor a kamara székházában.

Esély a fiataloknak

A kamara az I-DARE projekt vezetője, amely horvát és magyar fiatalok pályaorientációjában, munkanélküliek elhelyezkedési esélyének javításában segít.

A résztvevők fórumok keretében marketing és aktuális vállalkozói ismeretekről hallhatnak előadásokat. Megismerhetik azt az applikációt, amelynek kitöltésével egyszerűbb és gyorsabb egy 15 oldalas üzleti terv elkészítése. Az előadások és tréningnapok után egyéni és kis csoportos mentorálásra lehet jelentkezni, ahol a tervezett vállalkozásra specifikusan adnak a mentorok javaslatokat, ötleteket.

A mentorok minden résztvevővel átbeszélik a leadott üzleti terv részleteit, hogy megvalósítható, valóban életképes vállalkozási tervek szülessenek. Ősszel szakértő zsűri előtt mutatják be a legjobb üzleti terveket horvátországi és magyarországi helyszíneken a jövő vállalkozói. További információ: www.i-dare.net, e-mail: [email protected]. A projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.

Ha most nem vettek fel

A Pécsi Tudományegyetem, a Pécsi Szakképzési Centrum és a kamara közösen kidolgozott pilot programot indított a műszaki felsőoktatásba jelentkezett, de oda fel nem vett érettségizett, valamint a műszaki felsőoktatásból az elmúlt években lemorzsolódott fiatalok számára, melyben személyes tanácsadás, karrier tervezési segítség mellett arra törekednek, hogy a fiatalok érdeklődésének megfelelő szakképesítést szerezhessenek és be- vagy visszakerülhessenek lehetőleg a pécsi felsőoktatásba. A „GPS” programnév az akárhányszor bekövetkezhető újratervezés lehetőségét jeleníti meg a fiatok számára.

A program célja: megfelelő képzettségű, összetételű munkaerő biztosítása; a lemorzsolódók és lemorzsolódással veszélyeztettek számára „elkallódásuk” megakadályozására intézményesített védőháló kifeszítése; a fiatalok számára piacképes tudás, versenyképes kompetenciák, karrier perspektívák ajánlása; a fiatalok helyi boldogulása feltételeinek megteremtése, a külföldre vagy más régiókba való elvándorlásuk megelőzése, csökkentése.

Eredmények:

• A fiatalok: új célokat kapnak, értelmes elfoglaltságot, segítséget a helyben maradáshoz, szakmai képzést és felkészítést az újbóli felvételire a felsőoktatásba. A szakmai végzettség az újbóli egyetemi felvételi esetén plusz pontokat jelenthet. • A PTE: középtávon a fel nem vettek, a lemorzsolódottak be- illetve visszakerülhetnek az egyetemre.

• PSZC: az átlagnál képzettebb, motiváltabb tanulókat, növekvő osztálylétszámokat. • A kamara és a gazdaság: növekvő számú szakképzett munkaerőt. • Pécs városa, Baranya megye: a program hozzájárul a fiatalok helyben tartásához, elvándorlásuk csökkenéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában