Hallgassa élőben!
Fotó: Geresdlaki önkormányzat

A gőzgombóc egy év után legyűrte a koronavírust

Pörög az idő kereke, és itt van már újra az országos hírű Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál. Szeptember 25-én számos újdonsággal várják nemcsak a gőzgombócimádókat a baranyai kis falu lakói. A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható.

Nagy a nyüzsgés a polgármesteri hivatalban is, egyfolytában csörögnek a telefonok. Az ország több pontjáról érdeklődnek, hogy hol lehet szállást foglalni a fesztivál idejére. Nincsenek könnyű helyzetben, mert Geresdlakon már elkeltek a vendégházak, sőt a környező településeken is alig akad egy-két szabad szállás. Az egyik beszélgetést hallhattuk is, egy Balaton-parti német önkormányzat képviselője telefonált, hogy szeretnének részt venni az országos hírű gasztrofesztiválon. Hat jegyet rendeltek, illetve elmondták, idén még nem indulnak a főzőversenyen, de jövőre talán ők is szerencsét próbálnak.

– Tavaly a vírus miatt a gőzgombóc-fesztiválunk elmaradt. Idén a hatóságokkal, rendőrséggel tárgyalva az a megállapodás született, hogy a szeptember 25-ei rendezvényünkre nem kell védettségi igazolás, így mindenki jöhet: oltott, oltatlan – közölte dr. Habjánecz Tibor polgármester. – A falunk neve összefonódott a gőzgombóccal, az idei főzőversenyre több mint húsz csapat jelentkezett. A szomszédos település, Erzsébet három csapattal vesz részt a főzőversenyen, de budapestiek, zebegényiek is indulnak, hogy bemutassák gőzgombóctudományukat, és elhódítsák egy évre a fődíjat: Knédli Rézit.

Az idei év számos meglepetést tartogat. Lesz sramlipárbaj, sváb szépségverseny (a főzőverseny résztvevői közül választják meg a legszebb nőt), sváb divatbemutató. A résztvevők megismerkedhetnek Székelyhidi Zsolttal, A grinnyei gőzgombóc című kisregény írójával, illetve a fesztiválon fellép a Vivat Bacchus énekegyüttes, és az idei, tizennegyedik Gőzgombóc Fesztivál sztárfellépője a Hooligans zenekar lesz.

– Az egyik pécsi kolléganőnk dobta fel a sváb divatbemutató ötletét, melyet Egy nap népviseletben címmel hirdetünk meg. Célunk, hogy minél több hölgy, asszony autentikus sváb ruhában érkezzen a rendezvényre, olyanban, ami a Bonyhád–Mohács-tengelyre jellemző. Egy fontos kikötés van: a hölgyek, asszonyok vállalják, hogy a főzőverseny eredményhirdetéséig abban is maradnak, illetve utána a pódiumon bemutatják a ruhájukat, mesélnek a történetéről – számolt be büszkén az új kezdeményezésükről a polgármester.

És, hogy milyen jutalom vár arra, aki sváb ruhában érkezik? Az asszonyok, hölgyek ingyen vehetnek részt az egész napos fesztiválon, ahol számos nívós, hangulatos program mellett kézművesvásár, ételudvar és borutca is lesz, illetve a kicsiket az Apacuka zenekar és a focipályán felállított vidámpark várja.

XIV. Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál programja

9.30 Lady Mazsorett Csoport műsora
10.00 Megnyitó, dr. Hargitai János Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő és dr. Habjánecz Tibor polgármester
11.00 Székelyhidi Zsolt A Grinnyei Gőzgombóc című kisregényének könyvbemutatója a Közösségi Házban
Folyamatos műsorkavalkád
10.00–12.00 Gőzgombóckészítő verseny
10.20 Óvodás gyerekek műsora
10.35 Iskolás gyerekek előadása
10.50 Sramlipárbaj
11.25 Apacuka zenekar
12.15 BradlmusiKanten osztrák zenekar
12.40 Pécsi Koch Valéria Iskola tánccsoportja
13.10 Sváb divatbemutató, főzőverseny eredményhirdetése
15.05 Testvértelepülési megállapodás ünnepélyes aláírása Mikóújfaluval
15.35 Grambacher Blaskapelle osztrák fúvószenekar
16.00 BradlmusiKanten osztrák zenekar
16.25 Vivat Bacchus énekegyüttes
17.30 Grambacher Blaskapelle osztrák fúvószenekar
18.00 Versendi-Kovács József tamburazenekara
19.00 Hooligans koncert, tűzijáték
21.30 UnterRock bál

 

Többet megtudhatunk a geresdlaki szellemről

Feltöltődni, kikapcsolódni érkezett Geresdlakra párjával öt évvel ezelőtt Székelyhidi Zsolt zenész, zeneszerző, fotográfus, író, költő. Egy kis vendégházban foglaltak szállást, és a környék, az emberek, a napraforgómező és a legelésző juhok annyira elvarázsolták, hogy újra visszatért a településre. Az élményeiből A kékkőkúti csillag című könyv egyik kisregénye, A grinnyei gőzgombóc született. A regényben a neveket megváltoztatta, így lett Geresdlakból Garasdlak, Himesházából Gyímesháza, a polgármesterből Tódor.

– Sokat jártunk kirándulni, sétálni a párommal. A polgármester mesélt a településről, a svábokról, a finnekről, a Gőzgombóc Fesztiválról – közölte megkeresésünkre az író. – Főleg verseket írok, de akkor már elkezdtem dolgozni az első nagyobb prózámon. Ha jól emlékszem, A kékkőkúti csillagot már befejeztem, és ahogy ott ültem a vendégház teraszán, jöttek a gondolatok, megszületett az alapötlet.

Fesztiválon dedikál a könyv írója

A kisregényben szerepelnek a finnek, a gőzgombóc fesztivál (ott az Omega a nagy fellépő), és megjelenik egy szellem, ami felborítja a nyugodt település mindennapi életét. A műről egy véletlen folytán szereztek tudomást a geresdlakiak. Az idei Gőzgombóc Fesztivált szervezték, mikor a polgármestertől az egyik budapesti ismerőse megkérdezte, hogy olvasta-e már A grinnyei gőzgombóc című kisregényt. Felvették a kapcsolatot az íróval, és meghívták a szeptember 25-ei gasztrofesztiválra.

– Még nem jártam a fesztiválon, így hát a valóságban tesztelhetem le, amit írtam – mondta mosolyogva Székelyhidi Zsolt, aki szombaton a fesztiválon mutatja be a könyvét.

Százmilliók érkeztek a kistelepülésre

Az elmúlt években jelentős fejlesztések zajlottak és zajlanak Geresdlakon. A település önkormányzata számos kormányzati pályázaton sikeresen szerepelt, aminek köszönhetően több száz millió forint érkezett a településre. A forrásoknak köszönhetően önkormányzati épületek újultak, újulnak meg.
Tavalyelőtt a Gőzgombóc Fesztiválnak helyet adó terület térkövezése zajlott. Idén a mézeskalács-, a hangszerkiállítás épületének fejlesztése zajlik, amely várhatóan idén ősz végére elkészül. Zajlik a babamúzeum külső tatarozása, folyamatban van a kézimunka kiállítás, könyvtár felújítása és Geresden a kultúrház külső szigetelése után az épület belső tereit is modernizálják.

Nemcsak az épületek szépültek, hanem a település nagy hangsúlyt fektet a zöldítésre. Egy pályázatnak köszönhetően tíz szivarfát, tíz királydiót, tíz csertölgyet ültettek. A településen tudják, nem elég elültetni a fákat, virágokat, hanem gondozni is kell, ami jelentős odafigyelést igényel. Ezzel külön foglalkoztak a közmunkások, akik naponta locsolták a zöldeket, hogy életben tartsák őket a nagy szárazságban.

Étel hozta össze a településeket

A világunikumnak számító mikóújfalusi rakottágat is meg lehet kóstolni az idei Gőzgombóc Fesztiválon. És hogy miként kerül egy székely desszert Geresdlakra, azt is sikerült kinyomozni. Bartos Mária-Magdolna Székelyföldön született, jó pár éve Fazekasbodán él családjával. Geresdlakon kultúrosként dolgozik, és az idei geresdlaki fesztivál egyik előkészítő megbeszélésén vetette fel, hogy van egy különleges székely desszert, a rakottág, amit szülőfalujában, Mikóújfaluban készítenek.

Fotó: Geresdlaki önkormányzat

Annyira szépen mesélt a védjegyes mikóújfalusi rakottágról, hogy megszületett az ötlet: a három finn, egy osztrák, egy magyar testvértelepülés után, egy székely településsel is kössön szoros barátságot, testvériséget településük. Így a sváb gőzgombóc és a székely mikóújfalusi rakottág a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztiválon talál egymásra. Szeptember 25-én írja alá a két polgármester, Demeter Ferenc (Mikóújfalu) és Habjánecz Tibor (Geresdlak) a testvértelepülési szerződést.

Aki meg szeretné kóstolni a székely desszertet, az jövő hét szombaton a geresdlaki fesztiválon megteheti.

Az összeállítás Geresdlak Önkormányzat támogatásával készült. Összeállította: Zsigmond József

Hozzászólások

Hirdetés
Az élet írta a Rozmaring kunyhó történeteit
bombázó
Wolf Kati szexi miniruhában mutatta meg hosszú combjait
65. évforduló / 1 órája
Szakály Sándor: 1956 üzenete a 21. században is meghatározó
Az 1956-os forradalom és szabadságharc üzenete a 21. században is meghatározó és fontos.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TELEGDI-RÁCZ GÉZÁNÉ Vig Viktória 59 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2021. október 25-én 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Isten akaratában megnyugodva szomorú szívvel tudatjuk, hogy MARKÓ LAJOSNÉ Gyenes llona pécsi, volt kishajmási lakos, 90 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. október 26-án 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájában. Előtte 13 órakor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága halottunkat utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISASSZONDI FERENCNÉ Anikó szeretett feleség, anya, nagymama, hosszú és hősiesen viselt betegség után, 2021. október 7-én életének 66. évében elhunyt. Temetésére 2021. október 26-án 14 órakor kerül sor a pécsi köztemető urnacsarnokában. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, A csend ölel át és a szeretet. Fájó szívünk fel feldobog érted, Örökké szeretünk és nem felejtünk téged." Fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk CSÁSZÁR JÓZSEF pécsi lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 27-én 10.30 órakor lesz a pécsi köztemető oldalterméből. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DOLGOS BÉLA 85 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. október 22-én 14 órakor lesz a pécsi köztemető nagy dísztermében. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy PAPP JÁNOS pécsszabolcsi lakos 86 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 21-én 10 órakor lesz a pécsszabolcsi temetőben. A gyászoló család
Hálás szívvel köszönjük mindazoknak, akik szeretett halottunkat BOSNYÁK MÁTYÁST utolsó útjára elkísérték, sírját virágokkal borították be. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PETŐ GYULA magyarhertelendi lakos, 69 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 22-én 13 órakor lesz a magyarhertelendi temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BOCZ JÁNOSNÉ szentlőrinci lakos, hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után örökre megpihent. Temetése 2021. október 21-én 14 órakor lesz a szentlőrinci temetőben. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BUDAI JÁNOSNÉ Hoffer Ilona Gizella 71 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 22-én a 11.30 órakor kezdődő gyászmisét követően, 12 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
"Emléked szívünkben örökké élni fog." Fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk ÖHLMÜLLER GABRIELLA pécsi lakos 66 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 26-án a 14.30 órakor kezdődő gyászmisét követően, 15 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
"Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PEKORI GYULÁNÉ Szekeres Mária életének 77. évében elhunyt. Temetése 2021. október 21-én a 11.30 órakor kezdődő gyászmisét követően 12 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Szomorú szívvel, megrendülve tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa SZABÓ GYULA 73 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 26-án 14.30 órakor lesz a pécsi köztemető oldaltermétől. Gyászoló felesége, gyermekei
"Angyalok vezessenek tovább az utadon, legyen lelkednek örök béke és nyugalom." Mindazokkal tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy KÓRA GYÖRGY erőmű nyugdijasa, 82 éves korában, 2021. szeptember 20-án elhunyt. Kérésére szűk családi körben kísértük utolsó útjára. Emlékét szívünkben őrizzük, nyugodjék békében. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KLEIN FERENCNÉ 83 éves korában csendesen elhunyt. Temetése október 20-án 13 órakor lesz a hosszúhetényi temetőben. A gyászoló család