szponzorált tartalom

2018.12.07. 10:00

A hagyományőrzésre is kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek

A bólyi német önkormányzat jelentős szerepet vállal a város közösségi életének szervezésében – a helyi óvoda és általános iskolának fenntartója, a hagyományok ápolása mellett a település kulturális életében betöltött szerepe is meghatározó.

A megyében egyedülállóként a helyi óvoda mellett az általános és alapfokú művészeti iskolának is fenntartója 2015 óta a Bólyi Német Önkormányzat – minden pályázati lehetőséget megragadnak, aminek köszönhetően folyamatosak az intézményekben a fejlesztések. Az udvar például idén a gyerekek testedzését szolgáló szabadtéri kondiparkkal, fából készült pavilonokkal is bővült, a csapadékvíz elvezetési problémákat is orvosolták, Miniszterelnöki Hivatal pályázatán elnyert 14,5 millió forintnak köszönhetően. A Német Belügyminisztériumtól másfél millió forint támogatást nyertek – a pénzből az iskola számára a zeneművészeti oktatáshoz egy tubát vásároltak, az óvoda egy digitális táblával gazdagodott.

Mint azt Győriné Meiszter Katalin, a Bólyi Német Önkormányzat elnöke kiemelte, a hagyományok ápolása, azok továbbadása kiemelt feladataik közé tartozik – folyamatosan szerveznek kulturális, szakmai programokat, kirándulásokat, különféle rendezvényeket az év minden szakában. Tavasszal például a Batthyány téren lévő szökőkutat a bajor hagyományoknak megfelelően tójáskúttá varázsolják – karácsony előtt ugyanez a kút adventi koszorúvá alakul, a Bólyi Német Önkormányzat által támogatott civil szervezetek munkájának gyümölcseként.

Egyik büszkeségük a Bólyi Gyermek Tánccsoport, amely idén bejutott az Országos Német Gyermek Tánccsoportok Gálájára, ahol az ország 11 legjobbja közt szerepelhettek.

Idén több nagyszabású, országos nemzetiségi rendezvény megtartására is lehetőséget kapott a Bólyi Német Önkormányzat – január 19-én a „Magyarországi Németek Elhurcolásának és Elűzetésének Emléknapja” alkalmából tartott országos megemlékezésnek Bóly adott otthont, a Landesrat nyáron Bólyban rendezte meg országos harmonika táborát, ezen kívül a Baranya megyei német vers- és prózamondó versenyt is idén a bólyi iskolában tartották.

Felújítanák az iskola homlokzatát

A bólyi általános iskola 1983-ban épült – azóta folyamatosak a karbantartások, a tetőt is felújították, a hőszigetelés és a nyílászárók cseréje azonban időszerűvé vált. Ezek megvalósítására 120 millió forintra pályázik az önkormányzat, döntés hamarosan várható. Mint azt Hárs József, Bóly polgármestere elmondta, az iskolában az elavult bejárati ajtót már lecserélték, egy szép, fából készült portál került a vasszerkezet helyére. A vizesblokkokat is sorra felújították – idén az utolsóval is végeztek. Szeptembertől pedig az iskolai menza tekintetében várhatók változások – egy nagyszabású pályázat része az intézmény épületében az ebédlő és melegítőkonyha kialakítása, ha azonban nem nyerné el a város a támogatást, akkor se mondanak le a tervről. Ez esetben a könyvtár melletti tanterem átalakításával biztosítanák a helyben való étkezés lehetőségét, így jövő tanévtől a gyerekeknek nem kell 650 méterre lévő kollégiumba átsétálniuk kísérőikkel ebédelni.

Kézművesek is érkeznek az adventi vásárra

Idén is rengeteg programot szervez a karácsonyi ünnepeket megelőző időszakban az Erzsébet Vigadó – a tavalyi évtől minden adventi hétvégén közösen gyújtják meg a gyertyákat a város lakói a Batthyány téren lévő adventi koszorún. A gyertyagyújtás előtt 16.30-tól minden alkalommal a Bólyi Általános Iskola tanulói adnak műsort – holnapra, advent második hétvégéjére a második osztályosok, jövő szombatra a harmadikosok, a negyedik gyertyagyújtásra pedig a negyedik osztályos diákok készülnek egy kis előadással.

Adventi vásárt is rendeznek, csakúgy, mint a korábbi esztendőkben. December 8-án 9 órakor nyitja meg kapuit a rendezvény, lehetőséget kínálva arra, hogy a helyiek és a környékbelieknek a kinőtt ruháktól, megunt játékoktól megszabaduljanak, illetve hogy jó áron töltsék fel a gyerekek ruhatárát nagyobb holmikkal. Idén újdonságként a megyéből több kézműves is megtiszteli a rendezvényt, kínálatukban többek között vintage ajándéktárgyak, kerámiák, ékszerek, babaruhák, gyerekruhák, játékok, könyvek, kézműves szappanok, kosarak, naptárak, különleges lekvárok és savanyúságok, karácsonyi varrományok lesznek megtalálhatók. A rendezvény ideje alatt borkóstolásra is nyílik lehetőség. A vásár ideje alatt a Katolikus Karitász bólyi szervezetével közösen gyűjtést is szervez az Erzsébet Vigadó: az összegyűlt adományokat a szervezet önkéntesei még az ünnepek előtt eljuttatják a rászorulóknak.

Mindezek mellett december 15-ig a Hagyományőrző Kézimunka Szakkör munkái láthatók, illetve meg is vásárolhatók az Erzsébet Vigadóban rendezett vásárral egybekötött kiállításon.

Koncertek

A Bólyi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos Karácsonyi Hangversenyét és kiállítását de­cember 14-én tartja a Vigadóban, 18 órai kezdettel.

A hagyományos karácsonyi templomi koncertnek idén a református templom ad otthont, a rendezvényre december 16-án 17 órai kezdettel kerül sor. Fellép a Bólyi Szociális Központ Kórusa, a Bólyi Vegyeskar, a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara, és Siklósi Tenkes Vegyeskar.

Az ipari park folyamatosan terjeszkedik

Folyamatosan bővül az ipari park – az önkormányzat által épített nyolcszáz négyzetméteres üzemcsarnok nemrég készült el, egy csomagszállító cég már meg is kezdte benne a működését. Az építmény kialakítására a Belügyminisztériumtól nyert százmillió forintot az önkormányzat, amit mintegy 25 millió forint önerővel egészített ki a város.

A csomagszállító bólyi depója 15 embernek ad munkát. Gőzerővel épül az a 3300 négyzetméteres üzemcsarnok is, amelynek megvalósítására 470 millió forint uniós támogatást nyert az önkormányzat – jövő tavaszra el is készül az építmény, a leendő bérlővel komoly, előrehaladott tárgyalásokat folytat a város vezetése.

Magánvállalkozások is fejlesztésekbe kezdtek: az önkormányzat egyik 800 négyzetméteres üzemcsarnokát évek óta bérlő, vízsugaras vágással foglalkozó cég saját csarnokot épít, és egy mezőgazdasági vállalkozás is új telephelyet alakít ki az ipari parkban.

Teljesen megújul a Kastélypark

Tavasztól a 12 hektáron elterülő Kastélypark teljesen megújul – a terület rehabilitációjára a Területfejlesztési Operatív Programból, a „Zöld Város” projektre 218 millió forintot nyert a város. A fejlesztés előkészületei már megkezdődtek- mintegy 200 elöregedett fát kellett kivágni a parkban, és még továbbiak gyérítése is várható. Helyükre új, a klímának megfelelő és a tájba illeszkedő növények kerülnek. A tervek készülnek – új játszóteret is építenek, a sétányok burkolatai megújulnak, az épülő óvoda mellett impozáns díszbejáratot is kap majd a Kastélypark.

A „Zöld Város” projekt másik eleme a belvárosi „kilences bolt” város szélére költöztetése – a Mecsek Fűszért adta a legjobb ajánlatot, a Szabadság utcában az új üzlet építése a terv szerint tavasszal indul.

A helyi fiatalok szeretik városukat

Ösztöndíjpályázatot hirdet az önkormányzat – olyan fiatalok jelentkezését várják, akik szívesen vállalnának feladatot az ifjúsági közösségszervezésben. Saját ötletekkel lehet pályázni – szabadidős tevékenységek szervezésére lehet javaslatot tenni, a feladat annak megvalósítása. A város által az „Itthon Bólyban” programra elnyert 141 millió forintos támogatáskeret nyújt az ösztöndíj finanszírozására lehetőséget – a sikeres pályázók havi 20-100 ezer forint körüli összeget nyerhetnek, attól függően, milyen típusú feladatot vállalnak.

Az uniós projekt célja a fiatalok helyben tartása – a program részeként csaknem negyvenen juthatnak tehergépkocsi vezetői jogosítványhoz. Ingyenes angol nyelvtanfolyamot is szerveztek a fiataloknak, emellett két üresen álló önkormányzati épületben négy-négy modern lakást alakítanak ki, amelybe 35 év alattiak költözhetnek majd. Bérleti díjat nem, csak a rezsiköltséget kell majd fizetniük – az első négy lakás várhatóan tavaszra el is készül.

Az Itthon Bólyban program részeként egy cselekvési terv készült – az azt megelőző felmérés szerint a válaszadó 122 bólyi 35 év alatti fiatal 93 százaléka helyben képzeli el a jövőjét. A szórakozási lehetőségek, amiket hiányolnak – erre reagálva írta ki ifjúsági közösségszervezői pályázatát a város és tervezik az ifjúsági ház élettel való megtöltését is. Az is kiderült a felmérésből, hogy az ipari parkban működő vállalkozásokról a helyi fiatalok csak keveset tudnak – a jövőben tájékoztató fórumokat, üzemlátogatásokat szervez az önkormányzat, hogy az ifjúság a helyi munkaadókat jobban megismerjék.

 

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában