A híres geresdlaki gőzgombóc fesztivál elmaradt, de az élet nem állt meg

Több pályázatot is megnyert a geresdlaki önkormányzat, és vannak olyan pályázatok, amik még előkészületi szakaszban vannak. A pályázatok által elnyert pénzösszeg révén több beruházásra, járdafelújításra, közintézmények korszerűsítésére kerülhet sor.

Az önkormányzat megvásárolt egy ingatlant a Dózsa György utcában, ahol gyümölcsfeldolgozót hoznak létre. A munkálatok már elkezdődtek, itt dolgozzák majd fel az önkormányzat gyümölcsösének terméseit.

– Egy hold termőföld van az önkormányzat tulajdonában. Barack-, őszibarack-, szilvafákat ültettünk. Tavaly nagyon szép termésünk volt barackból, melyből a szorgos asszonyok lekvárt készítettek a helyi iskola és óvoda gyermekeinek

– mondta Habjánecz Tibor polgármester, aki hozzátette: a terv az, hogy a geresdlaki gyerekek az iskolában, óvodában igazi gyümölcsből készült lekvárt, aszalt gyümölcsöket egyenek.

A gyümölcsfeldolgozó közelében található a Közösségi Ház és a Geresdi Kultúr épület, amit szintén felújítanak. Kicserélik a nyílászárókat, az épület külső szigetelést kap és korszerűsítik a fűtésrendszert. Az épület udvarán pár hete tartották meg a Szüreti Mulatságot, amit a koronavírus miatt az önkormányzat biztonsági óvintézkedések megtétele mellett rendezett meg. A bejáratnál a kedves önkormányzati dolgozók megmérték a vendégek hőmérsékletét, és mindenkinek fertőtlenítenie kellett a kezét. A hangulatos rendezvény főattrakciója a Vivat Bacchus fellépése volt. Az énekegyüttes nemcsak magyar bordalokat énekelt, hanem időutazásra invitálta a geresdlakiakat. A zene révén elutaztak Olaszországba, Kínába és az orosz földre. Az énekegyüttes olyan sikert aratott, hogy úgy tudjuk, a műsor után a polgármester meghívta a csapatot, hogy a jövő évi Geresdlaki Gőzgombóc Fesztiválon lépjenek fel.

– Sajnos a koronavírus közbeszólt, az idei Gőzgombóc Fesztivált le kellett mondanunk, de már szervezzük a jövő évit, ami 2021. szeptember 25-én lesz. A főműsort a Hooligans adja, és a Vivat Bacchus is fellép a fesztiválunkon. Tegyük hozzá, a főszerep akkor is a geresdlaki gőzgombóc lesz – mosolyogva közölte a polgármester.

Megszépülhet a geresdlaki Babaház

A Magyar Falu Program keretében az önkormányzat pályázott a Laki Ravatalozó külső és belső felújítására, valamint vizesblokk kialakítására, továbbá falugondnoki busz beszerzésére, valamint a Faluházak felújítása program keretében az önkormányzat épületének oldalszárnyában falugondnoki iroda kialakítását tervezik.

A belügyminisztériumnál pályáztak járdafelújítására, ha pozitív elbírálást kapnak, akkor az elnyert összegből felújítják a „100 lépcsőt” és mintegy 300 méter járdát a Dózsa György utcában. A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében három pályázatot adott be az önkormányzat: a következő Gőzgombóc Fesztivál támogatására, iskolabusz vásárlására, valamint a Babaház felújítására. Nemrégiben a Német Klub eredményesen pályázott a Babaház épületének vakolására és a tető javítására, és ha a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázaton pozitív elbírálást kapnak, akkor az egész épületet korszerűsítik, modernizálják.

Márianosztrán raboskodott a lelkész

Posztumusz Díjat adományozott Geresdlak önkormányzata Szűcs Ferenc volt geresdlaki lelkipásztornak, aki 2000-ben hunyt el. Az emlékdíjat Erb József plébános vehette át.

Szűcs Ferenc 1920-ban született a Somogy megyei Balatoncsehiben. 1945-ben szenteltették pappá, majd Mozsgón, Nagydorogon, Hosszúhetényben volt káplán. 1948-ban a Dunántúli Napló adott hírt róla, hogy a hosszúhetényi plébániát három felfegyverkezett fiatalember akarta kirabolni karácsony estéjén. Betörték az ajtót, pénzt és aranyat követeltek, majd az egyik férfi a kezében lévő baltával a plébános feje felé sújtott, aki az ütést karjával próbálta kivédeni, így csak a keze sérült meg. A dulakodásra felébredt a káplán, Szűcs Ferenc megjelenésére a rablók kereket oldottak. A káplán hívta a rendőröket, akik hamar a helyszínre érkeztek. A plébánost súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Szűcs Ferencet 1951-ben áthelyezték Sellyére, ahol lelkészként tevékenykedett. A forradalom kirobbanásakor a sellyei piactéren szólalt fel 1956. október 29-én a népgyűlésen.

– Azért imádkozom, hogy a pesti fiatalok véráldozata ne legyen hiábavaló a magyar nemzet további sorsára. Ne azt nézzük most, hogy milyen előnyöket nyerhetnénk a hazától, hanem hogy mit adhatunk ami által szebb és boldogabb lesz itt az élet – közölte a téren Szűcs Ferenc lelkész. A forradalom leverése után 1958-ban azzal vádolták meg, hogy tiltott határátlépéshez nyújtott segítséget több embernek is, ami miatt 20 hónapi börtönre ítélték. Szűcs Ferenc Márianosztrán raboskodott, ahonnan részleges közkegyelemmel szabadult 1959 júniusában. Innen került Geresdlakra, ahol haláláig, 2000-ig szolgált. Szűcs Ferencet a püspöklaki temetőben helyezték el örök nyugalomra.

„Ez egy olyan falu, amit csak szeretni lehet”

A falu egyik motorjának is nevezhetnénk Varga Jánosnét. Ő volt az, aki a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál főzőversenyére elkészítette a vándordíjat, a Knédli Rézit, és minden évben megvarrja az óvodások ballagására a tarisznyákat, sőt idén a koronavírus miatt kialakult vészhelyzetben a védekezésben is kivette részét. A faluért tett áldozatos munkájáért idén átvette a Geresdlakért díjat.

– Ez egy olyan falu, amit csak szeretni lehet. Senki nincs egyedül, mindenki mindenkire számíthat. Egymásnak segítünk, ezért érdemes ezen a gyönyörű helyen élni – közölte könnyeivel küszködve Varga Jánosné. A faluban mindenki úgy ismeri, hogy Eti néni. A helyi varrodában dolgozott, de a rendszerváltás után a kis üzemet bezárták. Varga Jánosné most rokkantsági nyugdíjas, ám sose pihen. Két gyermeke van, a fiatalabbik fiú egy pécsi vállalkozónál dolgozik, míg az idősebb fia a férjével Németországban.

– A koronavírus megjelenése előtt én is a férjemmel voltam kint, mikor hallottuk, hogy lezárják a határokat és szigorú intézkedéseket vezetnek be. Rögtön hazajöttünk, szerencsére senki nem lett beteg nálunk – mondta Eti néni.

Ahogy hazatértek felkereste őt Habjánecz Tibor polgármester, hogy a falu lakosai számára megvarrná-e a szájmaszkokat. Nem habozott, rögtön rábólintott. Közel három hétig csak varrt, napi 5-6 órán keresztül még hétvégén is. Az elkészített, közel 900 szájmaszkot kiszállították a geresdlaki családoknak. Az egyik legszebb pillanat, mint mondta, hogy a helyiek sorra köszönték meg neki a munkáját.

Lemondott a mandátumáról
Reith Ivett képviselő lemondott az önkormányzati mandátumáról, ismét köztisztviselőként dolgozik, átvette többek között a szociális ügyek intézését. Jelenleg home office dolgozik, szociális ügyekkel kapcsolatban hétfőn, szerdán és pénteken 11.00–12.00 óra között kereshetik a hivatal ban.

Arany oklevéllel jutalmazták
Bayer Ferenc szeptember elején ünnepelte 85 születésnapját. Előtte kapta meg az aranydiplomát arról, hogy 50 éve végzett Pécsett a Tanárképző Főiskolán. Harmincegy évig tanított a laki iskolában. Művelődési miniszteri dicséretet kapott 1988-ban. Nyugdíjba vonulásakor Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel jutalmazta a Művelődési és Közoktatási Minisztérium.

Sikeres táborokat szerveztek
A tanév végén a geresdlaki iskola négy tábort szervezett a kisdiákoknak. Minden táborban teljes ellátást kaptak a gyerekek, a pályázatok tartalmazták a kirándulásokat, a belépőket, a foglalkozásokat, az anyag- és eszközszükségletet. A német tábor megszervezésében a német önkormányzat nyújtott segítséget.

Veterán autók érkeztek
Idén tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Veteránautó Találkozót az Oldtimer Club Pécs. Az ország legtávolabbi pontjáról is érkeztek csodaszép autók, akik idén megnézték a pécsváradi várat, Fekedet és Geresdlakon többek között a babakiállítást, mézeskalácsfalut. Az egyik legkülönlegesebb jármű, az 1922-ben gyártott fakerekes Buick volt.

 

Hozzászólások

Szponzorált tartalom 
Érdekességek a tojásról, amit nem biztos, hogy tudtál
helyreállították
Újra megszólal Liszt Ferenc 170 éves zongorája
Időjárás / 16 perce
Naposabb időre van kilátás kedden
A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 16 fok között várható.
Gyász
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesapánk LUGOSI PÉTER életének 79. évében elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
Megrendüléssel tudatom, hogy ÖZV. VÁRBÍRÓ JÁNOSNÉ volt nagykozári lakos életének 99. évében elhunyt. Temetése 2020. október 22-én 13 órakor lesz a nagykozári temetőben. Gyászoló unokája
„Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VÉGH ZOLTÁNNÉ Müller Regina pécsi, volt fekedi lakos, 69 éves korában elhunyt. Szűk családi körben örök nyugalomba helyeztük a fekedi temetőben. Temetés utáni búcsúztatása 2020. október 22-én 18 órakor lesz a pécsi gyárvárosi templomban. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapám, Laci papánk, bátyám MARKÓ LÁSZLÓ JENŐ 77 éves korában elhunyt. Temetés előtti búcsúztatóját a Piusz templomban 2020. október 17-én szombaton, a 16 órakor kezdődő gyászmise keretében tartjuk. Temetése 2020. október 20-án 15 órakor lesz a pécsi köztemető díszterméből. Gyászoló családja
"Egy szál virág, egy gyertyaláng, egy fénykép amiről mosolyogsz ránk, emléked örökké itt marad amíg élünk, Te velünk maradsz." Fájó szívvel emlékezünk BORBÁS GYÖRGYNÉ Gyulasi Katalin halálának 1 évfordulóján. Szerető családja
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik szeretett hozzátartozónk SZIKSZAI GYÖRGY temetésén megjelentek, sírját virággal borították és gyászunkban osztoztak. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik SZABÓ-CZINDERI ISTVÁN temetésén részt vettek, gyászunkban osztoztak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy VISZLÓI ISTVÁNNÉ 81 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. október 22-én 13 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájában. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FODOR ISTVÁNNÉ Ilike hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2020. október 22-én 13.30 órakor lesz a pécsi köztemetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett fiam, édesapánk, nagyapánk BALÁZS JÓZSEF (Tató) 73 évesen elhunyt. Temetése 2020. október 20-án 13 órakor lesz a keszüi temetőben. Gyászoló családja
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, anyósom, nagymamánk és kedves rokonunk RÉTFALVI RUDOLFNÉ 91 éves korában elhunyt. Temetése 2020. október 21-én a 13.30 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemetőben. Gyászoló szerettei
„Elmentél, elvittél egy álmot. Elvittél egy régi szép világot. Te voltál a jóság, a szeretet. Elfelejteni Téged soha nem lehet. Csak nagyon nehéz élni nélküled." Mindazokkal tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS TIBOR ANDOR a volt bakócai nevelőotthon nyugalmazott igazgatója 85 éves korában elhunyt. Hamvait később helyezzük örök nyugalomra. Gyászoló szerettei
"Olyan szomorú mindig egyedül lenni, Valakit mindenütt hiába keresni. Valakit várni ki nem jön többé soha feledni valakit lehetetlen csoda, Mert akit szeretünk, nem feledjük soha." Fájó szívvel emlékezünk drága kincsünk BALÁZS PÉTER halálának 15. évfordulóján. Édesanyja, testvére, mama