szponzorált tartalom

2020.07.17. 08:00

A jelen technológiája

Már közel 2 éve üzemel a CNG-sűrítettföldgáz-töltőállomás a Pécsi Gázautó Kft. Pécs Siklósi út 2. szám alatti telephelyén. A 1994 óta működő vállalkozás a hazai gáz­autózás legjelentősebb állomása, a legnagyobb és legfejlettebb gázautó-szerelő szakszervize.

A CNG (sűrített földgáz) berendezések előnyiről Haszon Zoltánt, a Pécsi Gázautó Kft. alapítóját, ügyvezetőjét kérdeztük.

– Mi tartozik a cég fő tevékenységi körébe?

– Szakterületünk a gázüzemű közlekedés elősegítése, a töltőállomások, műhelyek telepítése, engedélyeztetése, és a gépjárművek javítása. Már több hazai városban vannak sűrített földgázzal üzemelő buszok. Ehhez kapcsolódva például a hagyományos javítóműhelyeket átalakítjuk olyan módon, hogy a gázüzemű buszokat, személygépjárműveket, teherautókat is tudja fogadni. Ezen a téren piacvezetők vagyunk, országos tapasztalattal rendelkezünk. De ezeket a buszokat, autókat természetesen tölteni is kell, így CNG-töltőállomások telepítésével is foglalkozunk. Az olasz Landirenzo gyárral vagyunk kizárólagos kapcsolatban, akik sűrítettföldgázos-technológiákat gyártanak. Természetesen a pécsi töltőállomásunkat is ők gyártották.

– Miért jobb a sűrített földgáz a hagyományos üzemanyagoknál?

– A nagyvárosokban sarkalatos kérdés a levegő szennyezettsége, s ennek egészségromboló hatása. Ezt felismerve egyre nagyobb igény mutatkozik hazánkban is a fenntartható közlekedésre. A CNG-s közlekedés nagyon környezetbarát, nincs szilárd szennyezőanyag, korom az égéstermékben, sokkal kisebb a szén-dioxid-kibocsátás és PM10-kibocsátás, ami fontos kritérium például az EURO 6-os gépjárművek kapcsán. Ha a szennyezőbb gépjárműveket kiváltanák sűrített földgázzal üzemelőre, az nagyon előnyös lenne levegőtisztasági szempontból. A nagyobb autómárkáknak egyébként megtalálhatóak a palettáján a CNG-s autók, és viszonylag olcsón lehet beszerezni külföldről CNG-üzemű használt autókat is.

– Miért érdemes CNG-t tankolni?

– A CNG-üzemanyagnak kedvező az ára és független az olajpiaci ármozgásoktól, a cégek visszaigényelhetik az áfát is. A gépjárművek fogyasztása alacsonyabb, mint egyéb üzemanyagok esetében. Jó választás CNG-üzemű gépjárművet venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában