A korszerűsítések sok megtakarítást eredményeztek már Dunaszekcsőn

Az önkormányzat tavalyi legnagyobb beruházása a polgármesteri hivatal felújítása volt, amelyre az elnyert pályázati forrás több mint másfélszeresét költötték.

Tavaly december 31-én kellett volna befejeződnie a hivatal felújításának, ám az önkormányzat augusztus óta nem talált kivitelezőt a külső hőszigetelés elvégzésére, így a határ­időt meg kellett hosszabbíttatni. A pályázati forrásból a külső hőszigetelés mellett az ablakok cseréje, tető felújítása, napelemrendszer telepítése, a fűtési rendszer teljes átépítése, valamint alacsony fogyasztású LED-es lámpatestek felszerelése történt meg, az erre kapott 53 millió forintot az önkormányzat 15 millióval egészítette ki. Ezen kívül pedig további önköltséges beruházással a felső szint parkettacseréjét, burkolatok cseréjét, festést, új bútorzat beszerzését végezték el. Az intézmény akadálymentesítését úgy oldották meg, hogy az alsó szinten a családsegítő központ számára egy felújított irodát biztosítottak.

Faller János, Dunaszekcső polgármestere elmondta, az önkormányzat működését ettől az évtől szinte teljesen át kellett alakítani, ugyanis olyannyira lecsökkent a közmunkások száma, hogy tavaly a 15, idén pedig már a 6 fős keretet sem sikerült megtölteni dolgozókkal.

– Jelenleg öt közmunkást foglalkoztatunk, ők azonban túl kevesen vannak ahhoz, hogy el tudjuk látni a napi feladatokat, ezért már egy négyfős állandó karbantartó brigádot főállásban is fizetünk – mondta a községvezető. Óriási gondot okoz például a fűnyírás. Amíg ugyanis 30-40 közmunkás volt a faluban, addig szinte mindenhol meg tudták oldani a közterületek karbantartását, de a lecsökkent létszám miatt most kénytelenek voltak leszűkíteni ezt csakis azokra a területekre, amelyek önkormányzati kezelésben állnak.

– Az embereknek ez szokatlan és sajnos elég sok kritikát kapunk emiatt, másrészt viszont úgy vesszük észre, hogy pár lakónak már megváltozott a hozzáállása és lenyírják a füvet a házuk előtt. Van két vállalkozó, akik eljárnak házhoz és besegítenek az időseknek, de mindenhova ők sem jutnak el – magyarázta Faller János.

Megújult a Rózsa utca burkolata

Az önkormányzat 15 millió forintot nyert útfelújításra, melyet 7 millió forinttal egészítettek ki, így tavaly a Rózsa utca burkolata újulhatott meg. Még két-három út szorul felújításra, de ahhoz a polgármester szerint szintén állami segítségre lesz szükség. A Magyar Falu Program keretén belül is pályáznak, sajnos rendezvénysátor beszerzésére nem nyertek támogatást, de tovább próbálkoznak. A ravatalozó felújítására szeretnének forrást szerezni, emellett a fűnyíráshoz egy traktorra és egy rézsűkaszára is szükségük lenne. További terveik között szerepel a járdák felújítása, a Magyar Falu Program keretében azonban csak az anyagköltségre lehet pályázni.

Az önkormányzatnak valamennyi középületet sikerült felújítania az elmúlt években. Az épületek fűtését biomasszával üzemelő kazánok biztosítják, az elektromos energiát pedig a napelemek termelik, így a fenntartási költségük a minimálisra csökkent. A művelődési ház egyik épületszárnyának energetikai korszerűsítésére is pályáztak és a régi moziterem is várat még magára.

Közösen dolgoztak a parkolón és a grillteraszon

Több olyan kezdeményezés is történt az elmúlt években a községben, amely a közösségi munka irányába mozdította a lakosságot. Az ipartestület kezdeményezésére a művelődési ház udvarán egy 30 fő befogadására alkalmas szabadtéri, fedett helyiséget építettek, melyben egy régi téglából épült sparhelt, grillsütő és kemence készült, emellett bográcsozáshoz alkalmas helyeket is kialakítottak a területen.

– Az alapanyagot a képviselő-testület biztosította, illetve két bált rendeztünk azzal a céllal, hogy annak bevétele az építkezés anyagi költségeit fedezze. A területet a lakókkal közösen alakítottuk ki társadalmi munka keretében – mondta a polgármester.

Hasonló példa erre az óvoda melletti parkoló építése is. Az önkormányzat korábban megvásárolta az intézmény melletti ingatlant, majd azt közösen a lakókkal lebontották, eltakarították, kiásták az alapokat és hamarosan be is kerítik a területet, így pótolják azt a hiányosságot, hogy az óvoda körül egyetlen parkoló sem volt, illetve az udvar területe is a kétszerese lett. A következő években új játékokat terveznek beszerezni, illetve a játszóteret szeretné bővíteni az önkormányzat. Az óvodára nem véletlenül fordít ekkora figyelmet az önkormányzat, hiszen a védőnő az idén már megszületett és még ebben az évben születendő gyermekek számát 24-re becsülte, ami igazolja azt a korábbi észrevételt, hogy az évek óta tartó csökkenő születésszám megfordulni látszik.

A bontási munkálatokhoz egyébként az erdélyi Mária­falva Rosetta nevű egyesülete is csatlakozott, mellyel már régóta civil kapcsolatot tart fenn a falu. Faller János elmondta, októberben a dunaszekcsőiek közül kilencen mennek segíteni Máriafalvára, ahol egy nagy falutakarítási napot rendeznek. Ezzel szeretnék viszonozni a máriafalvaiak itt végzett munkájukat, illetve a – bár nem hivatalos, de – különösen jó kapcsolatot is ápolni szeretnék.

Lengyel zenekar is bemutatkozik a találkozón

A falu rendezvénynaptárában már 8-10 olyan állandó program szerepel, amelyet minden évben szinte ugyanabban az időben rendeznek meg. Ami a nyár végieket illeti, augusztus első hétvégéjén tartották a sok éve hagyományos Halászbúcsút. Ezen a napon dél­előtt horgászverseny, délután halászléfőző verseny, este pedig mulatság várta a résztvevőket. Ebben az évben új helyszínen, a posta mögötti nagy parkban tartották meg a programot, itt a fás, árnyékos területen kapott helyet az ugrálóvár és a színpad, a gyerekek a játszótéren önfeledten tudtak szórakozni és a felnőttek is élvezték a látványos motoros bemutatót.

Az augusztus 20-i ünnepre is mindig örömmel készülnek, ez alkalommal sem maradt el az esti bál és a tűzijáték sem.

A programok közül kiemelkedik a III. Dunaszekcsői Fúvóstalálkozó, amelyet az idén augusztus 31-én rendeznek meg. Ebben az évben egy lengyel fúvószenekar is csatlakozik a bemutatkozó csapatokhoz, így már hét zenekar játszik a találkozón. A rendezvény 15 órakor kezdődik, a falu különböző pontjairól egyesével vonulnak be a zenekarok a templomtérre. Közösen három zeneszámot adnak elő, majd a művelődési házban minden együttes bemutatja a zenei blokkját.

– Örülünk annak, hogy Magyarország másik „szekcső” nevű településének zenekara ismét a vendégünk lesz, a kaposszekcsői fiatal, bohém zenészek mindig fantasztikus hangulatot varázsolnak a bál végére – mondta Faller János.

A következő program a szeptemberi szüreti bál, majd pedig a beltéri rendezvényekre készülnek, ősszel és télen szinte minden civil szervezet szervez magának egy-egy bált.

Elismerések

Hagyomány, hogy az államalapítás alkalmából megrendezett ünnepségen kerül sor a Dunaszekcsőért végzett kiemelkedő tevékenységek elismeréseként alapított díjak átadására. Az idén a „Dunaszekcsőért Emlékplakett”-et a Dunaszekcsői Fúvószenekar kapta. A díszoklevelet pedig dr. Tóth Andrea, a kettesfogat-hajtó magyar válogatott tagja és Papp János ultrafutó vehette át, hiszen a versenyeken való részvételükkel Dunaszekcső hírét is viszik.

A település vezetői

A kétezer lakosú község polgármestere Faller János, alpolgármestere Szabó Gergely. A képviselő-testület további tagjai: Bíró Zsolt, dr. Metz Judit, Bokor Zoltánné, Prucs András, Sándor József Benedek.
A dunaszekcsői közös önkormányzati hivatal munkáját dr. Benedek Zoltán irányítja.
A Szekcsői Németek Kisebbségi Önkormányzat elnöke Schmidt Gabriella, a Roma Nemzetiségi Önkormányzaté Balog Ilona.
A rendkívül aktív Dunaszekcsőért Alapítvány elnöke Kiss Gyöngyi.
A sportegyesület, illetve a horgász egyesület vezetője Bátai Ferenc, a vadászok szervezetének élén Tóth András áll. A dunaszekcsői ipartestület elnöke Schmidt József.
A Dunaszekcsői Fúvószenekar vezetője, karnagya Alföldi Balázs, a Dunaszekcsői Fúvósok Egyesület elnöke Hermann Éva.
Dunaszekcső háziorvosai Dr. Bóna Károly és Dr. Pálos Ferenc, fogorvos Dr. Oláh Tibor, a védőnői feladatokat Kárpáti Csaba látja el.
A település katolikus plébánosa Kürtösi Krisztián Bátaszékről, segítője Sümegi József diakónus, a református lelkész Szabó Ildikó Rozália.
Az önkormányzat címe: 7712 Dunaszekcső, Kossuth Lajos u. 35. Telefon: 69/335-121.
A település sok hasznos információt, érdekességet tartalmazó honlapja a www.dunaszekcso.hu címen látogatható.

Hozzászólások

előrelépés
Magyarázatot találtak arra, miért gyakoribb az Alzheimer-kór a nőknél
Koronavírus / 10 perce
A Budapest Airport megkezdi a Szöulból érkező utasok szűrését
A dél-koreai fővárosból a LOT lengyel légitársaság üzemeltet közvetlen járatot heti három alkalommal.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesapánk, apósunk, nagyapánk és kedves rokonunk TAKÁCS JÁNOS volt kővágótöttösi tanító 88 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 28-án 14.30 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
Édesanyánk, BALÁZS IMRÉNÉ Rózsika néni 94 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2020. február 28-án 14.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédikénk, anyósunk PAPP DEZSŐNÉ Király Ilona életének 93. évében elhunyt. Temetése 2020. február 27-én 15 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudtajuk, hogy SZEITZ TIBOR 62 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 27-én 14 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HIDEG ISTVÁNNÉ Erős Gyöngyi gyógyszerész életének 76. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója február 27-én 14.30 órakor lesz a pécsi köztemető urnacsarnokából. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapám, nagypapánk GÁDOR BÉLA életének 81. életévében váratlanul elhunyt. Temetése február 26-án 14 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KISS FERENCNÉ 79 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 27-én 12.30 órakor lesz a pécsi köztemető díszterméből. Gyászoló szerettei
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy LAJTAI LÁSZLÓNÉ Horgos Mária 86 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 29-én 12 órakor lesz a pécsi köztemető díszterméből. Gyászoló szerettei
"Pihenj Te drága szív, már megszűntél dobogni, szerető jóságodat nem tudjuk feledni, mert elfelejteni Téged soha nem lehet, csak meg kell tanulni élni nélküled." Fájó szívvel emlékezünk PUCHERT FERENC halálának 5 éves évfordulójára. Szerető családja
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, akár a csillagok." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FELEDI JÓZSEF volt máriagyűdi lakos, életének 79. évében elhunyt. Temetése 2020. február 28-án, pénteken a máriagyűdi katolikus temetőben, a 13 órai gyászmisét követően lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik drága szerettünk temetésén részt vesznek, és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Hosszú volt az út, mely véget ért, Fáradt testem örök pihenésre tért." Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy JUHÁSZ LÁSZLÓNÉ Takó Klára máriagyűdi lakos életének 94. évében hazatért megváltó Urához. Szeretett halottunktól 2020. február 28-án, a 10.30 órakor kezdődő gyászmise után, a máriagyűdi katolikus temetőben veszünk végső búcsút. Emléke szívünkben él. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BERCZI GÁBORNÉ Erzsike életének 64. évében elhunyt. Búcsúztatása 2020. február 28-án 12.30 órakor lesz hamvasztást követően a pécsi köztemető kápolnájában, evangélikus szertartás szerint. Búcsúznak: férje, gyermekei unokái, menye, veje, rokonai, barátai, valamint egykori munkatársai a Baranya Cipész Szövetkezet, Pécsi Bőrgyár, Kesztyű- és Bőrdíszműipari Szövetkezet, Uwyta Kht. és a Nyugdíjasok Egyesülete volt és jelenlegi dolgozói.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GABAI JÓZSEF 71 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2020. február 26-án a 11 órakor kezdődő gyászmise után lesz a kis orfűi temetőben. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISGYÖRI ISTVÁN volt sumonyi lakos, 60 éves korában, súlyos betegségben elhunyt. 2020. február 18-án szűk családi körben búcsúztunk tőle. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy gyémántdiplomás tanár MOÓR MIKLÓS a Pécs, Anikó u. Iskola volt igazgatója életének 86. évében elhunyt. Végakaratának megfelelően szűk családi körben eltemettük. A gyászoló család