szponzorált tartalom

2018.11.16. 10:00

A közösségben rejlik Királyegyháza ereje

Nagyon hangsúlyosak Királyegyházán a civil szervezetek, öntevékeny körök, látva ezt az önkormányzat támogatja fejlődésüket, erősödésüket. Céljuk, hogy minél több kis közösség jöjjön létre.

A település ereje a közösségi szellemben rejlik elsősorban. Mint azt Konyári Tímea Eszter képviselő elmondta, a lényeg, hogy mindenki odafigyel a másikra. – Az összes civil szervezetünk közül a legerősebb – aki koordinálja a többit – a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány. 2006 óta működik a településen, és egyre szélesebb tevékenységi körrel bír – fogalmazott Tímea. Grim Ferenc, a település polgármestere hozzátette, harmincmillió forintból gazdálkodnak, mely nagyrészt önkormányzati támogatásból áll.

Ha egy-egy kisebb helyi civil szervezet szeretne megvalósítani egy programot, akkor arról dönt a kuratórium, hogy támogatja-e, de persze legtöbbször igen. Éppen a múlt hétvégén szervezték meg a már hagyományosnak mondható civil bált – amit akár köszönömpartinak is lehetne nevezni –. ahová a polgármester az összes civil szervezet vezetőjét meghívta, és megköszönte az éves munkájukat.

– Azt gondoljuk, nagyon fontos, hogy értékeljük ezeknek az embereknek a munkáját, hiszen a település fejlődése és léte bennük rejlik – fogalmazott az eseménnyel kapcsolatban Tímea. Az utóbbi években csak falunapkor volt lehetőségük rendezvénysátrat bérelni, de mivel ilyen jelentős a községben a közösségi élet, szeretnének létrehozni, építeni egy nagyobb közösségi teret, ahol különböző tevékenységeket és nagyobb létszámú összejöveteleket tudnának megvalósítani.

A test és lélek egészségét hirdették

November 10-én az EFOP 1. 8. 5 jelzésű „Menő menza” becenéven ismert, a Tudásalapú Társadalomért Alapítvánnyal közös projektjük részeként „országosan világhírű” témanapot rendeztek az általános iskolában. A szervezésben segítségükre volt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is. Vendégük volt Muszka Gréta, a Magyarok Világszépe 2018 és Schiller László gasztronómiai szaktanácsadó, akiknek segítségével az egészséges étkezést és életmódot népszerűsítették a gyerekek és az iskola partnereinek körében. A színvonalas rendezvényen több középiskola és szakiskola is bemutatkozott a továbbtanulni szándékozó helyi gyerekeknek. Továbbá megjelent a LAFARGE Cementgyár és a Hauni Gépgyár is.

Nagy sikere volt a parasztolimpiának

Az I. Királyi Lovas futam után szeptember 22-én rendezték meg az I. Királyi Parasztolimpiát a községben. A kellemes hangulatú rendezvényen sokan részt vettek, megpróbálták megszerezni a vándorkupát. A jelentkezők közt a szomszédos községekből is akadt jó néhány. A kupát nem adták oda könnyedén, tenni is kellett a győzelemért. Hét feladat várt a vállalkozó kedvű kilenc részt- vevő csapatra. Többek közt gumicsizmadobás, létrafutás, tojásdobálás, szalmabála gurítása, vízhordás talicskában ülve, tesztlap, és talicskázva szlalomozás színesítette a versenyt. A versengést és persze a kupát a Városi parasztok csapata nyerte meg. Második a Durandaiak, a harmadik pedig a Family csapat lett.

Az ipari parkot ismerték meg

Tanulmányutakon vehetnek részt az önkormányzati képviselők a Transznacionális együttműködések Dél-Baranyában című projekt keretében. Még nincs egy éve, hogy folyik ez a projekt, de már nagyon sok úton részt vettek, szakmai műhelyeket hoztak létre. Legutóbb a Bólyi Ipari Parkba látogattak el megfigyelni, hogyan lehet megvalósítani önkormányzatként egy ilyen grandiózus beruházást. A projekt célcsoportján, a képviselő-testület és a kuratórium tagjain kívül meghívtak érdeklődő helyi és szentlőrinci vállalkozókat is, hátha ők gyakorlatiasabb szemmel, felfogással látják a tapasztaltakat.

Hárs József, Bóly polgármestere először a hivatalában fogadta a látogatókat, és mintegy két órán át tartó prezentációval egybekötött előadásában mutatta be a városában megvalósult szebbnél szebb beruházásokat, mesélt az önkormányzatuk takarékos, de a települést fejlesztő szemléletéről. A bemutató után a helyszínen, az Ipari Parkban ismerkedhettek meg a királyegyháziak három cég munkatársaival és működésével, a látogatás, bejárás során.

Színvonalas műsorral köszöntötték az időseket

Évtizedes hagyományt követve köszöntik az idős lakosokat Királyegyházán évről évre, de nem ez az ünnepélyes összejövetel az egyedüli alkalom, amikor a nyugdíjasok érezhetik, hogy fontos, megbecsült tagjai a közösségnek. Idén október 5-én tartották meg az idősek világnapja alkalmából megrendezett ünnepségüket. A programot a Királyegyháza Község Önkormányzata által elnyert Humán szolgáltatások fejlesztése a Szentlőrinci járásban című projekt keretén belül valósították meg a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvánnyal együttműködve.

A szokásokhoz hűen idén is a falu 60 év feletti lakosai kerültek meghívásra, csaknem 200 meghívót küldtek ki az időskorúak számára. Mivel nehezen mozgó személyek is el szerettek volna jönni a rendezvényre, ezért őket Kozma Ferenc a falubusszal a Civil Házba, az ünnepség helyszínére szállította.

Az eseményen először Szabó Zsófia köszöntötte a megjelenteket, majd Palkó Ottó alpolgármester szavai után Hollósi Tünde, a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány kuratóriumi tagja mondta el a köszöntőbeszédét. Ezt követően Soós Andrea körzeti ápoló Egészségkalauz című előadása következett. Ezután Egri József és Zalai Lídia dalénekesek szórakoztatták a megjelent vendégeket. Az óvodások és az iskolások műsora után vacsorával várták a megjelenteket, majd Imi zenész szolgáltatta a muzsikát.

A Nyugdíjasklub működése nagyon fontos bázis a település életében. Az is mutatja összetartásukat, hogy ha valamelyik tag megbetegszik, a többiek meglátogatják, egymás névnapját is gyakran megünneplik. Minden héten találkozót tartanak, a legtöbb tag egyedül él, de a találkozók alkalmával érzik, hogy ők is tartoznak valahova, ahol szeretik és megbecsülik őket.

A lóbarátok jöttek össze az eseményen

Hagyományteremtés céljával rendezték meg szeptember 1-én az I. Királyi lovasfutamot, melynek érdekessége, hogy egy fiatal fiú ötlete alapján valósították meg. A versenyben négy feladatot terepen, négyet pedig a lovaspályán kellett elvégezni úgy, hogy a lovasok nem szállhattak le a lovukról. Nem az időről, hanem a lovasok és lovuk együttműködéséről szóltak a feladatok. Például egy kalapot kellett felvenni a földről, akasztófáról karikákat leemelni, sörösdobozokat kellett ledobni, lufit kilyukasztani dartsnyíllal. A feladatok nagyon jó hangulatban teltek, a gyerekek se unatkoztak.

A településen egyébként többen is tartanak lovat, a rendezvény jó alkalom volt arra, hogy ők összejöjjenek, megosszák egymással tapasztalataikat.

A község jó kapcsolatot ápol a bükkösdi Lovarda Light Hagyományteremtő Lovas Sportegyesülettel, a királyegyházai óvodások és az iskolások egy része hozzájuk jár lovagolni heti rendszerességgel. Egy nyertes pályázat reményében az alsó tagozatos gyerekek számára nyílhat lovaglási lehetőség.

A település vezetői

A Szentlőrinctől délre fekvő település mai területe már a rézkor késői szakaszában is lakott hely volt. A mai község Vásárosszentgál és Magyarszentiván egyesítésével jött létre 1940-ben Királyegyháza néven.

A 940 fő lakosú község polgármestere Grim Ferenc. Az alpolgármester: Palkó Ottó.

A képviselő-testület tagjai: Konyári Tímea Eszter, Kovács László, Mészáros Dániel, Ős Gergely, Tóth Józsefné Pénzes Ildikó. Jegyző: Beák Laura. Háziorvos: dr. Turi Zsuzsanna. Védőnő: Gelencsér Adrienne. Plébános: Molnár Péter. Körzeti megbízott: Stefák Balázs.

Civil szervezetek:

Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány, képviseli: Fata Gáborné Anita kuratóriumi elnök, kuratóriumi tagok: Hollósi Tünde és Grim Jenő. Királyegyházai Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, képviseli: Varga József. Királyegyházai Sportegyesület, képviseli: Fata Gábor. Mozdulj Magadért Egyesület, képviseli: Hollósi Richárd.

További civil szervezetek:

Királyegyházai Nyugdíjas Klub, vezető: dr. Máthé Győzőné. Királyegyházai női amatőr kézilabdacsapat, vezetőjük: Kiss Jánosné. Királyi Lovas Klub, vezető: Gyenis István. Király Gym edzőcsapata, vezető: Mészáros Dániel.

Az önkormányzat elérhetősége: 7953 Királyegyháza, Petőfi u. 66. Telefon: (73) 340-002.

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában