szponzorált tartalom

2018.09.12. 19:29

A közösségi élet szervezésére is nyert Gerde támogatást

A polgármesteri hivatal és a volt általános iskola épületének felújítására nyert pályázati támogatást az önkormányzat. Mint Papp Györgyi Katalin polgármester asszony elmondta, két évvel ezelőtt adták be a pályázatot, azonban az értesítő csak most érkezett meg.

– A településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciójával kapcsolatos pályázat eredményeként megújulhat a két épület, az ütemezés szerint a közbeszerzésre és a kivitelezési munkák elvégzésére két évünk van.

– Milyen további felújítási munkák történtek a településen?

– Önerőből felújítottuk a polgármesteri irodát, tervezzük egy új buszváró építését, valamint a hirdetőtáblák cseréjét. A Béke utcában a sertéstelep irányába hét új lámpaoszlopot helyezett el a szolgáltató, ezzel bővült a közvilágítási rendszer.

– Milyen egyéb pályázataik vannak még?

– Tervezzük a temetőben a ravatalozó felújítását, ezt részben pályázati támogatásból, részben önerőből szeretnénk megoldani. Pályázatot adtunk be az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására, ebből terveztük megoldani a kultúrház, teleház nyílászáróinak cseréjét, illetve a járdafelújítást, azonban nem jártunk eredménnyel. Így sajnos ezeket a beruházásokat későbbre halasztottuk.

– Tervezik egy tájház kialakítását is?

– A közelmúltban az önkormányzat megvásárolta a település egyik legrégebbi ingatlanát, amely őrzi a népi építészet emlékeit. Első lépésben egy önkormányzati rendelettel helyi védettség alá helyezzük az épületet, illetve szeretnénk elvégezni a felújítás is. Mivel ehhez nincs elegendő saját tőkénk, pályázati lehetőséget is keresünk a beruházás megvalósításához. A felújított régi parasztházban szeretnénk berendezni a tájházat.

– Az infrastrukturális fejlesztések mellett egyéb programokban is részt vesznek?

– Tíz településsel konzorciumban részt veszünk a humán szolgáltatások térségi fejlesztésében. Ez azt jelenti, hogy három év alatt különböző közösségépítő és hagyományörző programokat, klubfoglalkozásokat szervezünk, felmérjük a lakók egészségügyi problémáit, drogprevenciós foglalkozásokat és előadásokat tartunk. A biztonságérzet növelése szempontjából pedig szeretnénk kiépíteni a térfigyelőrendszert is a pályázat keretében. Ugyanakkor a pályázat lehetőséget biztosít arra is, hogy egy közösségszervező szakembert alkalmazunk.

– Milyen programok valósultak meg eddig?

– Sportnapot szerveztünk augusztus 19-én, amelyen a különböző bemutatókon megismerkedhettek a résztvevők az egyes sportágakkal, illetve kedvük szerint ki is próbálhatták többek között a grundfocit, a küzdősportokat, a pingpongot vagy éppen az íjászatot. Természetesen a délelőtti főzőverseny és a közös ebéd sem maradhatott el, illetve a délután a különböző produkciók és fellépők szórakoztatták az egybegyűlteket.

– Egy másik program keretében kirándulást is szerveztek. Merre jártak?

– A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.–vel kötöttünk megállapodást, szintén egy pályázat keretében, ennek részeként jutottunk el Pécsre, a Zsolnay–negyedbe, és több kiállítással, látnivalóval, illetve a mauzóleummal is megismerkedhettünk.

Támogatják a civil szervezeteket

Az önkormányzat pályázatot írt ki a településen működő civil szervezetek számára, ezzel támogatják a munkájukat.

A Jázmin Nőegylet a település virágosítására és csinosítására nyert támogatást, a munkát pedig a lakókkal együtt végezték el.

A nyugdíjas egyesület is pályázott, a támogatásból rendezték meg a térségben az idősek találkozóját.

A lovas egyesület az elnyert összeget az ötödik lovasnap megszervezésére használta fel, ismét megrendezték a Gerdei Fogathajtó Versenyt.

A kulturális egyesület a támogatást az idősek napja programjainak megszervezésére használja majd fel.

A Limba Nostru Egyesület pedig a játszótéren lévő játékok festését, felújítását vállalta el a támogatásért cserébe.

 

A település vezetői

A csaknem 600 fős település polgármestere Papp Györgyi Katalin.

Alpolgármester és egyben a falugondnoki teendőket is ellátja Schroll Zoltánné. A képviselő-testület további tagjai: Rudolf András, Pánczél Mihály és Balogh János, aki egyben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is.

Gerde a Királyegyházai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik, jegyző: Beák Laura.

Háziorvos: dr. Hóvári Éva. Védőnő: Újvári Aranka. Szociális gondozó: Krudinszki Gáborné. Teleház vezető: Szita Zoltán. Plébános: Molnár Péter.

Az önkormányzat elérhetősége: 7952 Gerde, Béke u. 31., Telefon: (73) 570-081.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában