szponzorált tartalom

2018.10.15. 10:00

A népművészet és vásár is megfér egymás mellett

Üde színfoltja a Pécsváradi Leányvásár a hazai fesztiváldömpingnek. A háromszáz éves hagyománnyal bíró rendezvény valójában a Baranya megyei kisváros, de az egész környék egyik legnagyobb ünnepe.

Miholics Zoltán

A hétvégén rendezik meg e az országosan hírű rendezvény, a Pécsváradi Leányvásár, és az elmúlt évekből kiindulva ismét színvonalas népművészeti és könnyűzenei programok széles választékára, gasztronómiai különlegességekre, valamint népes vendégseregre lehet számítani.

Pécsvárad belvárosa ilyenkor nyüzsgő hangyabollyá alakul, ahol a vásári hangulat mellett néha olyan érzése támad az embernek, hogy több évszázadot visszaugrott az időben, annyi népviseletbe öltözött emberrel találkozhat. Ami egyáltalán nem meglepő, mivel a Leányvásár a Zengővidék legnagyobb kulturális találkozója is. Fontos szerepe van az itt és környéken élők helyi identitásának megőrzésében, hiszen a helyi tradicionális értékeket gyűjti egybe, és ezeket igyekszik átadni a fiatalabb generációknak, gyermekeknek.

A programok már pénteken délelőtt elkezdődnek, a Megyei Népdaléneklési versenyt rendezik meg a Művelődési Központban. Ugyanitt nyitják meg az ünnepre összeállított kiállításokat, hogy aztán délután ötkor az ünnepélyes megnyitóra is sor kerüljön a Misina Néptáncegyüttes, valamint a Hosszúhetényi Népi Együttes közreműködésével.

A szombati és vasárnapi nap több száz fellépőjét, néptáncegyüttesét, népdalkórusát, művészeti csoportját, gyermekműsorát és egyéb programját szinte felsorolni sem lehet, ami biztos, hogy a város számos pontján reggel kilenctől este hétig olyan kavalkádra számíthat az oda látogató közönség, amelyikben mindenki megtalálhatja a kedvére való szórakozási lehetőséget. Természetesen idén is megválasztják a Pécsváradi Leányvásár Szépét, de kipróbálhatók lesznek ügyességi játékok, lesz diszkó, utcabál és táncház is. A Művelődési Központ melletti téren pedig a Játékok Palotája sátrában várják a legifjabb korosztályt.

Az esti órákban a modern zene kedvelőit szólítják meg elsősorban, meglehetősen széles spektrumon mozogva. Pénteken Tóth Gabié az első koncert, utána Fenyő Miki következik, akit Ganxsta Zolee vált majd. Szombaton a Beatrice, valamint a Kowalsky meg a Vega bővíti a műfaji kínálatot, vasárnap pedig Máté Péter-emlékestet tartanak, de a legismertebb rockoperáink bemutatására szerveződött Attila Fiai Társulat is fellép, olyan húzónevekkel, mint Varga Miklós, Kalapács József vagy Rudán Joe.

Háromszáz éve tart a leányvásár és búcsú

A Pécsváradon és környékén élő emberek legfontosabb és legnagyobb közösségi rendezvénye az októberi Lukács-napi búcsú, ismertebb nevén Pécsváradi Leányvásár. Eredete a régmúlt időkre, egészen a 18. század elejére nyúlik vissza, és ahogy azt Zádori János polgármestertől megtudtuk, az elmúlt 300 évben valamilyen formában mindig megrendezésre is került.

A névadás gyökere történelmi múltban keresendő. A török elvonulta után rengeteg katolikus német család települt be az elnéptelenedett környékre, a helyi lakosság azonban zömében református volt, akik ezáltal kisebbségbe kerültek. Akkoriban a felekezeti keveredést még kevéssé nézték jó szemmel, ezért találták ki, hogy Lukács-nap környékén meghívják egy bállal záródó búcsúra a magyarországi protestáns közösség képviselőit, Szegedtől Sárközig – kimondva-kimondatlanul abból a célból, hogy a fiatalok ismerkedjenek. Másnap pedig vásárnapot tartottak, ahol bizony gyakran szökkentek szárba az előző este elültetett magok, és a mézeskalács szívbe írt üzenetek közreműködésével elkeltek a menyecskék.

Azóta a református közösség aránya még inkább lecsökkent, de a hagyomány fennmaradt, még az előző rendszer alatt is, sőt 1966-ban állami döntés útján emelték vissza régi fényére. Népszerűsége azóta is töretlen, ha a legújabbkori történelmét nézzük, 52. alkalommal kerül megrendezésre, a több száz éves hagyomány kulturális értékeit, szokásait megőrizve.

Több mint ezer fellépő várható

A hétvégi eseménysorozat nemcsak Pécsvárad, hanem a környékbeli falvak lakóinak ünnepe is, folytatva a hagyományokat, és tovább éltetve a népi kultúra, népművészet értékeinek ápolását és lehetőség szerint új értékekkel történő gyarapítását.

A rendezvény a népi együttesek országos találkozója is egyben. A szakmai bemutatkozások mellett rendszeresen nagyszámú, akár a tízezer főt is elérő érdeklődő közönség kíséri figyelemmel egyéb programjainkat is a színpadon, szabadtéren, és a vásári környezetben egyaránt.

Szombaton 8 néptáncegyüttes, 6 helyi és két környékbeli amatőr együttes mutatja meg tudását, míg vasárnap 16 néptánc- és 2 népzenei együttes mutatkozik be, és ez az egész hétvégére vetítve összesen több mint ezer fellépőt jelent.

A népzenei program záróeseményei közé tartozik a Zengő rezek műsora és Sárközi Össztánc, melynek során a közel 100 fúvós zenész alkotta zenekar muzsikájára a művelődési központ előtti tér rendre teljesen megtelik táncosokkal, hogy igazán jó hangulatban, valóságos népünnepélyként érjen véget a Pécsváradi Leányvásár.

A környék ízeiből válogatnak

A rendezvény része a térség gasztronómiai kultúrájának a bemutatása is, a látogatók Pécsvárad főterén, a „Bor-Udvar” kínálatában ízlelhetik meg a tájegység borait, és hozzá a sült gesztenyét. A szervezők sokat tettek azért az elmúlt években, hogy a Leányvásár két hagyományos elemét, az először ilyentájt kóstolható újbort és a környéken nagy tradíciókkal bíró gesztenyét méltó helyére emelje a rendezvényen belül.

Mára az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy a sok jelentkező közül nehéz szívvel tudják csak kiválasztani azokat a környékbeli borászokat, akik bemutatkozhatnak portékájukkal a Bor-Udvarban. A tíz–tizenkét pincészet – szakmai zsűri előtt – már pénteken megmérkőzik egymással a Pécsváradi Leányvásár bora megtisztelő címéért, és a győztes a következő évben ingyen állíthat ki a vásáron.

A Zengő alján található az ország egyik legnagyobb ős szelídgesztenyése, melynek szürete Lukács-nap környékére esik, így a hagyomány egyik gazdasági alapját adja. Ennek felelevenítésén is dolgoznak, és mára már elmondható, hogy négy-öt gesztenyés is árulja ínycsiklandozó csemegéit.

 

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában