szponzorált tartalom

2019.10.11. 10:00

A település adottságait próbálták kihasználni

Nehéz helyzetből vette át Somogyhatvan irányítását a jelenlegi képviselő-testület, de mára sikerült stabilizálni a település gazdálkodását. A közmunkaprogram megtervezésekor a helyi adottságokat próbálták kihasználni.

Gazdasági és szociális problémákkal is küzdött n, amikor megválasztották a jelenlegi képviselő-testületet. A falu akkor példaértékű összefogást tanúsított, mindenki próbált segíteni. Az állatállomány rossz állapotban volt, ezt Hódossy Attila állattenyésztő mérnök önként tette rendbe. A lakosok pedig, ha kellett, takarmányt hoztak az állatoknak, ha kellett, szerszámokat és építőanyagokat adtak.

Az összefogásnak köszönhetően ma már egészséges állat­állománya van a falunak. Közmunkaprogram keretében foglalkoznak sertésekkel, de vannak nyulaik is.

– A nyulakat a Szentlőrinci Gazdanapokon is rendszeresen bemutatjuk, és szép elismeréseket is kapnak – tudtuk meg Nagy Gabriellától, a falu polgármesterétől.

Kialakítottak egy húsz családos méhészetet is, ahol egy szakképzett méhész is dolgozik. A mézet a lakosok között osztják ki, idén repce-, akác-, és hársmézet is kaptak.

Növénytermesztéssel is foglalkoznak a településen. Mindig azt termelik, amire a lakosoknak szüksége van, idén például hagymát, burgonyát és karalábét is osztottak.

A közmunkaprogramban jelenleg 69-en vesznek részt, ötven fő a mezőgazdasági programban, tizenkilenc pedig a hosszú távú programban. A közmunka megtervezésekor a helyi adottságokat próbálták kihasználni, ezért helyezték az állattenyésztésre és a növénytermesztésre a hangsúlyt.

– A takarékos gazdálkodásnak és közmunkaprogramnak köszönhetően sikerült stabilizálni az önkormányzat működését – mondta el a polgármester. – A tavalyi évet több mint harmincmillió forintos pénzmaradvánnyal zárták, nincs tartozásunk, hitelünk.

Ennek köszönhetően az idei évben több támogatást tudott adni az önkormányzat a helyieknek. Szociális tűzifából is többet kaptak, mint a korábbi években, hiszen idén százötven köbméter fát oszthatnak ki.

A pályázati lehetőségeket mindig próbálják kihasználni, a közelmúltban például a ravatalozó felújítására nyertek támogatást. A projekt során vizesblokkot alakítottak ki, valamint a nyílászárókat cserélték le. Ezek mellett egy urnafalat is építettek.

Bővülnek a sportolási lehetőségek

Az elmúlt évek eredményei közé tartozik még, hogy bevezették a gázfűtést a polgármesteri hivatalban, a kultúrházban és a könyvtárban. Emellett kiépítettek egy térfigyelő kamerarendszert a településen. Fából készült buszvárókat építettek, új hirdetőtáblát és szemeteseket helyeztek ki.

A jövőben újjá szeretnék építeni a római katolikus templomot, ehhez már elkészültek a tervrajzok. Egy sikeres pályázat keretében pedig a közeljövőben egy kültéri sportparkot fognak létrehozni.

Kirándulásokat is szerveznek a lakosságnak

Fontosnak tartják Somogyhatvanban, hogy sok időt töltsenek együtt a lakosok, ezért rendszeresen szerveznek nekik különböző programokat. Ezeken a rendezvényeken a képviselő-testület tagjai látják vendégül a helyieket.

A legnagyobb rendezvény a településen az úgynevezett közösségi nap.

A Kultúrháznál minden évben közös májusfát állítanak, amit a régi hagyományoknak megfelelően június elején táncolnak ki – ez maga a közösségi nap. Miután ledöntötték a májusfát, közös ebéddel készülnek a résztvevőknek.

Hagyomány, hogy az idősek napját is megünneplik, és a nyugdíjasoknak kirándulásokat is szerveznek. Idén Keszthelyen és a Krisna-völgyben jártak, tavaly pedig Siklósra, Máriagyűdre és a Nagyharsányi Szoborparkba látogattak el.

A gyermekeknek is szerveznek tanulmányösztönöző kirándulásokat, így akarják biztatni őket, hogy minél jobban teljesítsenek az iskolában. Ezekre az utakra ugyanis azok mehetnek, akik négyes átlag feletti eredményt érnek el a tanulmányaikban. Ezt a hagyományt két éve vezették be, és voltak már a Katica Tanyán és Keszthelyen is, ahol meglátogatták a Festetics Imre Állatparkot, a Természet Házát, a Marcipán Múzeumot, és sétahajóztak a Balatonon.

A gyermekeknek Mikulás-ünnepséget tartanak, ahol a tizennégy év alattiak kapnak ajándékcsomagot. A településen sok a fiatal, amit jól jelez az is, hogy tavaly több mint nyolcvan csomagot osztottak ki az ünnepen. A nőnapot is megünneplik, ilyenkor zenés műsorral, vacsorával és virággal lepik meg a település hölgy lakosait. A jövőben az önkormányzat a szüreti felvonulást is szeretné bevezetni Somogyhatvanban.

A település vezetői

A közel 400 fős Somogyhatvan polgármestere Nagy Gabriella Ildikó. A képviselő-testület tagjai: Domokos Sándor, Jakabfi János, Kiss Gáborné és Szegedi Imréné. Az önkormányzat elérhetősége: 7921 Somogyhatvan, Kossuth Lajos utca 46.

A településen működik könyvtár, amit az elmúlt években sikerült felújítani. A tetőszerkezetet és a nyílászárókat cserélték, vakoltak, festettek, burkoltak és villanyszerelési munkákat végeztek.

A közösségi rendezvényeket a Kultúrházban tartják, az épület belső felújítását és festését is sikerült elvégezni.

Története:

Somogyhatvan Szigetvártól északnyugatra, Patosfa és Somogyapáti közt fekvő település. Nevét 1421-ben említették először az oklevelek Hatwan néven. A falu a középkorban valószínűleg a település déli határán húzódó egykori Szentmiklósi kolostor birtokaihoz tartozott.

A török idők alatt is kisnemesek által lakott falu a hódoltság végének felszabadító harcaiban leégett, s lakói délebbre, a falu mai helyére húzódtak. A település birtokosai voltak a Traun, a Draskovich és az Esterházy család is.

Somogyhatvan a 20. század elején Somogy vármegye Szigetvári járásához tartozott.

Az 1950-es megyerendezéssel a korábban Somogy megyéhez tartozó települést a Szigetvári járás részeként Baranyához csatolták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában