szponzorált tartalom

2018.11.08. 10:00

Árvízi biztonságot növelő beruházás indult 

Az európai uniós támogatásból (KEHOP-1.5.0-15-2016-00007 – 1,907 milliárd Ft) épülő tározó az egyre gyakrabban előforduló villám árvizek megelőzése céljából létesül, jelentősen növelve ezzel a tározó alatt lévő völgyfenéki területek árvízi elöntés elleni biztonságát. A tározó alapfunkciója mellett ugyanakkor alkalmas lesz vízhasznosítási (pl. öntözés) és jóléti célok megvalósítására is. 

A Baranya-csatorna mentén épülő „Magyarszéki záportározó” közigazgatási szempontból Magyarszék, illetve Magyarhertelend területén helyezkedik majd el.

A generál kivitelezést a zalakarosi székhelyű Szabadics Zrt. végzi. A tározó területén az előkészítő munkálatok (fakitermelés) már 2017. novemberében elkezdődtek, majd a vízszinttartó és leeresztő műtárgy (zsilip) építésének megkezdésével folytatódtak.

A csapadékos téli, illetve kora tavaszi időjárás miatt a földmunkát (humusz letermelése, anyagnyerőhely kialakítása) 2018. június elején tudta megkezdeni a kivitelező.

A létesítendő tározó oldal töltésének hossza 2600 méter lesz, ennek építése 2018. június végén indult el. A napi 2-3000 köbméter bedolgozott mennyiség eredményeként jelenleg a földmű kialakítása 70%-os készültségi szinten van. A töltéstest kivitelezését október közepéig – az esős időszak beköszöntéig – kívánja befejezni a kivitelező. A humuszterítés és egyéb kiegészítő munkák ezt követően kezdődnek. A földmunkával párhuzamosan a zsilip kivitelezése is folyik, ennek a készültségi szintje szintén 70% körüli. 2019-re a vízkivételi mű, tápcsatorna és a duzzasztó kivitelezése fog átnyúlni. A feszített munkatempónak köszönhetően a Szabadics Zrt. a határidő szerinti befejezést (2019. június 3.) előreláthatóan tartani fogja.

A beruházás a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósul meg.

A projektről további információ Cser Valéria projektmenedzsertől kérhető (+36 72 506 306 [email protected]).

 

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában