szponzorált tartalom

2019.12.13. 10:28

Átalakul a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal

A harkányi önkormányzat kezdeményezésére az érintett települések – Szava, Márfa és Drávaszerdahely – egyetértésével várhatóan átalakul a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal. A változások okairól és a lakókat érintő kérdésekről dr. Markovics Boglárka hivatalvezető adott tájékoztatást.

A harkányi önkormányzat kezdeményezésére várhatóan átalakul a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal. Mint arról dr. Markovics Boglárka hivatalvezető tájékoztatott, a közös hivatalhoz tartozó települések – Szava, Márfa és Drávaszerdahely – Harkány felvetését elfogadva szintén más hivatalokhoz szeretnének csatlakozni, ám az még nem tisztázott, hogy a drávaszerdahelyi önkormányzat hová kerül.

– Szava és Márfa települések minden érintett egyetértésével a jövőben a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatalhoz fognak tartozni, a lakók pedig részben helyben, részben a hivatal túronyi kirendeltségén intézhetik szociális, adózással kapcsolatos és egyéb ügyeiket – mondta a hivatalvezető.

A drávaszerdahelyi önkormányzat szintén távozna a harkányi közös hivataltól, ők a Kovácshidai Közös Önkormányzati Hivatalhoz, annak kémesi kirendeltségéhez szeretnének csatlakozni, azonban a befogadó felek között nincs teljes egyetértés abban, hogy az ügyintézés helye Kovácshida vagy Kémes legyen.

Arra a kérdésre, hogy miért szeretnék a közös hivatal átalakítását, dr. Markovics Boglárka elmondta: ennek kizárólag szakmai okai vannak.

– Harkány, mint fürdőváros, a több nagy méretű – köztük milliárdos nagyságrendű – projektjeivel, aktív beruházási tevékenységével, az önkormányzati cégekkel, komoly közbeszerzésekkel teljesen más szakmai hozzáállást és szakértelmet igényel, mint a kistelepülési önkormányzatok, amelyeknek teljesen eltérő típusú problémáik vannak.

A harkányi hivatalban a városi önkormányzatot érintően a cél, hogy minél inkább specializált, egy-egy területet a legapróbb részletekig ismerő ügyintézők legyenek. A kistelepülési önkormányzatok esetében ezzel szemben olyan szakemberekre van szükség, akik átfogó ismeretekkel rendelkezve, komplexen tudják segíteni a polgármesterek munkáját. Ezt a kettős feladatot a közös hivatal az elmúlt időszakban egyre kevésbé tudta biztosítani, hiszen folyamatos a szakemberhiány – magyarázta dr. Markovics Boglárka.

Mindamellett – ahogy a jegyző fogalmazott – a kistelepülések részéről is megfogalmazódott az a kritika, hogy ők úgy érezték, ügyeik többször háttérbe szorultak. Ez abból adódhatott, hogy folyamatosan súlyozni kellett a felmerülő és megoldandó problémákat. Úgy véli, hogy egy méreteiben, struktúrájában, és az ellátandó feladatok típusában is hasonló önkormányzatokat tömörítő közös hivatal jobban ki tudná elégíteni a kistelepülési önkormányzatok igényeit is.

Minden érintett település meghozta már a döntést

A hivatali struktúraváltásra a törvény kizárólag az önkormányzati választásokat követő 60 napon belül ad lehetőséget. A három község már meghozta a kiválásról szóló határozatát és Harkány képviselő-testülete is döntött a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal átalakításáról, azonban mivel Drávaszerdahely kapcsán a befogadói oldalról nem alakult ki egységes álláspont, ezért a kormányhivataltól várnak kijelölő döntést az ő sorsukat illetően, melyet a harkányi önkormányzat reményei szerint az érintett felek szándékait figyelembe véve fognak meghozni.

Áldott, békés legyen az ünnep mindenkinek

Szombaton 17 órától újra várják a helyieket a katolikus templomba az egyház és az önkormányzat közös adventi programjaira. A szentmisét követően a Harkányi Karitász és a Der Harkanyer Singvögel Khor énekével meggyújtják az adventi koszorú harmadik gyertyáját. 18 órától a Harkányi Big Band adventi koncertjét hallgathatják meg a résztvevők, majd szeretetvendégségre invitálnak minden jelenlévőt.

A harkányi önkormányzat mindenkinek áldott, békés ünnepeket kíván!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában