szponzorált tartalom

2018.12.11. 09:52

Átgondolt lépések mentén fejlődik Majs község

Majsért nem csak a település képviselő-testülete, hanem a helyiek is sokat tesznek: számos ügyben munkájukkal, összefogásukkal járultak hozzá ahhoz, hogy a falu fejlődhessen. Pólya Krisztinát, Majs polgármesterét kérdeztük a fejlesztésekről.

– Milyen irányvonalak határozzák meg a település fejlődését?

– Minden évben rövid-, közép- és hosszú távú terveket tűzünk ki, ezeket fontossági, illetve sürgősségi sorrendbe állítjuk, majd meghatározzuk, hogy milyen forrásból valósíthatjuk meg elképzeléseinket. A tapasztalatok alapján elmondhatom, jól működik ez a rendszer. Szép példa erre a buszváró építése a Táncsics Mihály utcában, amely az idei év egyik legjelentősebb projektje volt. A már meglévő Kossuth utcai buszváró épületéhez hasonlót terveztünk, melynek megvalósulását helyi építőmesterek, kőművesek, asztalos is segítették. Több lakos felajánlott segítségével a település egy újabb szegletének rendbetételét kezdhettük meg. Gondot fordítottunk a patika épületének külső festésére, a kerítést helyi lakatos javította, építette be. Fáradozásaink eredményeként decemberben újra nyitott a gyógyszertár, bővült a településen elérhető szolgáltatások, vállalkozások köre. Terveink szerint a közeljövőben tovább szépítjük a gyógyszertár környékét, térkövezünk és parkosítunk is.

– Van más, hasonló nagyságú projektje a településnek?

– Évről évre szerepel a képviselő-testület fejlesztési céljai között a temető gondozása, ápolása. Az elmúlt évek pályázatainak köszönhetően kerítés védi az elhunytak nyugalmát, féltető került a ravatal elé, urnafalat építtettünk és parkosítottunk. Közadakozásból, a települési és a nemzetiségi önkormányzat, valamint az egyház támogatásával utat is építettünk a temetőben. A stációk felújítása magánszemély adományából valósulhatott meg. Az önkormányzat támogatásával az idei évben a keresztút végén álló három keresztet is restauráltattuk és gömbkőriseket ültettünk a stációk közé.

– Útfelújítás is szerepel a tervek között?

– Lépésről lépésre újítjuk fel a balesetveszélyes járda- és útszakaszokat a településen. Így épült az idei évben a Kossuth, Táncsics, Ady, Petőfi és Károlyi utcákban egy-egy járdaszakasz. Az Ady Endre, a Károlyi, a Dózsa György és Szegfű utcákban kátyúzunk, az óvoda előtti parkoló pedig aszfaltburkolatot kap. Az útfelújításokat lehetőségeinkhez mérten a következő években is folytatni szándékozunk.

– Milyen támogatásban részesülhetnek a lakók?

– Széles körű juttatási rendszert alakítottunk ki. Községünkben támogatást kapnak az első házasok, az újszülöttek, valamint a kisgyermekek nem kötelező oltásait is biztosítja az önkormányzat. Szep­temberben beiskolázási támogatásban részesülnek az óvodások, illetve az általános- és középiskolások. A felsőfokú tanulmányokat folytatókat Bursa Hungarica ösztöndíjjal segítjük. Októbertől kérhető az idősek fűtési támogatása, az idén összesen 166 köbméter szociális tűzifával mérsékeljük a családok fűtési költségeit. A temetkezési költségekhez is hozzájárulunk.

Kiadványt terveznek Majs bemutatására

2017-ben kezdte meg a Majsi Magyar-Német Kulturális Egyesület annak a fotósorozatnak a készítését, amely a gondos kezek által épített egykori parasztházakat és azok takaros környezetét mutatja be. A projekt egyszerre szól elődeinkről és a mai ember tiszteletéről, ami elődei felé árad. Az első képekből egy munkafolyamat alakult ki, melyekről az épületfotókon túl a hagyományőrző rendezvények, a település mindennapjainak pillanatképei is tanúskodnak. A szívmelengető fotók legszebb darabjai a polgármesteri hivatal falait díszítik. A sorozat képei pedig a településről készülő könyvben, marketinganyagokban lesznek elérhetők, megtekinthetők.

 

 

Minden korosztálynak szerveznek programokat

A civil szervezetek, intézmények segítségével megszervezett programokon, rendezvényeken megszólítják a gyermekeket, a családokat és az időseket.

– A fontosabb eseményekhez, évfordulókhoz is kötünk programokat, így a farsanghoz, pedagógusnaphoz, a búcsúhoz, Márton-naphoz, karácsonyhoz, vagy éppen az aktuális adventhez. A német nemzetiségi hagyományok ápolását a nemzetiségi önkormányzat biztosítja. Évente több alkalommal szervezünk kirándulásokat az ország tájaira, kulturális programjaira, melyek minimális összegért elérhetők – mondta Pólya Krisztina polgármester. Hozzátette, a kultúra ápolására is figyelmet fordítanak, így a településen rendszeresek a képkiállítások, az ismeretterjesztő előadások, koncertek. Az utóbbiak esetében a Harmónia Énekegyüttes segíti a szervezők munkáját.

Boldog lett az iskola és az óvoda is

Az idén a község mindkét oktatási-nevelési intézménye elérte a megtisztelő „Boldog Óvoda”, illetve „Boldog Iskola” címet. A program a negatív gondolkodásmódon próbál változtatni és egy optimista hozzáállást kialakítani a gyermekekben az élet kihívásaival szemben. A projekt eredményessége érdekében a programokba, foglalkozásokba az intézmények szeretnék a szülőket, partnereket és érdeklődőket is bevonni.

Az iskolában emellett infrastrukturális fejlesztések is megvalósulnak a fenntartó Mohácsi Tankerületi Központ nyertes pályázatának köszönhetően. Az elnyert 50 millió forintból megújul a tornaterem tetőszerkezete, korszerűsítik a fűtési rendszert, térkövezik az udvart, emellett az épületrészek közé féltetőt építenek és szaktantermeket alakítanak ki az SNI-s gyermek számára, valamint a rajz- és technikaórák biztosítására.

Megújulhatnak az önkormányzati épületek

Az elmúlt időszakban az önkormányzat több beadott pályázata is pozitív elbírálásban részesült, amelynek köszönhetően korszerűsödhetnek és megújulhatnak a majsi középületek.

A „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója” címmel kiírt pályázaton 44 millió forintot nyert a község önkormányzata, ebből a posta, az önkormányzati varroda, valamint civil szervezeteknek is helyet adó épület külső felújítását, valamint az épület energetikai korszerűsítését végezték el.

A Területi- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) beadott pályázatnak köszönhetően az Idősek Klubja újulhat meg. Az elnyert 63 millió forintból a meglévő épület külső-belső felújítása mellett az udvar megújítására, eszközök beszerzésére és napelemes rendszer telepítésére is lehetőség nyílik.

– A tervezésnél gondoltunk a nyugodt, családias légkör kialakítására, kikapcsolódási lehetőségek megteremtésére, így az udvaron lesz felnőtt játszótér, grillezőhely és fűszerkert. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után tavasszal szeretnénk az épület felújítását megkezdeni – tájékoztatott a községvezető.

A másik nyertes TOP-pályázatnak köszönhetően 109 millió forintot fordíthat az önkormányzat a középületeinek energetikai korszerűsítésére, így a polgármesteri hivatal, valamint a Majsi Mini Bölcsőde és Óvoda épületére napelemeket telepítenek, akadálymentesítik az intézményt, illetve az épület hőszigetelését és fűtéskorszerűsítését is elvégzik.

Az idén alakult a szociális szövetkezet

Az önkormányzat 2015-ben belügyminisztériumi támogatásból egy varrodát hozott létre, melyben a közfoglalkoztatás keretében 15 embert tudnak foglalkoztatni. Munkaruházati termékeket állítanak elő hét másik településsel együtt. Konzorciumvezetőként a majsi önkormányzat feladata a termelés minden munkafolyamatának megszervezése a tervezéstől az értékesítésig.

Az idei évben – szem előtt tartva a munkahelyek teremtését, a település fejlesztésének a lehetőségét – megalakult a Majsi Munkaruházati Szociális Szövetkezet (MAMUSZ).

– Termékeink a web­áru­házunk­nak köszönhetően ma már nem csak önkormányzatok számára elérhetőek, hanem az ország, a világ bármely részéről megrendelhetők. A termékek forgalmazásából biztosítani tudjuk a működési kiadásokat és a nyereségünket természetesen a település fejlődésére fordítjuk – mondta Pólya Krisztina polgármester.

A település vezetői

A mintegy ezer lakosú település polgármestere Pólya Krisztina.

Alpolgármester: Bachmann Pál, jegyző: Czeiner Erika, aljegyző: Dr. Liebermann István. A képviselő-testület tagjai: Bachmann Pál, Hau József, Horváth Tamás, Huppert László György, Misa Krisztina és Tóth Gáborné.

A Majsi Német Önkormányzat elnöke Pólya Krisztina, tagjai: Hau Edina és Fekete Józsefné.

Háziorvos: Dr. Schwalm Mária, fogorvos: Dr. Nagy Klára, védőnő: Schmidtné Gyuricza Zsuzsanna.

Az óvoda vezetője Ágh Attiláné, a Frey János Általános Iskola igazgatója pedig Dani Gáborné. Az MTKT Idősek Klubját Skrut Györgyné vezeti. A Majs Község Fejlődéséért Közalapítvány elnöke dr. Péter János. A Majsi Kulturális Egyesület elnöke Tényi János, a Majsi Magyar-Német Kulturális Egyesület elnöke: Pólya Krisztina. Az Összefogás Majsért Egyesület elnöke Vicsik Szabolcs, a Majsi Táncsics Sportegyesület elnöke Dárdai László, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke Laduver Albert, parancsnoka pedig Harangozó Árpád. A római katolikus plébános Bacsmai László, esperes, református lelkipásztor Wébel Zsolt.

A majsi polgármesteri hivatal elérhetősége: 7783 Majs, Kossuth L. u. 199. Telefon: +36-69/380-101

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában