szponzorált tartalom

2020.08.26. 10:51

Az akadálymentesség mindenkinek jó! A People First Egyesület szeretne büszke lenni Pécsre

Legyen Pécs akadálymentes! Ez a mottója a People First Egyesület – Pécs “matricás” projektjének, mely során Pécs akadálymentes helyszíneit tárják fel és rendezik kategóriák szerint nyilvános adatbázisba.

A projekt célja, hogy a helyi lakosság és a Pécsre látogató turisták számára naprakész információt nyújtsanak arról, mely éttermekbe, kávézókba, boltokba, hotelekbe, közintézményekbe, turisztikai látványosságokba, nyilvános WC-kbe, de akár templomokba lehet bejutni, és mely turistaútvonalakat lehet bejárni Pécsett és környékén akadálymentesen.

Ne feledjük, az akadálymentesség mindenkinek jó, nemcsak a fogyatékossággal élőknek, hanem például a babakocsival közlekedőknek, idősebbeknek, átmeneti sérülteknek és minden embernek, aki kényelmesen akar élni!

A People First Egyesület elsősorban fogyatékossággal élőkért dolgozik, azt szeretné elérni, hogy az élet minden területén önállóan, segítség nélkül élhessenek. A fogyatékossággal élők számára egy-egy ügyintézés, vásárlás, vagy szórakozás megtervezhető kell legyen, pontosan tudniuk kell, hogyan érnek el egy helyszínt, akadálymentes busz jár-e arra, a járda, a zebra alkalmas-e számukra, van-e mozgássérült parkoló a közelben. E célt szolgálja az állandóan frissen tartott adatbázis.

Minden adat magyar és angol nyelven is szerepel benne. Ez utóbbinak célja, hogy az ide látogató turisták számára is tervezhetővé kívánják tenni a várost, ezzel kapcsolódva a Magyarországon egyre inkább feljövőben lévő akadálymentes turizmus nagy témájához.

Szerencsére mára több turisztikai szolgáltató, étterem, hotel vette észre, hogy ez egy fontos gazdasági ág, hiszen a fogyatékossággal élők is utaznak, sőt legtöbbször nem egyedül, így nagyon is érdemes velük számolni a turizmusban. Ha viszont számolnak velük, akkor akadálymentesíteni kell, nincs mese! Ez pedig nem kegy részükről, alapvető emberi jog a hozzáférhetőség, és az építési jogszabályokban is kötelező előírás, bizony még akkor is, ha műemlék épületről van szó.

Pécsett kicsit rögösebb ez az út, szó szerint, mivel itt szűk utcákról, emelkedőkről van szó, időnként valóban “hegyeket kell megmozgatni”, és régi épületekből sincs hiány. Jó példák azonban bőven akadnak!

2018 óta tartó projektjük során azt tapasztalták, hogy az éttermek hotelek, boltok, irodák tulajdonosai szívesen segítenek, figyelembe veszik az egyesület által javasolt változtatásokat is. Így lett csengő a Dzsámi hátső bejáratánál, így pakolták ki a mozgássérült WC-kből a takarító eszközöket az Autóbuszpályaudvaron, a Széchenyi téren, a Kossuth téren, lett rámpa a Nappaliban és Reggeliben, készül a Braille étlap a Cariban, látható helyre kerültek a feliratok az Árkádban és a Pécs Plázában, mozgássérült helyeket alakítottak ki a Cinema Cityben, és még sorolhatnánk. Mindezért hálás köszönet és dicséret illeti a pécsi közösséget!

A projekt kiváló alkalom arra is, hogy az abban résztvevő fogyatékossággal élők hasznos elfoglaltsághoz, munkához jussanak, hiszen feltáró tevékenységük szakértelmet kíván, erre ők tréninggel, rehabilitációs építész szakmérnök segítségével készültek fel, módszertant dolgoztak ki. Elsőkézből való tapasztalatuk, javaslataik nélkülözhetetlenek.

A projekt a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) általi jelenlegi támogatása most augusztus végén lejár, az adatbázist azonban folyamatosan frissíteni kell, hiszen ami tegnap még akadálymentes volt, mára előfordulhat, hogy nem az. Lehet, hogy közben eltört a rámpa, más célra használják az akadálymentes WC-t, átépítették a hotelszobát. Vagy épp ellenkezőleg, a korábbi javaslatok hatására új bejárat nyílt, akadálymentes WC-t készítettek az étteremben, kikerült a csengő, Braille felirat került a liftbe stb.

A munka tehát abbahagyhatatlan!

A People First Egyesület természetesen keresi a további forrásokat, de támogatókat is várnak a munka folytatására. Szeretnénk, ha Pécs példaértékű város lehetne a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos szemléletében, és büszkék lehetnénk e szempontból is városunkra.

People First Egyesület – Pécs:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában