szponzorált tartalom

2019.07.16. 10:00

Az elszármazottakat és a helyi lakosokat is várják a falunapra

Javában készülnek a falunapra Kisdéren, amelyet július 20-án, szombaton rendeznek meg, és ahova minden lakost és elszármazottat várnak. A közös ebédhez a hozzávalókat helybéliek ajánlották fel.

Forrás: Illusztráció

Minden évben közös ünnepséget szerveznek a település falunapján, amelyet idén július 20-án, szombaton fognak megrendezni. Az eseményre nemcsak a helyi lakosokat várják, hanem az elszármazottakat, az egykori kisdéri polgárokat is.

A programok délelőtt tizenegy órakor kezdődnek, és a szokásokhoz híven lesz közös ebéd is. A menü idén sertéspörkölt, szarvastokány és karcagi birkapaprikás lesz, amelyhez az alapanyagokat mind helybéli gazdálkodók ajánlották fel. A sertés egy kisdéri gazdától érkezik, a szarvassal a vadásztársaság járul hozzá a falunaphoz cserébe, hogy egy mezőőr folyton figyeli az erdőt és a vadorzókat. A birkapörköltet egy alföldi vállalkozó készíti, aki rendszeresen jár ide, hiszen a településen is van ingatlana.

Nagy ünnepségre lehet tehát számítani a hétvégén. A településre egyébként jellemző, hogy jó kapcsolatban vannak a környékbeli gazdálkodókkal. Nincsenek magas önkormányzati adók, cserébe viszont arra kérték a vállalkozókat, hogy lehetőleg helybélieket foglalkoztassanak. A településen jelenleg két főt foglalkoztatnak közmunkásként, akiknek a feladata a falu karbantartása. Néha viszont nem elég ez a két ember, ezért olykor közös erővel teszik rendbe a falut, például lenyírják a füvet a temetőben és a köztereken. Ilyenkor a munkából mindenki megpróbálja kivenni a részét.

Kisdéren úgy vélik, meg kell tisztelni azokat az embereket, akik fenntartották a falut, hiszen az már hétszáz éves múltra tekint vissza, a családokat pedig a török időkig vissza tudják vezetni. Nemrég előkerült egy irat, amelyen szerepelnek az akkori adófizetők – azoknak a családoknak a leszármazottai közül sokan még most is ott élnek. Nekik 2000-ben egy acéltáblát készítettek Kisdéren.

Támogatják az óvodásokat, iskolásokat

A település vezetői minden segítséget próbálnak megadni a lakosoknak, így tudnak szépen lassan fejlődni. A gyermekeket például falubusszal viszik az óvodába és az általános iskolába, hogy a szülőknek erre ne legyen gondja. Az óvodai étkezés ingyenes, a kisiskolásoknak pedig az önkormányzat fizeti az ellátást, tehát a tízórait, az ebédet és az uzsonnát. A felsőbb iskolába járókat is támogatják, nekik a buszbérletet állja az önkormányzat. Amikor pedig egyetemista volt a faluban, őt is segítették anyagilag bizonyos pályázatokon keresztül. A vezetők ezért büszkék arra, hogy a lakók közül került már ki orvos és pedagógus is.

A gyermekeket a falubusszal viszik iskolába, valamint nyáron egy-egy kirándulásra, amellyel az év közbeni munkájukat szeretnék megköszönni.

Falubusszal utazhatnak a lakosok

Az idősebb generációnak is segítenek a településen. Megszervezték a településen, hogy a havi rendszeresen fogyasztott gyógyszereik árának kétharmadát az önkormányzat állja, így szeretnék megbecsülni az embereket.

A település folyamatosan vásárol ingatlanokat, van például egy ház az önkormányzat tulajdonában, ahova egy fiatal család költözhetett be, nekik csak egy jelképes bérleti díjat kell fizetni havonta. Kilátásban van, hogy egy másik ingatlant is megvásárolnak erre a célra, hogy így járuljanak hozzá a falu életképességéhez.

Kisdér az elsők között volt, akik elindították a falugondnoki szolgálatot, vettek egy kisbuszt is, hogy szállítani tudják a lakosokat. Az idősek így tudnak eljutni orvoshoz, valamint minden évben Máriagyűdre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában