szponzorált tartalom

2019.11.28. 10:00

Az erdei jól-lét közös érdekünk

A gazdálkodás és a természetvédelem mellett az erdészek feladata az ún. közjóléti infrastruktúra létesítése és fenntartása. Az erdőgazdaságok munkája révén új és megújuló kilátók, kiránduló- és pihenőhelyek, tanösvények, emlékhelyek biztosítják a kulturált erdei kikapcsolódás és ismeretszerzés lehetőségét. A Mecsekerdő munkatársai is sokfelé szorgoskodtak az elmúlt hónapokban, érdemes meglátogatni egy-egy helyszínt amíg színes az erdő.

dav

Hídfelújítás

A Petnyák-völgyben a Páfrányosnál található a Barátság-forrás. A hozzá vezető fahíd és a lépcsők is nagyon rossz állapotban voltak, így a Mecsekerdő Árpádtetői Erdészete augusztusban kicserélte az elkorhadt tartóelemeket, és részben sikerült megmenteni a híd régi járófelületét. A lépcsőt is rendbehozták, így a Páfrányos bővizű forrása ismét biztonságosan megközelíthető.

Gombaház

A nyár végén született újjá egy kis építészeti gyöngyszem a Kelet-Mecsekben. A sokáig üresen álló „Gombaház” a nyolcvanas évek közepén épült a pécsváradi lőtér közelében, eredetileg esőbeálló funkcióval is rendelkező erdész kerületházként. A felújításnak köszönhetően újra ezt a szerepet fogja betölteni. A teljes tetőszerkezet helyreállítása mellett a házikó külső-belső mázolást is kapott, a környezetében található pihenőhelyen a bútorokat a Pécsváradi Erdészet nem csak javította, de pótolta, bővítette is.

Erdei kereszt

Az Óbányai-völgyben, a Ferde vízesésnél Dr. Péceli Endre (1932–1993) orvos síremléke mellett álló kereszt értékmentését több magánszemély és szervezet mellett a Mecsekerdő is támogatta. Augusztus 31-én nyílt túrával egybekötve került sor a Krisztus-feszület megáldására, a szertartást Antal Géza pécsváradi apátplébános celebrálta. A kereszt felújítása az összefogás ünnepe is volt, ezért egy kis megemlékezésre is sor került.

Házaspárok útja

Szeptemberben fölszentelték a Schönstatti Családmozgalom Pécsi Régiójának kezdeményezésére létesült sétányt Püspökszentlászlón. A kápolnától induló és oda visszavezető, közel két és fél kilométeres erdei út tizenhat állomást érint, amelyek a házasság fontos mérföldköveit, feladatait és kihívásait jelenítik meg. Az erdei sétányt egy kísérőfüzet segítségével is bejárhatjuk.

Az útvonal az erdőgazdaság által kezelt erdőterületen halad, így a Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodóként segítette a tanösvény létrehozását és hatósági engedélyeztetését.

Esőfogó, tűzrakó

Hosszúhetény határában, a Kelet-Mecsek sűrű erdeiben bújnak meg az utolsó mecseki üveghuták, a Pusztabányai Kulcsosház közvetlen szomszédságában. A több turista- és zarándokút közelében fekvő tisztáson érdemes megállni vagy találkozni, a ház melletti pihenőhely október óta megújulva várja a kirándulókat. A tágas esőbeálló deszka helyett cseréptetőt kapott, és megerősítették a vázszerkezetét is. Két garnitúra új asztal és pad került alá, a tűzrakónál is kényelmesen le lehet ülni, és a meglévő bútorokat is takarosan helyrehozták a Pécsváradi Erdészet szakemberei.

A Mecsekerdő 2020-ban további tizennyolc helyszínen „rendezi be az erdőt”: új pihenő- és kiránydulóhelyek, két erdei játszótér Kövestetőn és Pusztabányán, valamint Székelyszabarnál egy erdei tornapálya is kialakításra kerül a Vidékfejlesztési Program keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában