szponzorált tartalom

2018.12.17. 10:00

Beindult a gazdaság

Zárszámadásra kértük a 2018-as esztendőről Baranya megye elnökét és országgyűlési képviselőit.

Befektetés-ösztönzés, gazdaságélénkítés, határ menti kapcsolatok erősítése, a fiatalok megszólítása – a Baranya Megyei Önkormányzat 2018-ban az uniós támogatású TOP-pályázatok megvalósítása mellett ezen területek további erősítését célozta meg.

– Tavasszal és ősszel megyejárás keretében találkoztunk a baranyai polgármesterekkel, azzal a céllal, hogy a falvak, városok kollégáink segítségével több információt kapjanak a pályázatokról, a további lehetőségekről és a baranyai vállalkozók is bemutatkozhassanak – összegez Madaras zoltán, a megyei önkormányzat elnöke.

– Komlón és Szigetváron elindítottuk befektetés-ösztönzési programunkat, felmérjük az erősségeket és lehetőségeket, így olyan tevékenységeket végző cégeket tudunk keresni, akiknek az itteni adottságok jól megfelelnek. Jövő évben pedig megindulhat az érdemi munka. Célunk folytatni az előző megyei elnök, Nagy Csaba törekvéseit, hogy a határ menti horvát megyékkel, Eszék-Baranyával, Verőcével, Kapronca-Körös és Muraköz megyével elmélyítsük az együttműködést, és kiterjesszük gazdaságfejlesztési, turisztikai területekre is. A Pannon Európai Területi Társulás olyan keretet ad, amely által horvát partnereinkkel európai uniós forrásokra is pályázhatunk. Legfontosabb a gazdaság erősítése, különös tekintettel a térség turisztikai vonzerejének növelésére, kihasználva a sajátos gasztronómiai, borászati, kulturális és természeti értékeket. Az egymás közt átjárható régiók az idegenforgalmi vonzerőt kölcsönösen erősíthetik, ennek elősegítése érdekében a turisztikai stratégiánkat is összehangoljuk.

A fiatalokat a 60 perc, 6 bor programmal szólítottuk meg. A borkóstoló esteket a megyeszékhelyen tanuló magyar és külföldi diákok számára szerveztük, hogy megszeressék a Villányi és a Pécsi borvidék borait, s kedvet kapjanak a megye értékeinek megismerésére.

Új módi határon túli együttműködésre

A drávaszabolcsi határátkelőnél a Dráva-hídra szerveztek koncertet idén augusztusban. A rendezvény élére álló, a lebonyolításában jelentős részt vállaló Madaras Zoltánnak, a megyei önkormányzat elnökének programjában kiemelten szerepel a határnyitás, a horvát és a magyar gazdasági, kereskedelmi, kulturális, turisztikai és oktatási területek hatékony együttműködése.

Az ormánsági Bőköz Fesztivál kihelyezett koncertje alatt a határt is lezárták a forgalom elől. A híd közepén pedig a magyar Készenléti Rendőrség Zenekara és a horvát rendőrség központi kórusa adott közös kiskoncertet.

Óvodák, bölcsődék, rendelők épülnek

Az elmúlt évben számos olyan fejlesztést sikerült megvalósítanunk, melyek hosszú távon meghatározóak, vázolja Baranya megye 3. választókerületének idei eredményeit Hargitai János országgyűlési képviselő.

A gyermeknevelés és az egészségügy területén – a Terület- és Településfejlesztési Program keretén belül – óvodaépítés indult Bólyban, Szászváron bölcsőde épült, bővült az óvoda Márokon, Geresdlakon és Szászváron is megújult az orvosi rendelő. A bólyi szociális otthon a felújítás keretében akadálymentessé vált, új kerékpártárolók szolgálják a kényelmet. Mohácson közintézmények energetikai korszerűsítése valósul meg, vízi turisztikai központ, sportcentrum épül, szociális bérlakásokat korszerűsítenek, kerékpárút-hálózatot fejlesztenek.

Az ország déli határán élőknek húsbavágó kérdés a migráció is, hiszen valamennyi fejlesztés alapja a biztonság. A számokból jól látszik, hogy jó az irány, a kormány gazdaságpolitikája működik, hiszen a gazdasági növekedés meghaladja a 4 százalékot.

Nagyon sikeres a KASZT

A gazdaságfejlesztés, a kulturális akadálymentesítés és az oktatási infrastruktúrafejlesztés került 2018-ban Baranyában és a választókerületemben a középpontba – mondja Hoppál Péter, Baranya 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője. – A Pécsi Nemzeti Színház, a Kodály Központ és a Zsolnay-negyed állami támogatása is jelentősen nőtt a kulturális alapellátás programnak köszönhetően.

A PTE-n megindult az új oktatási és kutatási központ építése kormánytámogatással. A Modern Városok Program keretében mintegy 25 milliárd forint értékben zajlik építkezés, hogy növelni tudják a külföldi hallgatói létszámot.

A pécsi óvodafelújítási program mellett a Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola új szárnnyal bővül 650 millió forint értékben. Az egyházi fenntartók is komoly állami és uniós támogatásokat nyertek iskolaépítésre. A Pécsi Püspökség kétmilliárdos fejlesztéssel Komlón a Kodály katolikus iskola és óvoda számára új épületeket épített, és bővült a Szent Mór Iskolaközpont is mintegy 800 millió forint értékben. Pécsett új református általános iskola épül közel másfél milliárd forintból. Átadták az új Horvát Nemzetiségi Központot, ahol a nemzetiségi önkormányzat irodája és a magyarországi horvátok tudományos intézete is helyet kapott. Szemelyben Magyar-Horvát Közösségi Ház épül, a 130 millió forintos beruházáshoz 80 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosít. Nagy közönségsiker a Zsolnay Fényfesztivál.

A Komlói Amatőr Színházi Találkozó, a KASZT négy év alatt olyan sikeressé vált, hogy a magyar nyelvű nem hivatásos színjátszás legnagyobb seregszemléje lett. Az utóbbi évek legjelentősebb pécsi munkahelyteremtő beruházása a dél-koreai Hanon Systems 37 milliárdos befektetése lesz a pécsi ipari parkban, mely első körben 500, később akár 1000 munkahelyet is teremt a HIPA állami támogatásának is köszönhetően. Emellett száz munkahelyet biztosító biotechnológiai kutatóközpontot épít Pécsett a Soft Flow Hungary Kft.

Nagyon várjuk a komlói börtön építését is, amelynek munkahelyteremtő hatása is jelentős mérföldkő lesz a térségben.

Új, vidékfejlesztő utak

Szigetvár–Siklós

A tavaszi országgyűlési választásokon tanúsított hatalmas bizalom iránymutatás is egyben, amiben a megye polgárai kijelölték számunkra azt az utat, ami nem más, mint a családok biztonsága és a településeink fejlődése – mondta Nagy Csaba, Baranya 4. választókerületének országgyűlési képviselője.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatainak köszönhetően eddig 76 támogatói döntés született meg a megye nyugati felében több, mint 14 milliárd forint összegben. Bizakodva várjuk azt az újabb 2 milliárd forintnyi energetikai korszerűsítést szolgáló fejlesztést, aminek a döntéshozatali folyamata most zajlik. Idén is számos település kapott lehetőséget a vidékfejlesztési program forrásainak felhasználására, így ezekből a pályázatokból önkormányzati utak és járdák, bölcsődék, óvodák, református és katolikus templomok, orvosi rendelők és polgármesteri hivatalok újultak meg.

A jövő évben elindul a Magyar falu program, amire a kormány 2019-re 150 milliárd forintot biztosít. Büszke vagyok arra, hogy erről a programról és annak fő irányelveiről nálunk, Vajszlón beszélt először a miniszterelnök. Az elmúlt napokban pedig a nyugat-baranyai polgármesterek, alpolgármesterek, jegyzők, járási hivatalvezetők, kamarai vezető és területfejlesztési szakemberek előtt beszélt Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A fórum résztvevői részleteiben is megismerhették a programot, melynek négy alappilére a lakhatás támogatása, a közlekedés és a közszolgáltatások fejlesztése, a helyi identitás erősítése. Hiszem, hogy a mi vidékünk fejlődésének záloga a településeink fejlesztése és a családok életminőségének folyamatos javítása. Ezt a célt csak összefogással érhetjük el.

A fejlesztési feladatok folytatásához és végrehajtásához a pénzügyi források rendelkezésre állnak, most már a helyi települési önkormányzatokon múlik minden.

 

 

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában