Egészségház építésére lenne szükség Siklósnagyfaluban

Az elmúlt években jelentős változásokat tudhat maga mögött Siklósnagyfalu, az itt élők pedig a számos felzárkóztató és szociális programokon keresztül megannyi támogatásban részesülhettek. Kosztics Józseffel, a község polgármesterével beszélgettünk.

– Mennyi gyermekkel indul az iskola?
– Örülünk annak, hogy sok más településsel ellentétben Siklósnagyfalut nem fenyegeti az elöregedés veszélye, sőt szerencsére évente 6-8 gyermek születik. Ennek köszönhetően sem az óvodában, sem az iskolánkban nem jelent gondot a gyereklétszám. Ebben az évben is sikerült az iskolánkat a fenntartóval közösen működtetnünk, így rendben el tudjuk kezdeni az évet.

– Az iskola összevont csoporttal működik…
– Így van, a 2012/2013-as tanévben indult. Az elsőtől harmadik osztályig járnak ide a gyerekek. Az összevont csoportnak számos előnye is van, amelyet mi fontosnak is tartottunk. Ezekkel a gyerekekkel többet kell foglalkozni, és ez így meg is történik. Emellett természetesen az a cél, hogy amikor a gyerekek bekerülnek egy másik iskolába a negyedik osztályos korukban, akkor ne hátránnyal induljanak, vagyis olyan tudással és kompetenciákkal rendelkezzenek, mint a kortársaik.

– Pályázott az önkormányzat az elmúlt években?
– Nagyon szeretnénk egy egészségházat építeni, meg is vannak a látványtervek, előkészítettük a tervdokumentációt, de sajnos nem tudtuk beadni a pályázatot a Magyar Falu Program keretében, mert akkora összegből, amelyet lehetett volna nyerni rá, nem tudtuk volna megvalósítani a beruházást. Az az igazság, hogy jelenleg a többfunkciós Csillagházban próbálunk megoldani mindent, itt fogadja az orvos a betegeket, de nyilvánvalóan nincs nyugodt légkör, mert egy térben van minden.

– Milyen egyéb funkciókat lát el a Csillagház?
– A közösségi programoknak ad helyet. Volt itt már tanoda jellegű foglalkozás, de képzéseket, előadásokat, lakossági fórumokat is tartunk itt. Ezen kívül keresztelő, ballagás, családi események helyszíne, hiszen 150-200 fő befogadására alkalmas. Az épületet 2014-ben újítottuk fel egy pályázati projekt keretében. A támogatásból még számos rendezvényt, képzést tartottunk itt és egy másik projektből pedig sikerült kialakítani a szociális bérlakásokat. Nyolc újat építettünk és kettő lakást felújítottunk.

Egészségház építésére lenne szükség Siklósnagyfaluban

– Terveznek továbbiakat is építeni?
– Igen, kiírtak az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program keretében is egy ehhez hasonló programot „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal” címen. Beadtuk a pályázatunkat, de még várjuk az elbírálását. A projekt infrastrukturális beruházásaira az önkormányzat 200 millió forintot már elnyert, ebből 3 új lakást kellene felépíteni és 3 lakást felújítani. Mivel azonban ezek egymásra épülő projektek, meg kell várnunk, amíg a másikról is megérkezik a válasz.

– Milyen egyéb tervek vannak még?
– A belterületi útjainkat kellene rendbe tenni, mert azokat utoljára talán a 80-as években aszfaltozták. Tervezzük, hogy a Magyar Falu Program keretében pályázunk erre. A Dózsa utca és a Rákóczi utca különösen rossz állapotban van, de mindegyik útra ráférne az újraaszfaltozás.

– Hogy áll a település közművesítése?
– A gáz bevezetésével azért nem foglalkozott a képviselő-testület, mert azt látjuk, hogy nem biztos, hogy ki tudnák fizetni a gázszámlát a lakók. Ennél nagyobb gond viszont a szennyvíz kezelése, ami talán megoldódni látszik, ugyanis az önkormányzat is csatlakozott a nagyharsányi önkormányzat pályázatához. Ha ezt elnyerjük, akkor elkezdődhet a csatornázás.

Még mindig sok problémát okoz az illegális szemétlerakó

Hetven közfoglalkoztatott dolgozik az önkormányzatnál, ami elég magas létszám. A dolgozók a település karbantartásával foglalkoznak, emellett öt hektáron termesztenek paprikát, paradicsomot, krumplit, amelyet a faluban osztunk szét. Ezen kívül nagyon sok az illegális szemétlerakó, azokat próbálják folyamatosan felszámolni. Ez óriási gondot okoz a településen, a falu határába ugyanis nem csak a helyiek viszik a szemetet, hanem más településekről is ide hordják a hulladékot, ráadásul magántulajdonú területekre is. Ennek megoldására az önkormányzat egy településőri szolgálatot szeretne elindítani, de ez – mint a polgármester elmondta – nyilvánvalóan a következő testület feladata lesz.

Méltón ünnepelték a település jubileumát

Az önkormányzat a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete LEADER Akciócsoport által kiírt pályázaton (VP6-19.2.1.-19-1-17) és az Európai Unió által finanszírozva három rendezvény megvalósítására nyert támogatást. Ennek első állomása volt az augusztus 20-i esemény, amely a kultúra és hagyományok megőrzésére fókuszált, és méltón ünnepelte meg a település fennállásának 725. évfordulóját.

Egészségház építésére lenne szükség Siklósnagyfaluban

Siklósnagyfalu, amely a 14. századtól mezővárosi rangot nyert el, komoly jelentőséggel és kiváltságokkal rendelkezett a települések tekintetében. 1329-től a vármegye gyűléseinek adott otthont, és a nádor szintén a községben tartott gyűléseket. A keddi ünnepségre nagyon sokan érkeztek, környező településekről is.
A rendezvényen a Siklósi és Sellyei Járás hagyományőrző együttesei léptek fel, volt középkori katonai, illetve lovasbemutató, a roma kultúráról, értékekről és a társadalmi felzárkóztatásról pedig előadásokat hallgathattak az érdeklődők. A térség és a település helyi termékei és a roma gasztronómiai hagyományai is a kilátogatók elé tárultak a kitelepülő termelők által. A rendezvényre kilátogatókat állófogadás várta.

Hagyományőrző zenekarok, illetve a település tanulóinak előadásai még színesebbé tették a programot, megemlékezve Siklósnagyfalu történelmének legfontosabb eseményeiről. A gyerekeknek légvárral kedveskedtek, késő este pedig tűzijátékkal zárták a programot.

A program kiemelt része volt az is, amikor a „Siklósnagyfalu díszpolgára cím”, valamint „Siklósnagyfalu közösségi életéért” díjátadására kerül sor.

– A díszpolgári címet Petrovics József, Kovács Dezső, Piroska Lőrincné és Orsós Mihály kapták. Ők mindannyian itt élnek, helyi lakosok, sokat tettek a településünkért, illetve szűkebb és tágabb környezetükben is tiszteletre méltó emberek. Mellettük tízen kaptak közösségi munkáért díjat. Jövőre, ha mi maradunk a képviselő-testületben, szeretnénk olyan embereknek is átadni ezeket a rangos elismeréseket, akik ugyan nem Siklósnagyfaluban élnek, de nagyon sokat tettek már Siklósnagyfaluért, illetve az itt élő emberekért.

A település vezetői

A csaknem ötszáz lakosú község polgármestere Kosztics József. Alpol-gármester: Petrovics Tibor és Kovács Ottó. A képviselő-testület további tagjai: Jovánovics Tibor, Kopnyik József. A roma nemzetiségi önkormányzat: Jovánovics Tibor (elnök), Ignácz Zorán, Kopnyik József. Siklósnagyfalu Alsószentmártonnal alakított közös önkormányzati hivatalt, amelynek székhelye Siklósnagyfaluban működik, jegyző dr. Tamás Gábor, hivatalvezető Ottó Krisztián. Jogtanácsos: dr. Martina Ildikó. Háziorvos: dr. Varga Dániel. Védőnő: Földi Mária. Házigondozó: Tesch Józsefné. Az óvoda megbízott vezetője: Tóth Tünde. Könyvtáros: Piroska Lőrincné.
Az önkormányzat címe: 7823 Siklósnagyfalu, Kossuth Lajos utca 8/A. Telefon: 72/701-825.

Az idén is várható szociális tűzifa

Az önkormányzat az elmúlt években is részt vett a kormány által biztosított szociális tűzifa programban. Mint Kosztics József polgármester elmondta, az idén összesen 290 köbméter tűzifa megvásárlására pályáztak támogatásért. A lakók által benyújtott kérelmek alapján, a rászorultsági alapot figyelembe véve döntött a testület a fa kiosztásáról. Családonként 1-3 köbméter tűzifával tudtak segíteni a fűtési költségek csökkentésében.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Új műsorral jelentkezik Várkonyi Andrea
Bajnokok Ligája
A címvédő Liverpool kikapott az Atlético Madridtól
A magyar széppróza napja / 6 órája
Gálaműsorral ünnepelt a Petőfi Irodalmi Múzeum
Novellaíróversennyel, antológiabemutatóval és koncerttel várták az érdeklődőket.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ ZSOLT pécsi, volt görcsönyi lakos, drága életének 50. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2020. február 21-én 13 órakor lesz a görcsönyi temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló családja
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy a Jóisten magához szólította PATAI JÓZSEFNÉ Niessel Katalin szederkényi lakost. Temetése 2020. február 21-én a 15 órakor kezdődő gyászmise után lesz a szederkényi temetőben. A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Fájó szívvel tudatjuk, hogy HOFSCHAUER PÉTER olaszi lakos, 88 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 20-án a 13 órakor kezdődő gyászmise után lesz a hidori temetőben. A gyászoló család
Fájó szzívvel tudatjuk, hogy FISCHER ISTVÁNNÉ nagykozári lakos, 95 éves korában elhunyt. Temetése február 20-án a 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a nagykozári temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HEVESI GYULÁNÉ Stranczinger Etelka 81 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. február 21-én 13.30 órakor lesz a Pécs-vasasi temetőben. Gyászoló szerettei
Mindazokkal tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk BARANYI ZOLTÁNNÉ Marcsi 63 éves korában örökre itt hagyott bennünket. Temetése 2020. február 21-én 13 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Mély fájdalommal és összetört szívvel tudatjuk, hogy drága férjem, édesapánk, apósom, nagypapánk, dédipapám és sógorunk LESNIK JÓZSEF 74 éves korában elhunyt. Emléke szívünkben örökké tovább él. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. február 20-án 12.30 órakor lesz a Pécs-somogyi temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, nagymamám, dedém JÄGER JÁNOSNÉ Nemes Alojzia volt mohácsi anyakönyvvezető 87 éves korában, váratlanul elhunyt. Temetése 2020. február 20-án a 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Gyászolják: lánya, unokája, dédunokája, veje, unokamenye
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy UJVÁRI GÁBOR JENŐ 54 éves korában, váratlanul elhunyt. Temetése 2020. február 28-án 13 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Gyászoló szerettei
"Úgy voltál jó, ahogy voltál, csak még lennél, csak még volnál." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk FÁBJÁN NAGY FERENC halálának 3. évfordulóján. A szerető család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak akik MATUS LAJOSNÉ temetésén részt vettek, gyászunkban osztoztak. Gyászoló szerettei
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy GRONDZSÁKNÉ NEMESHEGYI BEATRIX ny.rendőr alezredes egykori pécsi lakos február 8-án váratlanul elhunyt. Búcsúztatása 2020. február 22-én 11 órakor Dunabogdányban lesz, a katolikus temető ravatalozójában. Gyászolják férje, családja és barátai
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapánk FERECSKÓ SÁNDOR egy szép téli napon, örökre itt hagyott bennünket. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 17-én, hétfőn 13.30 órakor lesz a Pécs-vasasi temetőben. Gyászoló családja
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy testvérünk, férjem, édesapánk, nagypapánk GELENCSÉR GYÖRGY 70 éves korában csendesen eltávozott közülünk. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 21-én a 14 órakor kezdődő gyászmise után 14.30 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájában. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SPON FERENC GYULA szentlőrinci lakos a BÉV volt hidegburkolója, 67 éves korában elhunyt. Temetése február 18-án 14 órakor lesz a királyegyházai temetőben. A gyászoló család