Érdekességek a tojásról, amit nem biztos, hogy tudtál

A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. Magyarországon évente 2,3 milliárd tojás fogy, ami egy személyre vetítve 240 darabot tesz ki. A tojásnak számos jótékony hatása van az egészségre. 

 

Fotó: Agrármarketing Centrum

A tojás ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka. Rendszeres fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. Fogyasztjuk rántottaként, omlettként, főtt tojásként, buggyantott tojásként, felhasználjuk süteményekhez, főételekhez.

A tojás elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak.

A tojásételek legnagyobb előnye, hogy ételeink közül a legjobban működtetik a gyomor- és bélrendszer emésztésért és az anyagcseréért döntően felelős szakaszát, ráadásul könnyen fogyasztható mennyiségben.

A Tojás felhasználása

A tojást általában reggelire fogyasztjuk, tükörtojásként, lágy-, vagy kemény főtt tojásként, omlettként, vagy rántottaként. Sokan azt hiszik, hogy a rántotta elronthatatlan, pedig vannak trükkök, amiket muszáj betartani ahhoz, hogy tökéletes legyen.

Fotó: Agrármarketing Centrum

Íme néhány praktika a tökéletes rántottához.

Ne adj hozzá tejet!
Rántotta készítéshez lehetőleg tanyasi tojást használj: ennek a legszebb a sárgája. Ne adj hozzá vizet, tejet vagy tejszínt, mert ezektől a rántotta kiszárad, ahelyett hogy laza lenne. Egy pici tejföllel dúsíthatod, ettől krémes állagú marad.

Verd fel jól!
A tálba ütött tojásokat egészen addig verd villával vagy habverővel, amíg a sárgájuk és a fehérjéjük maradéktalanul elkeveredik.

Ne hagyd állni az elkevert tojást!
Tedd fel a serpenyőt a tűzre, és csak utána kezdd el verni a tojást, hogy rögtön ráönthesd a már kellően felhevült zsiradékra.

Ne siesd el a fűszerezést!
A túl korán hozzáadott sótól és borstól a tojás elkezd vizesedni. Ezért csak felhabosítás után ízesítsd a fűszerekkel.

Állítsd be a sütési hőmérsékletet!
Miután a meleg serpenyőbe öntötted a tojásos keveréket, a közepesnél valamivel alacsonyabb fokozaton hagyd megszilárdulni, hogy szaftos maradjon.

Kívülről befelé kevergess!
Mindig a serpenyő széléről a közepe felé haladva dolgozz egy lapos fakanállal vagy műanyag lapáttal, mert a tojás a széleken előbb megszilárdul. Nagyobb darabos rántottához előbb hagyd kissé megdermedni a serpenyőbe öntött keveréket.

A tojás nagyon sokféleképpen felhasználható, kiváló alapanyag szendvicskrémhez is. A tojáskrémet kedvünkre ízesíthetjük zöldfűszerekkel, mustárral, tejföllel.

Tojáskrém

Hozzávalók:
4 db tojás

bors
1/2 fej vöröshagyma (vagy lila hagyma)
4 dkg vaj
1/2 pohár tejföl
1 ek mustár
petrezselyemzöld (aprítva)

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk és lereszeljük sajtreszelőn. Megsózzuk, megborsozzuk, és apróra vágott hagymát teszünk bele. Habosra keverjük a vajat, a tejfölt és a mustárt, majd hozzáadjuk a tojáshoz. Meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, összekeverjük, és a hűtőbe tesszük néhány órára.

A tojás frissessége

A tojás hivatalosan 28 napig fogyasztható, tárolása +5 és +18 °C között javasolt, magasabb hőmérsékleten tárolva rövidebb ideig lesz fogyasztható. Fagyasztással ugyanakkor a fogyaszthatósági ideje növelhető is.

Fotó: Agrármarketing Centrum

Tápanyagtartalma

A tojásnak nagy a biológiai értéke, ezért – némi túlzással – egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve. Tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek, ezért királyi tápláléknak minősül, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, melyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol.

A tojást méltán nevezik óriás vitamintablettának, ásványi koktélnak, hiszen a csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben. Tartalmazza még a bőrvitaminként is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint nátriumban bővelkedik. Magas a tojás szelén-, és az agy számára oly fontos kolintartalma.

Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. Átlagos tápanyagtartalma:
75 kcal
5,4 gramm fehérje
4,8 gramm zsír
0,3 gramm szénhidrát.

Mivel más ételekhez képest igen kicsi a kalóriaértéke, ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

A tojásfehérje és -sárgája szinte teljes egészében, 95-98%-ban emészthető: a főtt fehérje könnyebben, mint a nyers. A szokásos főzés-sütés közben nem vesztenek értékükből, csupán a túlságosan hosszan tartó magas hőmérsékleten károsodnak. Egész tojás fogyasztásakor a sárgája enyhíti vagy kivédi a fehérje esetleges allergizáló hatását.

Jótékony hatásai

A tojás jótékony hatással van a szív egészségére. Az egészséges felnőttek körében a tojás nem növeli meg a szívbetegségek vagy a stroke kialakulásának veszélyét. A tojásevés csökkentheti a vérnyomást, emellett a tojás nagyszerű forrása a kolinnak is, mely fontos szerepet tölt be a homocisztein nevű aminosav lebontásában, mely megnövelheti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét.

Kevés telített zsírt tartalmaz, viszont sok omega-3 zsírsavat, ami véd a szívbetegségekkel szemben, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt.

Már egy tojás is tartalmazza azokat az esszenciális vitaminokat, melyek segítenek, hogy egészségesnek érezzük magunkat: az E-vitamin a szelén segítségével megvéd néhány krónikus megbetegedéstől. Az A-vitamin védi a bőrt, támogatja az immunműködést, valamint javítja a látást.

Egy tojást tartalmazó reggeli a telítettség érzetét nyújtja. Ez szerepet játszik a testsúlycsökkentés, illetve a testsúly megtartásának elérésében. A tojás fehérjéi okozzák a hosszan tartó teltség érzetét, és ez hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához.

Már egy tojás is tartalmazza a naponta szükséges kolinbevitel 26%-át. A kolin szükséges a sejtek normál működéséhez, segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint segíti a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődését.

Energiát ad.

A tojás erősíti a fogakat és a csontokat.

Segít a fogyásban.

A Tojás Világnapja

A Tojás Világnapját a Nemzetközi Tojás Szövetség (International Egg Commission, IEC) hozta létre 1996-ban. Célja elsősorban a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása, a tojás renoméjának visszaállítása, valamint a táplálkozásban betöltött szerepének kiemelése. A Tojás Világnapját 1996 óta minden évben október második péntekjén ünneplik meg világszerte különféle rendezvényeken.

Az idei évben a Tojás világnapja alkalmából „Tévhitek helyett tájékozódj!” mottóval indított fenntarthatósági kampányt a magyarországi Tojásszövetség, melyben egy animációval mutatják be, hogy a tartásmód nincsen hatással a tojás minőségére és beltartalmi értékeire, ugyanakkor az EU-konform ketreces tartástechnológiának a legkisebb az ökolábnyoma és az üvegházhatása.

Bővebb információ:
Agrármarketing Centrum weboldalán és Facebook oldalán.

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. támogatásával.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Akár tíz évig is velünk maradhatnak az eldobált csikkek
ünnepi készülődés
Visszafogott és meghitt lesz az idei advent Pécsen
atlétika / 24 perce
Kiderült, mikor rendezik jövőre a Gyulai Memorialt
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) kiadta második számú egynapos sorozatának, a Kontinentális Kör Arany versenyeinek 2021-es naptárát.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HENGL HERMANNÉ Halmos Anna ellendi lakos, 89 éves korában elhunyt. Temetése 2020. december 2-án a 13.30 órakor kezdődő gyászmise után lesz az ellendi temetőben. Köszönetet mondunk azoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy WILD JÁNOS életének 87. évében elhunyt. Temetése 2020. december 3-án a 11 órakor kezdődő gyászmise után lesz a bogádi temetőben. A gyászoló család
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BODONYI FERENCNÉ Széll Ilona 81 éves korában, súlyos betegség után örökre megpihent. Szeretett halottunktól 2020. november 28-án, szombaton 13 órakor a bogádmindszenti temetőben végső búcsút veszünk. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BERANEK FERENC baksai lakos, 75 éves korában örökre megpihent. Temetése 2020. december 1-én 13 órakor lesz a baksai temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Emléke szívünkben örökké él. Gyászolják: édesanyja, felesége, gyermekei, menye, unokája, nővére és gyermekei, unokatestvérei és mindazok, akik szerették
Fájó szívvel tudatjuk, hogy édesanyánk ZSUPÁN IMRÉNÉ 84 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. december 1-én a 11.30 órakor kezdődő gyászmisét követően 12 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájában. Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik szeretett édesanyánk temetésén részt vettek vagy más módon fejezték ki együttérzésüket. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KECE ZOLTÁN sellyei lakos, 79 éves korában elhunyt. Temetése 2020. december 1-én 14.30 órakor lesz a sellyei református temetőben. A gyászoló család
Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik TÓTH SÁNDOR temetésén részt vettek, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy POHL JÓZSEFNÉ Bayer Erzsébet 93 éves korában elhunyt. Temetése 2020. november 28-án, szombaton, 11 órakor lesz a pécsváradi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utólsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy CZENGRUBER JÓZSEF TAMÁS Cenu tragikus hirtelenséggel, 32 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. november 30-án 14 órakor lesz a szigetvári Turbéki temetőben. Gyászoló szerettei
„Az idő múlik a fájdalom marad, de szívünk mélyén mindig velünk maradsz." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk TRUBICS JÁNOS halálának 5. évfordulóján. Felesége, fiai és családjaik
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapám, nagypapánk, dédink SZTANKÓ JÁNOS 88 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2020. december 3-án 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk SOKÁCZ MÁRKNÉ Imrő Erzsébet pécsi lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2020. december 1-én 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk GALLAI JÓZSEF VILMOS 73 éves korában elhunyt. Temetése 2020. december 1-én a 13.30 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY IMRE volt E.ON dolgozó hoboli, volt vásárosbéci lakos 65 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése november 26-án 11 órakor lesz a szigetvári Kanizsai temetőben. Gyászoló szerettei
Mérhetetlen fájdalommal, de a jó Isten akaratát elfogadva tudatjuk, hogy CSORBA LAJOS sellyei lakos 74 éves korában elhunyt. Végső útjára 2020. november 28-án, szombaton 14 órakor kísérjük a sellyei temetőben. Gyászoló szerettei