szponzorált tartalom

2018.08.15. 10:00

Érkeznek a fiatalok Kővágószőlősre

Az utóbbi években egyre több fiatal család választja otthonául a jó fekvésű és klímájú települést.

A Mecsek déli lankáján, a meredek Jakab-hegy tövében fekszik a kis baranyai település, amely a megyeszékhelytől, Pécstől mindössze 10 kilométerre, közúton jól megközelíthető helyen található. Elmondható róla, hogy a lakossága évek óta nem csökken, hanem gyarapszik, jelenleg 1350-en lakják.

A helyiek a rendszerváltás óta nagy hangsúlyt helyeznek a nemzeti ünnepek (március 15., augusztus 20., október 23.) méltó megünneplésére. Fontosnak tartják, hogy a gyermekek nevelésében kellő hangsúlyt kapjon a nemzet- és a magyarságtudat erősítése. Az önkormányzat törekvései e tekintetben is találkoznak a helyi iskola és óvoda tantestületével. A ünnepi műsorok gerincét mindig a diákok adják. Természetesen a kisebbségi önkormányzat és a civil szervezetek is részt vesznek a szervezésében.

– Ma érkezik a falunkba a Rautio finn testvértelepülés küldöttsége, akik az augusztus 20-ai falunapon vesznek részt – mondta el lapunknak Sándor Tibor, a község vezetője. – A finnekkel a kapcsolatot 2004-ben vettük fel. Most rengeteg olyan programmal szeretnénk meglepni vendégeinket, hogy sok szép emléket vihessenek haza. Ennek a megszervezésében a helyi civil szervezetek jelentős részt vállaltak.

Így már természetes, hogy a község vezetősége és a civilek között jó a kapcsolat. Az önkormányzat évente négymillió forinttal támogatja őket, hogy minél több programot tudjanak szervezni. Többek között a Zsongorkő Baráti Kört, a Csipkebogyó Faluszépítő és Kulturális Egyesületet, a nyugdíjasklubot és sportkört részesítik támogatásban.

Az önkormányzat egyik legnagyobb bevétele, évi 15 millió forint, a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs és Területfejlesztési Önkormányzati Társulástól származik, melynek az alapító tagja Kővágószőlős. A társulás célja, hogy a nukleáris hulladék végleges elhelyezéséről, a kutatás munkálatairól objektív tájékoztatást kapjanak a környék lakosai. Hamarosan a lakosok között egy felmérést készítenek, hogy mennyire hatékonyan működik a társulat.

Nagy segítséget nyújt az önkormányzatnak, hogy a volt uránbánya területén lévő épületeket vállalkozások vették ki, így az ő adójukból is jelentős beruházásokat hajthatnak végre a településen.

 

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában