szponzorált tartalom

2018.04.03. 10:14

Erősítik a közösségeket

Egy közösség attól valódi, hogy tagjai ismerik, tisztelik a többieket, tudják, kivel mi történik, a bajba jutott társaknak segítséget nyújtanak, ismerik egymás történeteit, a közös történeteket megőrzik és bemutatják a hozzájuk érkezőknek. Több olyan TOP pályázat is létezik, mely ezen értékek mentén segít a közösségépítésben.

Mészáros B. Endre

Egy közösség attól valódi, hogy tagjai ismerik, tisztelik a többieket, tudják, kivel mi történik, a bajba jutott társaknak segítséget nyújtanak, ismerik egymás történeteit, a közös történeteket megőrzik és bemutatják a hozzájuk érkezőknek. Több olyan TOP-pályázat is létezik, mely ezen értékek mentén segít a közösségépítésben.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program helyi identitást erősítő pályázatairól van szó – tudtuk meg Nagy Csabától, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökétől, aki tartalmi részletekbe is beavatja az olvasókat.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy ezekkel a pályázatokkal a helyi közösségeket segítsük. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy összegyűjtsük, megőrizzük helyi értékeinket, hiszen ez turisztikai és gazdasági lehetőségeket is teremthet – hangsúlyozta Nagy Csaba.

Étel és viselet

Burján István néprajzkutató a közösség összetartó erejét emeli ki:

– A tárgyakban, viseletben – mert korábban minden egyes településnek volt egy-egy jellegzetes viselete –, hagyományokban, jeles napokban, ünnepekben, eleink ételreceptjeiben él tovább a közösség. Az elmúlt évek munkájának köszönhetően olyan elfeledett néphagyományok vagy népi ételek élik reneszánszukat, mint például az ormánsági fehérhurka fesztivál és újra felfedeztük a drávai halakat, például a mundéros csukát.

– Piskón a lakosságot, a nemzetiségi önkormányzatokat, a civil szervezeteket kérdezzük meg, hogy milyen programokat szeretnének, de az máris bizonyos, hogy lesznek itt hagyományőrző programok és helyi értéktár. A mai értékeket is felmérjük – mondja Orsós Margit, Piskó polgármestere.

– Van egy méhészetünk, helyi amatőr festőink és foltvarró klubunk is, ezek mind-mind kiemelten értékesek számunkra. Emellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy a település lakói megismerjék egymást, megmutassák saját különleges értékeiket, legkedvencebb receptjeiket, családi történeteiket, fotóikat, erre tervezzük a szomszédünnepet.

Irodalmi falunap

Vargán Sásdi Sándor író pályafutását szeretnék megismertetni a helyiekkel. Az alkotó a népi írók nemzedékéhez tartozott, és nem utolsósorban a kis Sásd melletti településen született.

– Sásdi Sándor számos könyvét összegyűjtöttük, az egykori házában mutatnánk be egy hagyományőrző rendezvény keretében, ahová a környékbeli településekről is hívnánk embereket. Szeretnénk összekapcsolni a július végi falunappal, ahol régi hagyományokat is felelevenítenénk, fánkot, kuglófot és kenyeret sütünk. Van egy kemencénk a faluház udvarában, 2016-ban készült egy kőműves oktatás keretében, ez is a közösséget építi – mondja Lukácsné Lenbach Anita, Varga polgármestere.

– A kistelepüléseknek nagyon nagy szükségük van közösségépítésre, hiszen az emberekben megvan az igény, az önszerveződési képesség viszont elveszett – fogalmaz Szekeresné Spang Lívia, Kákics településvezetője. – A faluban Kiss Géza református lelkésznek, az Ormánság kutatójának emlékét szeretnénk őrizni, ez a pályázat pedig lehetőséget nyújt arra, hogy több rendezvényt tartsunk, kiadványokat adjunk ki, amelyek közvetlenül eljutnak a helyiekhez.

Tárlat a háborúról

– Drávaszabolcs 2016-ban ünnepelte 800 éves évfordulóját, a jubileumra helytörténeti könyv készült, amely a környező települések életét is leírja. Emellett szeretnénk a második világháborús időszakot bemutató állandó kiállítást létrehozni, erről már megkezdődtek az egyeztetések a megyei múzeummal. Van egy épületünk, amit átépítenénk, közösségi házként funkcionálna, ott kaphatna helyet a kiállítótér – összegzett a pályázati elképzeléseikről Baráth Attilámé, a község polgármestere.

– Mozsgón települési értéktárat szeretnénk kialakítani, ahol összegyűjtenénk a családoktól a tárgyi emlékeket, régi fotókat, visszaemlékezéseket, abból építkezni a jövő számára, iránymutatást adni – mondja Kovács Zsolt polgármester, majd hozzáteszi: – szeretnénk összefogni a közösségeket, olyan programokat biztosítani, mint a hagyományos ételek készítése, helyi termelőket meglátogatni, a sajtkészítés rejtelmeit elsajátítani, és a népi hagyományt bemutató foglalkozásokat tartani gyermekek számára.

A programban tíz pályázat keretében közel hetven település vesz részt. A pályázók egy része már megkötötte a szerződést, a többi pályázat esetében pedig már döntött a Baranya Megyei Önkormányzat.

A helyi identitásukat pályázati úton is megerősítő települések

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program helyi identitást erősítő pályázatairól van szó – mondta Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke. Akik pedig ezen TOP-pályázatokra jelentkeztek:

Vajszló, Kémes, Kórós, Adorjás, Piskó, Vejti, Zaláta, Kákics, Okorág, Drávafok, Bogdása, Sósvertike, Drávasztára, Mozsgó, Almáskeresztúr, Csertő, Szulimán, Szentlászló, Almamellék, Ibafa, Drávaszabolcs, Matty, Alsószentmárton, Gordisa, Ipacsfa, Drávapalkonya, Kovácshida, Varga, Felsőegerszeg, Mindszentgodisa, Baranyajenő, Gödre, Szágy, Szabadszentkirály, Gerde, Velény, Pécsbagota, Sumony, Szentdénes, Királyegyháza, Komló, Bikal, Egyházaskozár, Hegyhátmaróc, Kárász, Köblény, Magyaregregy, Mánfa, Máza, Szalatnak, Szárász, Szászvár, Tófű, Vékény, Hosszúhetény, Töttös, Bezedek, Lippó, Ivándárda, Sárok, Kislippó, Márok, Kásád, Bükkösd, Dinnyeberki, Hetvehely, Szentkatalin, Okorvölgy, Boda.

Közösségteremtő ünnep, bibliai alapokon

Bóly Húsvéthétfőn zajlik az Emmausz-járás, mely több mint száz évre visszanyúló, német nemzetiséghez kapcsolódó keresztény szokás.

Húsvéthétfőn a délelőtti kálvária-dombi szentmise után megtelnek emberekkel a bólyi pincesor présházai. A családok, baráti társaságok meghívásra érkeznek, de sokan több helyre is betérnek látogatóban.

Ilyenkor közösen fogyasztják el a húsvéti ételeket és a pincegazda kínálta borokat, a gyerekeket és a felnőtteket szabadtéri játékok várják és énekszótól, zenétől, beszélgetéstől hangosak a pincesorok. A kölcsönös ismerkedésre, a közösségi kapcsolatok megerősítésére, újak kialakítására teremt ez az ünnep lehetőséget, kimondatlanul is szimbolizálva a bibliai Emmausz-történet lényegét: meghívlak asztalomhoz, hogy megtudd, ki vagyok.

A Bólyba az 1700-as években betelepült németek által kialakított szokást ma már a II. világháború után betelepített felvidéki magyarok és a rendszerváltás után pincetulajdonossá váló, bólyi gyökerekkel nem rendelkező családok is magukénak érzik.

Új projektben fejlesztik a szigetvári gyógyhelyet

Szigetvár A szigetvári gyógyhely komplex fejlesztése címmel indul új projekt, melynek nyitórendezvényét a városi polgármesteri hivatalban (Zrínyi tér 1.) rendezik április harmadikán, kedden 11 órakor. Szigetvár ugyanis 640 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése” tárgyú pályázati kiíráson a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül. A 671 millió forint összköltségvetésű projekt célja Szigetvár 2020-ra egy egységes megjelenésű, komplex turisztikai termékké történő fejlesztése, amely egymást kiegészítő kulturális és gyógyturisztikai attrakcióival vonzza a látogatók sokaságát. A tervezett beruházás főbb elemei a természetes gyógytényezőt kiegészítő rendszeres, kulturális, művészeti rendezvények, fesztiválok lebonyolítására alkalmas infrastrukturális feltételek fejlesztése, a turisztikai szezont meghosszabbító, egész évben működő turisztikai termékek, szolgáltatások fejlesztése, infrastrukturális fejlesztések, településfejlesztési jellegű beruházások (parkolók és közlekedési feltételek fejlesztése), vonzó városkép kialakítása, marketing és egyéb tevékenységek.

A projektindító részletes programja:

11.00–11.15: Dr. Vass Péter polgármester köszöntője

11.15–11.30: Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár megnyitó beszéde

11.30–11.45: Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnökének beszéde

11.45–12.00: Projektbemutató

 

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában