szponzorált tartalom

2018.03.28. 08:00

Ez bevált: idén is irány az erdő!

A Mecsekerdő idei évre összeállított rendezénynaptára ismét sokszínű és változatos programokkal igyekszik minden korosztályt kicsalogatni a természetbe. A programok között akadnak teljesen új kezdeményezések, de nem hiányoznak a legnépszerűbb túrák és rendezvények sem.

A Mecsextrém Park sajnos még a tavaszi szünetben sem tud kinyitni a kitartóan csapadékos időjárás miatt, pedig több újdonságot is hoz ez a szezon. A programok és szolgáltatások bővítése mellett egy új és izgalmas játékelem is várható, ami minden bizonnyal sokak kedvence lesz. Májustól szombatonként már gyermeknapközi és játszóház is várja a 6–14 év közöttieket képzett animátori felügyelettel, szervezett foglalkozással és játékhasználattal. Nyáron ismét suhannak a bobok a péntek éjszakákon, sőt, a legbátrabbak két alkalommal a kötélpályát is kipróbálhatják majd esti sötétségben. Ősszel pedig ismét a park lesz a Mecseki Láthatatlanok Nyomában teljesítmény- és emléktúrák rajt/cél állomása.

A tavaly útjára indított interaktív erdészeti túrákhoz idén már három alkalommal is lehet csatlakozni. A különböző tájegységek páratlanul gazdag erdőállományaiban vezetett kirándulások során a résztvevők közelebbről ismerhetik meg az erdő életét, a benne zajló természetes és mesterséges folyamatokat, az erdőkezelés különböző kihívásait. Mindezt az erdőket legjobban ismerő, szakavatott vezetők, az erdészek segítségével, akik nem csak beavatják, de játékos feladatokon keresztül be is vonják az érdeklődőket sokrétű munkájuk rejtelmeibe. Áprilisban a Kelet-Mecsekbe kalauzolnak bennünket, ahol egy ősi erdei mesterség, az üvegművesség nyomába eredhetünk, júniusban Szentegáton kalandozunk a „Dráva-sík katedrálisai” között, míg szeptemberben a Zengő meghódítása közben többek között a véderdő fontosságával ismerkedhetünk.

Az immár a Baranya Megyei Értéktárban is szereplő Zselici Csühögő április 21-től menetrendszerűen közlekedik (hétvégenként és ünnepnapokon). A tavalyi beruházásnak köszönhetően az állomásépület, a szerelvények és megállók is gyönyörűen megújultak. A hagyományoknak megfelelően május második szombatján kerül megrendezésre az Almamelléki Erdei Vasút napja, ám előtte húsvétkor, majd év végén Mikuláskor sem maradnak ki a közkedvelt ünnepi járatok. Emellett nyár végén izgalmas programnak ígérkezik az éjszakai vonatozás és túra, vagy az „Előzd meg a kisvasutat” című örömfutás is Sasréten.

Természetesen ez a nyár sem telhet el különleges erdei táborok nélkül. A 6–14 éves gyerekek részére a Mecsextrém nyári napközis kalandtáborai ígérnek izgalmas élményeket. Amellett, hogy egész nap játszhatnak az alpesi kötélparktól kezdve az erdei bobon keresztül a kalandvárig szinte minden játékon, számos kirándulás és program teszi változatossá a napokat. A táborok idén június 18-tól folyamatosan indulnak heti turnusokban.

Aki pedig az „ottalvósra” szavaz, kedvére válogathat az erdészeti erdei iskolák táboraiból – az erdei kirándulások, esti tábortűz, éjszakai csillag- vagy vadlestúrák lehetőségére úgyis minden gyermek szeme felcsillan. A Zselic mélyén a népszerű Kis Vuk felfedező- és Nagy Vuk kalandtábor mellett idén először Hobbit kincskereső táborba is lehet majd jelentkezni, a Nyugat-Mecsekben fekvő Sás-völgyben pedig a Magonc-, Gyalogcincér- és Fűben-fában játék táborokban kötnek a gyerekek maradandó barátságot nem csak egymással, de garantáltan a természettel is.

A friss programfüzet beszerezhető a Rét utcai központban, a Tourinform irodákban, valamint a rendezvényeken, továbbá az interneten is elérhető (Mecsekerdő honlapján a Turizmus menüpont alatt).

Emellett érdemes követni a Mecsekerdő és a Mecsextrém Park Facebook-oldalait is, hogy ne maradjon le az aktuális programokról és hírekről.

Áprilisi vonzó programok

Április 7. és 21. Hosszúhetény, 9.30, Gazos túra – ehető növények és virágok a Mecsekben*

Április 15. Sasrét, 10.00, Tavaszköszöntő túra a Csepegő-kőhöz*

Április 21. Sasrét, 10.00, Vándorlás forrástól forrásig*

Április 22. Mecsextrém Park, 10.00–18.00, Föld Napja a MEX-ben – Rajz- és verspályázat

Április 28. Kövestető, 9.30, Interaktív erdészeti túra a Kelet-Mecsekben* (Esőnap: május 5.)

* A programra előzetes jelentkezés szükséges!

A tavaszi erdei programokkal kapcsolatos bővebb, részletes információ olvasható: mecsekerdo.hu, illetve facebook.com/mecsekerdo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában