szponzorált tartalom

2020.08.24. 10:37

Fákkal ültették tele a falut

Több beruházás is megvalósult a településen az elmúlt évben, de maradtak megoldandó problémák is. Borjád polgármesterét, Schäffer Tibort kérdeztük a községben zajló fejlesztésekről.

Tavaly befejeződött a Bólyi Agglomerációs Szennyvíz-beruházás, mely után a borjádi ingatlantulajdonosok 85–90 százaléka rá is kötött a hálózatra. Schäffer Tibor polgármester elmondta, gyorsan élt a lakosság a lehetőséggel, ami jól mutatja, mennyire rég várt beruházás zárult le.

Az önkormányzat tavaly a Magyar Falu Program keretében nyert támogatást egy falubusz beszerzésére, melyet már januárban megrendeltek, de a járványhelyzet miatt várhatóan csak ősszel tudják átvenni az új gépjárművet. Az óvoda felújítására szintén nyertek pályázati forrást, itt az épület külső-belső felújítását egyaránt megcélozták, de téves pályázati döntésfolyamatok miatt most várják a módosítási lehetőséget, hogy ne csak a külső felújítások, hanem az ennél sokkal szükségesebb belső munkák – mint a vizesblokkok felújítása – is megvalósulhassanak. Az eszközök egy részét beszerezték, a többit pedig akkor fogják, amikor kiderül, lehet-e módosítani a pályázaton.

– Tavaly a zártkerti utak felújítására is nyertünk támogatást, melynek köszönhetően a pincesoron és még egy szakaszon stabilizált földutakon közlekedhetnek az ingatlantulajdonosok. Emellett sikerült az E.ON-nal egyeztetni az ottani villamoshálózat kiépítéséről, a terveztetés, engedélyeztetés, szorgalmi jogok rendezése hosszúra nyúló időszaka után a múlt héten a szolgáltató elkezdte az oszlopok állítását, így hamarosan minden gazda áramhoz juthat – mondta Schäffer Tibor.

Szintén a Magyar Falu Programban nyert összegből a temetőben egy urnafalat alakítottak ki. Régi kívánsága volt a településen élőknek, hogy a korral haladva az urnás temetést is meg lehessen valósítani.

Sajnos a közterületek karbantartásához szükséges munkagépekre beadott pályázatuk tavaly és az idén is tartaléklistára került. A községvezető elmondta, a zöld területek kezelése egyre nehézkesebb, hiszen mindösszesen két közmunkásuk van, így elképzelhető, hogy egy vállalkozót kell megbízni a zöld felületek karbantartásával. Főként azért is, mert a korábbi tervezésnek megfelelően elvégezték a fásítást, a falu területén gömb kőrist és gömb akácfákat telepítettek, illetve kiskertet alakítottak ki. Ezen területek gondozására is megoldást kell találniuk, gépek és közmunkás híján jelenleg az egyik képviselő önszorgalomból végzi ezt a feladatot.

A polgárőr-egyesület is egy beadott pályázat elbírálására vár, pozitív döntés esetén egy terepjárót szeretnének vásárolni, mely a járőrtevékenység mellett az árvíz-védekezés figyelőszolgálatánál lenne számukra hasznos.

Érződik a falusi csok hatása, felpörgött az ingatlanpiac

Az éves rendezvények más kistelepülésekhez hasonlóan Borjádon is elmaradtak, és a bizonytalan helyzet miatt a szüreti fesztivált sem tartják meg. Az idősek napi programról viszont nem szeretnének lemondani. Mindenképpen szabadtéren rendeznék csak meg, mivel azonban az időjárás ekkor már eléggé hűvös, így azt tervezik, hogy minden idős lakót otthonában egyesével köszöntenének fel.

A polgármester szerint örömteli, hogy Borjádon is egyértelműen érezhető a falusi csok hatása, a községben elkezdett pörögni az ingatlanpiac, régóta árult házak keltek el, szeptembertől 4–5 ingatlan cserélt gazdát. Fiatalok és gyermekes családok is költöztek a településre, amely jól mutatja, hogy megnőtt az érdeklődés a falusi életre.

A település vezetői

A közel ötszáz lakosú Borjád polgármestere Schäffer Tibor. Alpolgármester: Heinek Gergő. A képviselő-testület további tagjai: Weisz Jácint, Keszler Henrik, Kiss Tamás. A Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Takács-Heinek Amáta, tagja Fejes Gáborné. A Bólyi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője dr. Kosztolányi Zsolt. Háziorvos: dr. Szabó Emőke. Védőnő: Lengyelné Guth Éva. Óvoda vezetője: Jakab Ildikó.

Egyesületek vezetői

SE labdarúgás: Markovics Milán, SE lábtoll-labda: Kleics Dávid, lövészklub: Nyers Gyöngyi, nyugdíjasklub: Kurucz Lászlóné, polgárőrség: ifj. Lukács János. Falugondnok: Weisz Jácint. Házi gondozók: Palik Aliz, Pauk Istvánné.

 

Címkék#borjád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában