pr-cikk

2021.01.25. 08:00

Felkészülnek a következő európai uniós pályázati ciklusra Harkányban

Az elmúlt években számos nyertes pályázatot tudhatott maga mögött a harkányi önkormányzat, ezen támogatott projektek megvalósulását követően most főként az elszámolással, illetve a következő pályázati ciklus előkészítésével foglalkoznak a hivatal munkatársai.

A következő európai uniós pályázati ciklus tervezése és előkészítése teszi ki a harkányi polgármesteri hivatal munkáját a jelenlegi időszakban. Dr. Markovics Boglárka, Harkány jegyzője elmondta, most még csak fejlesztési elképzelésekről, témakörökről lehet beszélni, de fontosak az előkészítő munkák, hiszen ha megjelenik egy-egy pályázati kiírás, akkor egy jól előkészített anyagot könnyebb a felhívásokhoz igazítani. A Baranya Megyei Önkormányzat és a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos már ezekkel kapcsolatban kért adatot az önkormányzatoktól, így a harkányitól is.

Jelenleg egy nagyon fontos európai uniós felhívás van a lakott területek belvízrendezésére, amelyre az önkormányzat pályázni tud, és fog is. A város határában végighúzódó Lanka-csatorna több településrészről levezeti a felgyülemlett bel- és csapadékvizet. A csatorna komplex rendezésére lenne szükség, hiszen az évek során csak részleges mederkotrásokat, kisebb felújításokat tudtak végezni rajta, viszont vannak a település területén olyan gócpontok, amelyeken komoly gondokat okoz a víz, különösen Terehegyen, a Munkácsy utcai lakótelepen, illetve a víkendtelepen is. A jegyző elmondta, e témakörben jól előkészített projekttervük van, és igyekeznek olyan pályázati anyagot összeállítani, amelyet támogatásra érdemesnek találnak a döntéshozók.

A város fejlesztési tervei között szerepelnek többek között olyan beruházások, mint közlekedésbiztonsági fejlesztések, városközpont kialakítása, az idősek nappali ellátását célzó szolgáltatás megteremtése. Emellett szeretnék a fürdő és a piac fejlesztését tovább folytatni, az üdülőtelep infrastrukturális fejlesztését folytatni, de szükségessé vált a szennyvíztelep felújítása és a szennyvízhálózat korszerűsítése is. Vannak olyan projekt­tervek, melyek tulajdonképpen készen állnak, a gyógyhely fejlesztésére például már engedélyes tervekkel is rendelkezik az önkormányzat, hiszen egy pár évvel ezelőtti pályázati kiírásra már benyújtották ezt az anyagot.

Nagyon sokszor okoznak gondot Harkány ivóvíz-ellátásban a folyamatos csőtörések is, amely nyilvánvaló jele annak, hogy a vízvezeték-hálózat is megérett a felújításra, ugyanakkor önerőből az önkormányzat csak a karbantartási, azonnali szükséges javítási munkálatokat tudja finanszírozni, a komplex hálózatfelújítás milliárdos nagyságrendű beruházás lenne. Egyelőre nem tudni, ilyen jellegű pályázati felhívások lesznek-e.

Fontosak a jól előkészített projekttervek

Harkány fejlesztési stratégiájának egyik sarkalatos pontja, hogy a város vezetése által elhatározott fejlesztések – illeszkedve a támogatási rendszerek célkitűzéseihez – minél több külső forrás bevonásával valósulhassanak meg. A jó minőségű projektek elsősorban alapos projekttervezést, pontos és teljes körű pályázatidokumentáció-összeállítást igényelnek, de a folyamatban kiemelkedő szerep jut a megvalósítás fázisának, valamint az abban résztvevő személyeknek.

A harkányi önkormányzat az elmúlt években is nagy hangsúlyt fektetett a pályázati tevékenységre, melynek köszönhetően több milliárd forint európai uniós forrást nyertek, így megújulhatott többek között a Zsigmondy sétány, a város valamennyi közintézménye, az őstermelői piac, elindulhatott a bölcsődei szolgáltatás, emellett számos színvonalas rendezvény gazdagította a város kulturális életét.

Az összeállítás

a Harkányi Önkormányzat

támogatásával készült.

Összeállította:

Rajnai-Zsíros Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában