szponzorált tartalom

2018.05.25. 10:00

Feltárul az ezeréves történelem a Pécsváradi Élményvárban

Látványos fejlődésen és változáson ment át az elmúlt néhány évben a Pécsváradi Élményvár, amely a céltudatos és eredményes munkának köszönhetően ma már a térség egyik meghatározó turisztikai célpontja lett.

Az önkormányzat 2009-ben döntött, hogy saját működtetésbe vonja az erősen leromlott állapotban lévő várat, kezdetben csak a múzeumot, majd egy évvel később a szállót is. Mint Gászné Bősz Bernadett, a Pécsváradi Élményvár szakmai vezetője elmondta, gyakorlatilag nem a nulláról, hanem alacsonyabb szintről kellett kezdeni a munkát, amelyhez komoly segítséget jelentett az elmúlt években elnyert két pályázat is. Ezek eredményeként rendbe tették az infrastrukturális hiányosságokat, új attrakciókat építettek fel, illetve újabb együttműködéseket alakítottak ki.

Várják a családokat

– Két évvel ezelőtt sikerült elérnünk azt a szintet, amikor már valóban a vendégekre és a programokra tudtunk koncentrálni, ez pedig megmutatkozott a látogatottságban és a vendégéjszakák számának növekedésében is. Az elmúlt években kialakultak azok a kapcsolatok – iskolákkal, cégekkel, szakmai szervezetekkel –, amelyekre hosszú távon is alapozhatjuk terveinket.

A várban több programot is kínálnak gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak és cégeknek csapatépítésre. A programok között szerepel például az íjászat, kovácsolás, bencés kalandjáték, hőspróba, Sasszem kerestetik! játék, vagy a Keresd a város kulcsát!, ami egy városnéző séta térképolvasással és kihívásokkal. Igyekeztünk több olyan programot kitalálni, amelyet a vendégek kísérő nélkül is, saját tempójukban végigcsinálhatnak.

Gászné Bősz Bernadett elmondta, elsősorban a családokat szeretnénk megszólítani programjainkkal, illetve azokat a csoportokat, akik értékelik a történelmi környezetet, jelent valamit a számukra, ha a szálló ablakán kinézve egy olyan romkertet láthatnak, amelyet sehol máshol nem találnak meg. A múzeumba sok osztály érkezik látogatóba, így a múzeumpedagógiai foglalkozásokat is erősítették, a Janus Pannonius Múzeummal közösen pedig egy mintaprojektben is részt vettek.

Több nyelven is beszélnek

– Úgy gondolom, egy államalapítási emlékhelyen kiemelt feladatként kell kezelnünk, hogy a jövő múzeumlátogató generációját is neveljük, és felkeltsük az érdeklődésüket. Tapasztalataink szerint az osztálykirándulásokat követően gyakran visszatérnek a gyerekek a szülőkkel is, hogy az egész család megismerhesse a várat és történelmét. Ugyanakkor szervezett nyugdíjas csoportok is gyakran érkeznek, ezért többféle tárlatvezetést kínálunk – más ragadja meg a kisiskolásokat, a gimnazistákat, vagy az idősebb korosztályt –, így magyarul is több nyelven beszélünk. A vendégkönyvek bejegyzései alapján ezt kifejezetten értékelik a látogatók, büszke vagyok a kollégáim lelkesedésére, illetve tudására, ahogy felmérik, hogy az adott csoportnak milyen vezetésre van szüksége.

Komplex szolgáltatások

A pécsváradi vár előnye a történelmi környezet, amelyhez komplex turisztikai kínálatot biztosítanak, a vendégek pedig kiválaszthatják maguknak a legmegfelelőbb szolgáltatásokat, a múzeum, a szálloda, az étterem, a rendezvényterek közül, amelyek itt mind megtalálhatók egy helyen. A szakember szerint a többféle funkció erősíti egymást, nem csak az üzemeltetés szempontjából, hanem a vendégek számára is. A pécsváradi vár, mint államalapítási emlékhely ugyan egyelőre nincs megfelelően értékelve, sem a köztudatban, sem szakmai körökben, azonban Pécsváradon igyekeznek mindent megtenni, hogy a helyet megillető méltó körülményeket teremtsenek. Ehhez állami támogatást is szívesen látnának.

Ezeréves gyökerek

– Tapasztalataink szerint különösen kedvelik a vendégek a bennünket körbevevő ezer éves múlt hangulatát, illetve a nyugodt, békés, vendégszerető, emberközeli, vidéki környezetet. Ugyanakkor a városi komfort is elérhető, legyen szó orvosi ellátásról, vagy bevásárlási lehetőségről, de aki a nyüzsgésre vágyik, negyed óra alatt beér a nagyvárosba is.

A vendégek nemcsak látogatóként tölthetik el itt az időt, hanem részesei lehetnek a különböző programoknak, a vár mindennapi életének, ez pedig külön élményt jelent számukra.

– Célunk, hogy a pécsváradi kirándulás ne csak egy múzeumlátogatásból álljon, hanem igyekszünk komplex programokat és időtöltést kínálni az ide látogatóknak.

Levendulaszüret és a vár napja

Idén első alkalommal egy napon szervezik meg a két rendezvényt, június 24-én, szombaton 10–22 óra között tartják meg a levendulaszüretet és a vár napját. Az érdeklődők megnézhetik a Siklósi Sárkányos Lovagrend táborát, lesznek gyermekprogramok, Varázsóra, Levendula-szedd-magad, várvezetések, Várvásár – mesterek munkában, tűzugrás, a palota fényfestése, levendulás finomságok. A rendezvény múzeumi belépőjeggyel látogatható.

Új időszaki kiállítás a várban

Szombaton nyílik a Fogyatékkal Élők III. Parafesztiváljának alkalmából a fogyatékkal élő alkotók kiállítása a vár Szent László termében. Az ünnepélyes megnyitót május 26-án, délelőtt 10 órakor, a vár fűszerkertjében rendezik meg. Az ünnepségen közreműködnek a pécsváradi zeneiskola növendékei és tanárai.

A Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesületének 40 éves jubileuma alkalmából több mint húsz alkotó változatos technikával készült munkáit mutatják be az érdeklődőknek. A tárlatot június 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők a vármúzeum nyitvatartási idejében.

Nőtt a múzeum látogatottsága és a szálló kihasználtsága

A múzeum tavalyi látogatottsága meghaladta a 14 ezer főt, amely régiós viszonylatban is jó eredménynek számít. Emellett folyamatosan törekszünk arra, hogy még attraktívabb látnivalókkal fogadjuk az ide érkezőket. Szinte önmagáért beszél az ezer éves kápolna és a freskó, vagy Vak Béla trónja, azonban ezeket is még élvezhetőbbé igyekszünk tenni egy érdekes várvezetéssel. Sokan keresik fel a fűszerkertet, az ispotályt, az illatkamrát, a kovácsműhelyben pedig kovácsmesterünk segítségével kipróbálhatják a patkókészítést is.

Pályázatból fejlesztenek

Folyamatosan keressük és igyekszünk megtalálni azokat a lehetőségeket és forrásokat, amelyekből fejleszthetjük, korszerűsíthetjük és szépíthetjük a környezetet. A jelenlegi beruházások elsősorban a vendégek kényelmét szolgálják. Szintén egy pályázatnak köszönhetjük a legújabb kiadványunkat, „Ezer éves Zengővidék – Népfőiskolai kezdeményezés Pécsváradon és a Zengőalján” címmel. Ugyanis szeretnénk csatlakozni a most formálódó Kárpát-medencei népfőiskolai hálózathoz, amely a Lakitelek Népfőiskolai Alapítvány és a Nemzeti Művelődési Intézet égisze alatt működik.

Erősítik a térségi együttműködést

A programszervezők a jövőben szeretnék erősíteni a térségi együttműködést az önkormányzatokkal és a különböző intézményekkel, hiszen a környező településeken is sok értékes és érdekes látnivaló található. Ezek közé tartozik többek között „Az év fája” Zengővárkony határában, a Dombay-tó, ahol szintén jelentős fejlesztések történtek, az erzsébeti tojáspatkolda, valamint a nagypalli kiállítóterek. Erre legjobb példa a „Dézsmakörút drótszamáron” program, amikor kerékpáron járhatják be a vidéket a vendégek és „gyűjthetik be” a termény helyett az értékes látnivalókat és nevezetességeket.

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában