szponzorált tartalom

2018.12.04. 17:03

Figyelem munkáltatók: kedvező juttatás marad a pénztári hozzájárulás

Kevés idő van hátra, gyorsan kell lépnie, ha szeretné kihasználni az állami támogatást.

Az elmúlt években emelkedő fizetéseknek köszönhetően sok család került jobb anyagi helyzetbe így a megtakarítás is egyre jobban a fókuszban van. Különösen, ha ahhoz állami támogatás is jár. Érdemes még idén lépnie mindenkinek, aki szeretne az egészségének megőrzése, valamint a biztosabb nyugdíjas évek érdekében takarékoskodni. Az egészségpénztárakba és önkéntes nyugdíjpénztárakba félretett pénzre ugyanis állami támogatás jár, ami évente 20 százalékos, legfeljebb 150 ezer forintos adó-visszatérítést jelent. Ezt a kedvezményt az év végéig történő pénztári befizetésekkel lehet maximalizálni. Az évből hátralevő pár hét kiváló alkalmat ad az előtakarékosság megkezdésére vagy folytatására és az állami támogatás kihasználására. Jövőre pedig az új szabályok miatt nagyon sok múlik majd a munkáltatókon, részben azért, mert a pénztári hozzájárulás továbbra is kedvező juttatás lesz.

Sokat számít az év vége mindenkinek, aki gondol a jövőjére. Különösen azoknak, akik az egészségpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak segítségével szeretnék megőrizni az egészségüket és anyagilag biztosabbá tenni a nyugdíjas éveiket. A karácsony előtti hetek kiemelkedően fontosak, mert a pénztárakba való befizetések után járó adókedvezményt most lehet a legjobban kihasználni.

Indul a roham az akár 150 ezer forint pluszért

Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) elnöke lapunknak elmondta, hogy pontosan mi a teendő. „Az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések után minden megtakarító állami támogatást vehet igénybe, évente 20 százalékos, legfeljebb 150 ezer forintos adó-visszatérítés formájában” – emelte ki az elnök. Ezt a kedvezményt idén is az év végéig történő befizetésekkel lehet maximalizálni. Dr. Kravalik Gábor szerint azoknak a pénztártagoknak, akiknek belefér a családi költségvetésébe a takarékoskodás, érdemes most befizetniük a megtakarításra szánt összeget pénztári számlájukra. „Akik még nem pénztártagok, azok sem késtek még le az állami támogatás kihasználásáról. Nekik érdemes az év végéig belépniük egy-egy pénztárba és megtakarításba fogniuk a kiszámítható jövőre készülésüket támogató állami kedvezmény kihasználása érdekében” – tette hozzá. A pénztártagok ezzel az állami segítséggel könnyebben készülhetnek fel váratlan helyzetekre, illetve meg tudják teremteni a jövőbeni esetleges egészségügyi kiadásaik fedezetét, emellett megalapozhatják az időskori anyagi helyzetüket.

A Pénztárszövetség elnöke szerint kedvező, hogy az elmúlt években emelkedtek a bérek, mert így egyre több család kerül jobb anyagi helyzetbe, ami a megtakarítások szempontjából nagyon fontos trend.

[video width="640" height="360" mp4="https://kpi.mediaworks.hu/wp-content/uploads/2018/12/oposzv1640x320Munkavallalo.mp4"][/video]

Munkáltatók figyelem: a pénztári juttatás nagyon hatékony és jó alternatíva

„A pénztártagok számára a megtakarításhoz munkáltató is nyújthat segítséget”- mondta dr. Kravalik Gábor. Hozzátette: 2019-ben is hatékony vállalati juttatás lesz pénztári tagsághoz adott hozzájárulásuk. Jövőre a bérek és a dolgozók pénztári tagságához adható kiegészítés adója azonos mértékű lesz, de nagyon fontos újdonságként a munkáltatótól kapott hozzájárulás után a pénztártagok megkaphatják majd – az egyéni befizetéseik után is járó – 20%, összesen akár 150 ezer forintos éves adójóváírást. A munkáltatók számára elérhető pénztári megoldások emiatt kedvezőbben vehetőek igénybe, mintha egy-egy cég bérként fizetné ki az alkalmazottaknak az erre szánt összeget. A Pénztárszövetség kalkulációja alapján bruttó 100 forint bérként történő kifizetéssel szemben a munkavállalónál akár közel 10 százalékkal, egész pontosan 9,9 forinttal több maradhat a jövő évi szabályoknak köszönhetően, ha az összeget pénztári számlájára fizetik be.

 

Juttatások 2019.

Munkabér

Önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás

Önkéntes pénztári adomány

Pénztári célzott szolgáltatás (egyes meghatározott juttatások)

(1) Bruttó juttatás a pénztártagnak

100,00%

100,00%

100,00%

100,00%

(2) Munkáltató adó- és közterhei

21,00%

21,00%

21,00%

40,71%

(3) Munkáltató terhei összesen [1+2]

121,00%

121,00%

121,00%

140,71%

(4) Pénztártag adó- és közterhei

33,50%

33,50%

33,50%

0,00%

(5) Pénztártag egyéb terhei

0,00%

5,00%

3,00%

5,00%

(6) Munkáltatói juttatás után a pénztártag adójóváírása

0,00%

20,00%

20,00%

0,00%

(8) Pénztártag nettó jövedelme

66,50%

76,48%

77,81%

95,00%

(9) Juttatás hatékonysága [8/3]

54,96%

63,20%

64,30%

67,51%

Forrás: Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség)

Mindezek miatt a munkáltatók szerepe nagyon felértékelődik 2019-től. A Pénztárszövetség pedig azt reméli, cégvezetők kihasználják ezt a lehetőséget és egyre többen járulnak majd hozzá dolgozóik pénztári takarékoskodásához. Ha a munkaadó úgy állítja össze a jövő évi juttatási csomagokat, hogy a dolgozók megkezdhessék a pénztárakon keresztül a takarékoskodást vagy így növelhessék az eddig felhalmozott vagyonukat, azzal mindenki nyer.

A 2019. évtől várható adószabályok pénztárakat érintő szabályainak rövid áttekintése

A 2018. november 13-án elfogadott adótörvények több pénztári juttatási formát érintettek, így a pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány, célzott szolgáltatás, valamint az önsegélyezés szabályozását. A főbb változások röviden:

Pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány

A pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány egyaránt jövedelemként adózik, azaz

  • a munkáltató 21%
  • a munkavállaló 33,5% adót fizet utána.
  • A dolgozó adóját a munkáltató a juttatásból vonja le, a pénztártag egyéni számlájára a juttatás nettó értéke kerül.

    A pénztártag a számára biztosított pénztári juttatás után is igénybe veheti a számára járó 20%, évente akár 150 ezer forint adókedvezményt (ahogy – a megszokottak szerint – egyéni befizetései után is).

    Célzott szolgáltatás

    A pénztári egészség- és nyugdíjpénztári ún. célzott szolgáltatás egyes meghatározott juttatásnak minősül és csak a munkáltató adózik utána. (Kivéve, ha önsegélyező szolgáltatásról van szó)

  • A munkáltató adóterhe 40,71%
  • A pénztártag nem kell, hogy adót fizessen utána (és adókedvezményre sem jogosítja)
  • A juttatás nem az egyéni számlára, hanem egy elkülönült támogatási alapba/számlára kerül, innen vehető igénybe a támogató által juttatni kívánt szolgáltatás
  • További információk: www.penztar-szovetseg.hu

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában