szponzorált tartalom

2019.12.02. 15:00

Finomságok, amik a szemnek is jól esnek

Tudjuk, hogy a zöldségek, gyümölcsök, halfélék egészségesek. De hogy a látásunkat is segítenek megőrizni?!

Green smoothie woman making vegetable smoothies with blender. Healthy eating lifestyle concept portrait of beautiful young woman preparing drink with spinach, carrots, celery etc at home in kitchen.

Fotó: Maridav

Olvasás, tévézés, munka, főzés, kikapcsolódás… alig lehet olyan tevékenységet mondani, amiben ne venne részt a szemünk, és szerepe ne lenne kulcsfontosságú. Nagy igénybevételnek van hát kitéve nap mint nap; a világból származó információk nyolcvan százalékát rajta keresztül kapjuk. Ugyanakkor küzd a fénnyel, a porral, a pollenekkel és szennyeződésekkel úgy, hogy mindezt észre sem vesszük. Leginkább akkor tűnik fel, amikor valamilyen problémát, látáscsökkenést tapasztalunk. Bizony egyre többen vannak így, felnőttek, de gyerekek, tinédzserek is.

Segítsünk legféltettebb kincsünknek, hogy még sokáig támogathasson minket!

Pihentessük sok alvással, mozgassuk szemtornával, óvjuk védőszemüveggel, járjunk rendszeresen orvosi vizsgálatra! És amire talán nem gondolnánk: megfelelő táplálkozással is sokat tehetünk látásunk épségéért. De milyen alapanyagokat, ételeket válasszunk? Máris soroljuk!

Sárgarépa, spenót, sütőtök, brokkoli, sárgadinnye, zöldpaprika, barackfélék, hús, hal, máj

A jótékony összetevő: A-vitamin

Ez a vitaminunk a szem ideghártyájának fényérzékenységét szolgálja. Hiánya szürkületi látászavarhoz vezethet, ami például esti vezetésnél nemcsak zavaró, de veszélyes is. Jellemző tünet még a könnymirigyek elsorvadása – ez ellen is A-vitamin fogyasztásával tehetünk.

Sárgarépa, kelkáposzta, sárgadinnye, barack, spenót, brokkoli

A jótékony összetevő: Béta-karotin

Szorosan összefügg az A-vitamin-fogyasztással, hiszen ez az említett mikroanyag elővitaminja, amit szervezetünk alapanyagként használ. Hozzájárul a nyálkahártya egészségéhez, ezen kívül antioxidáns, vagyis sejtkarbantartó hatással bír. Nemcsak a szemünk egészségét szolgálja, de segíti a gyomor és bélrendszer valamint a tüdő működését is. Az élénksárga, színes zöldségekben általában sok található belőle.

Narancs, citrom, grépfrút, brokkoli, zöldpaprika, kivi, eper

A jótékony összetevő: C-vitamin

Régóta nagy tiszteletnek örvend ez a fontos anyagunk, méltán. Természetesen megfázás ellen is jó, de ezen kívül elsőrangú antioxidáns, és még más vitaminoknak is segít kifejteni a hatásukat. Már kialakult szembetegségeknél is jótékony lehet: lassítja a hályogok kifejlődését, és csökkenti a tüneteket makuladegenerációnál.

Földimogyoró, dió, mandula, tojás

A jótékony összetevő: E-vitamin

Az E-vitamin elsősorban szintén a hályogosodást és a makuladegenerációt képes megelőzni, és természetesen szintén jó antioxidáns-forrás.

Magvak, kelkáposzta, spenót, cukkini, kukorica, borsó, tojás

A jótékony összetevő: Lutein

Kiváló karotinoidunk, ami képes visszafogni az szemromlás folyamatát, elsősorban időskorban. Fő fegyvere a szem érrendszerének védelme, de fontos dolog az is, hogy a káros sugárzás egy részét képes elnyelni és semlegesíteni a retinkában lévő szabadgyököket. Így kisebb az esély például a sárgafolt kialakulására.

Brokkoli, tojás, cékla kelkáposzta, kukorica, spenót

A jótékony összetevő: Zeaxantin

Jelentős mennyiségben adhat antioxidánsokat, amivel minden olyan látászavar megelőzéséért tesz, aminek kockázata az életkor előrehaladtával növekszik.

Lazac, tőkehal, lepényhal, tenger gyümölcsei

A jótékony összetevő: Omega-3 zsírsavak

Az egyik legfontosabb tápanyag ez, amely egész korán, már gyermekkorban segíthet a jó látás kialakulásában. Hiánya viszont már felnőttkorban jelentkezik: akár a retina károsodásában, ami látásromláshoz, makulakárosodáshoz vezethet. Rendszeres (hetente legalább egyszeri) halfogyasztással azonban ezt nagy biztonsággal elkerülhetjük.

Mi a teendő, ha látásromlást tapasztalunk?

Mindenképpen forduljunk szemész szakorvoshoz. Rossz látás esetén ma már a szemüveg és kontaktlencsén kívül más választási lehetőség is létezik, ez pedig a lézeres szemműtét. Bár nagyon drámainak hat a „lézeres szemműtét” kifejezés, valójában egy foghúzás is kellemetlenebb. A műtét maximum 15 perc alatt lezajlik. Mivel a kezelt területen nincsenek érzőidegek, az eljárás fájdalommentes és természetesen biztonságos. Ugye nem is éri meg félni tőle?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában